CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (9)

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (9)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (9)

INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.

Kapotgeschoten huizen, bergen puin, massa’s brokstukken, ingestorte kerken waar een enkele toren gedeeltelijk van overeind is blijven staan. Een voormalig dorp met de grond gelijk gemaakt, van de kaart geveegd als een kartonnen nederzetting. We wanen ons in een andere wereld, in oorlogsgebied en dit te midden van Spanje…

Na Zaragoza volgen we nagenoeg de natuurlijke loop van de RíoEbro richting het Zuiden tot we afbuigen naar rechts, het binnenland in. Samen met wat kraanvogels die we boven ons hoofd zien vliegen dieper het Zuiden in. We bevinden ons nog steeds in de provincie Aragón, op drie kwartier rijden van de grootstad Zaragoza, maar nu in een ontiegelijk klein dorp Belchite genaamd. Op die manier maken we deel uit van de jaarlijks tienduizend bezoekers die hier langskomen. Het is ooit anders geweest. Belchite was best wel een streek van belang vóór en tijdens de burgeroorlog onder het Franco-regime tot de Spaanse dictator in 1937 ervoor koos om het dorp met zijn twee kloosters en meerdere kerken met de grond gelijk te maken. Heel wat bommen waren nodig om het dorp te herschapen tot een heus oorlogstafereel. Belchite is tot op vandaag een te bezoeken ruïne, een apocalyptische verschijning gecreëerd door mensen met alweer verkeerde intenties zoals het vandaag de dag jammer genoeg nog steeds gebeurt. Blijkbaar hebben wereldleiders nog steeds niet voldoende geleerd om niet in herhaling te vallen.

Wie Belchite wil bezoeken, kan opteren voor een toegangskaartje met of zonder Spaanstalige gids, maar ook zonder kaartje. Dan mag je wel niet via de poort naar binnen, maar tussen ons gezegd en gezwegen, heb je best een goede indruk van achter het hekwerk met open rasters waar je langs mag lopen.

Het moet niet verbazen dat de eerste aanblik van deze vernielde stad onmiddellijk doet denken aan die andere spookstad, Ouradour-sur-Glane. Het Franse dorp dat ongeveer hetzelfde lot onderging maar ditmaal door Duitse hand. Verschrikking en wraakzucht die de overhand hadden genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beiden zijn trouwens met elkaar verbroederd.

Drie jaar later besliste Franco om het dorp van Belchite her op te bouwen met gedwongen hulp van republikeinse gevangenen die iets verderop verbleven in een concentratiekamp. Uiteraard niet op dezelfde plaats maar iets verder weg van het verwoeste dorp. Zo wou de dictator de bevolking graag laten herinneren aan wat er was gebeurd en dat dit nog steeds kon gebeuren. Generaal Franco was een ettertje van formaat, een omschrijving die geldt voor alle dictatoren van deze wereld. Toch kon hij aanblijven tot 1975, tot bij zijn dood. Vreemd om te beseffen dat Spanje nog niet zo lang geleden onder de plak zat van foute leiders. Iets verderop lezen we opschriften op een gevel als: “Franco al paredón!” Tegen de muur die gast, we kunnen het niet beter eens zijn met elkaar.

Gelukkig is Spanje Vandaag (😊) ondertussen al lang niet meer het Spanje van toen. Nu kennen wij het als een tot-de-verbeelding-sprekend-land waar velen naartoe willen emigreren, een land met gastvrije mensen waar heel veel te zien is. Dus waarom zouden we dan ook niet maar eens lekker alle tijd van de wereld nemen om het “Spanje van vandaag” grondig verder te verkennnen?

Wie interesse heeft in onze verdere avonturen, klik dan op de link hieronder naar onze Polarsteps ¡Saludos de España! Laurens, Colyne en Barry.

‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud