Apk-keuringsstation Benidorm heeft de langste wachttijden van de Valencia regio

Apk-keuringsstation Benidorm heeft de langste wachttijden van de Valencia regio
Beeld: alicante itv / web

Apk-keuringsstation Benidorm heeft de langste wachttijden van de Valencia regio

Het lokale apk-keuringstation (ITV) van Benidorm kampt met de langste wachttijden in de hele Valencia regio. Volgens recente gegevens moeten automobilisten in Benidorm gemiddeld 88 dagen wachten om een afspraak voor de keuringsprocedure te krijgen. Deze wachttijd is aanzienlijk langer dan in andere steden in de regio, zoals Castellón (83 dagen) en Ondara (55 dagen).

Volgens de cijfers voert Benidorm de lijst aan van gemeenten in de Valencia regio met de langste wachttijden voor het maken van een afspraak (88 dagen), gevolgd door Castellón (83), Ondara (55), Catarroja (49), hoofdstad Alicante (24), terwijl het provinciaal gemiddelde 30 dagen bedraagt. De gemeenten met de kortste wachtlijst zijn El Campello en Santa Pola, beiden met 5 dagen.

De impact van deze lange wachttijden is significant. Autobezitters in Benidorm en de omliggende regio Marina Baixa moeten vaak weken, soms maanden, geduld hebben voordat ze hun voertuig officieel kunnen laten keuren. Dit kan leiden tot ongemak, frustratie en zelfs wettelijke problemen voor automobilisten wiens voertuigkeuring is verlopen.

Diverse factoren dragen bij aan de lange wachttijden bij de ITV in Benidorm. Een van de belangrijkste oorzaken is de hoge dichtheid aan voertuigen in de stad. Daarnaast kampt de ITV in Benidorm met een gebrek aan capaciteit om de grote vraag aan te kunnen.

Er zijn slechts twee keuringsstations in de stad, die met regelmaat hun maximale capaciteit bereiken. Ondanks de inspanningen van de regionale overheid om de situatie te verbeteren, blijkt het moeilijk om de toenemende vraag bij te benen.

Sitval heeft aangekondigd dat ze 90 permanente en 250 tijdelijke inspecteurs gaan aanwerven in de hele regio Valencia, nog voor de drukke zomermaanden. Dit zal helpen om de wachttijden te verminderen en een efficiëntere service te bieden aan automobilisten die hun voertuigen moeten laten keuren.

Tegelijkertijd waarschuwt Sitval voor valse websites die beweren afspraken te maken voor de ITV-keuring tegen betaling van 20 euro. Deze websites zijn oplichterij en bieden geen echte diensten aan. Sitval raadt de autobezitters aan om altijd de officiële kanalen te gebruiken om een afspraak te maken voor de technische keuring van een voertuig, om zo problemen en extra kosten te vermijden.

Het ITV-proces

De Inspection Técnica de Vehículos (ITV), ofwel de technische voertuigkeuring, is een wettelijk vereiste procedure in Spanje. Alle voertuigen moeten periodiek worden gekeurd om de verkeersveiligheid en milieunormen te waarborgen.

In Benidorm volgt het ITV-proces dezelfde stappen als in de rest van Spanje. Eigenaren van voertuigen moeten een afspraak maken bij een erkend ITV-keuringstation om hun voertuig te laten keuren. Tijdens de keuring worden verschillende onderdelen van het voertuig geïnspecteerd, zoals de remmen, verlichting, uitlaatsysteem en andere veiligheids- en milieugerelateerde aspecten.

Volgens de Spaanse wetgeving moeten voertuigen periodiek worden gekeurd, meestal eens per jaar. Wanneer een voertuig de ITV-keuring niet heeft ondergaan binnen de wettelijk voorgeschreven termijn, kan de eigenaar worden beboet.

De boetes voor het rijden met een verlopen ITV-keuring kunnen oplopen tot € 200. Bovendien kan de politie het voertuig in beslag nemen tot de eigenaar het voertuig heeft laten keuren. Deze wettelijke sancties onderstrepen het belang voor automobilisten om tijdig hun voertuig te laten keuren.

Ga naar de inhoud