20 jaar en 50 vonnissen later is dit illegale Spaanse hotel in Almería nog steeds niet afgebroken

20 jaar en 50 vonnissen later is dit illegale Spaanse hotel in Almería nog steeds niet afgebroken
Beeld: Greenpeace / web

20 jaar en 50 vonnissen later is dit illegale Spaanse hotel in Almería nog steeds niet afgebroken

In 2003 begon projectontwikkelaar Azata del Sol aan de bouw van hotel El Algarrobico, een hotel dat de parel van Carboneras beloofde te worden. Onlangs dat het hotel alle vergunningen kreeg, dateerden die van voordat het gebied officieel deel werd van het nationaal park Cabo de Gata-Níjar. Ecologisten slaagden er in de bouw stil te leggen en toch is men er tot op de dag van niet toe gekomen het hotel weer af te breken.

Na bijna twee decennia en een vijftigtal vonnissen, staat het skelet van hotel El Algarrobico nog steeds recht op het strand van Carboneras (Almería). Ondertussen sprak het gerecht zich meermaals uit over de illegaliteit van de werf en werd beslist het gebouw weer af te breken. Volgens het gemeentebestuur van Carboneras zou men in juni overgaan tot actie.

Tegelijkertijd staan 28 activisten van Greenpeace voor de rechtbank. Tien jaar geleden brachten ze uit protest graffiti aan op het gebouw om aan te klagen dat het nog steeds recht stond. Ze schreven toen in gigantische letters ‘Hotel Ilegal’, illegaal hotel over de hele gevel van het gebouw.

Projectontwikkelaar Azata del Sur sleepte hen voor het gerecht en eist 1 jaar cel voor elk van hen omwille van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het Hotel El Algarrobico is een mastadont van 21 verdiepingen en 411 kamers. Het kwam symbool te staan voor de groteske verstedelijkingsdrang langs de Spaanse kust, die vaak in teken van het massatoerisme staat. Het gebouw staat op slechts veertien meter van de kustlijn en is daarmee ook in strijd met de Spaanse kustwet.

Terwijl de bevoegde autoriteiten verder bekvechten over de verantwoordelijkheid, hopen ecologisten dat het gigantische, half afgewerkte hotel zo snel mogelijk wordt afgebroken en de kustlijn haar maagdelijke karakter herwint.

Ga naar de inhoud