Een spectaculaire vuurbal vliegt met enorme snelheid over Spanje en Portugal

Een spectaculaire vuurbal kruist met enorme snelheid delen van Spanje en Portugal
Beeld: @marcorccv / X

Een spectaculaire vuurbal vliegt met enorme snelheid over Spanje en Portugal

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een vuurbal of lichtbol het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal) gekruist. Het fenomeen werd waargenomen in gebieden zoals Andalusië, Castilla-La Mancha, de regio Madrid, Extremadura, Galicië, Noord-Portugal en Lissabon. Volgens de Portugese pers is het object als meteoriet neergekomen in de omgeving van Castro Daire, in het centrale deel van het land. Onderaan dit artikel staat een video.

Een meteoriet is eigenlijk een object uit de ruimte dat de atmosfeer van de aarde binnendringt en uiteindelijk op de grond belandt. Bollen vuur, ook wel bólidos genoemd, zijn meteoren die heel helder zijn en fel licht uitstralen, terwijl ze door de atmosfeer bewegen. Deze fenomenen kunnen spectaculair zijn om te zien en trekken vaak veel aandacht.

De heldere vuurbal die afgelopen zaterdag over het Iberische Schiereiland vloog, was een spectaculair gezicht. Veel mensen in Spanje en Portugal konden dit fenomeen waarnemen en waren getuige van een natuurverschijnsel dat zo helder was dat het de nacht leek te veranderen in dag. Dergelijke fel lichtgevende meteoren zijn zeldzaam en trekken daarom veel aandacht van zowel de media als wetenschappers.

Nadat de lichtbol zaterdag over het Iberisch Schiereiland vloog, stroomden de ooggetuigeverslagen en eerste analyses binnen. Talloze mensen uit Spanje en Portugal meldden het spectaculaire verschijnsel, terwijl wetenschappers meteen begonnen met het analyseren van de gegevens.

Bij de nooddiensten in Spanje en Portugal kwamen tientallen meldingen binnen van mensen die een “groot groen licht” hadden gezien dat de nachtelijke hemel voor even had verlicht. In de regio Madrid alleen al ontving de alarmcentrale verschillende oproepen van verraste burgers die meer informatie wilden over het vreemde fenomeen dat ze hadden waargenomen.

Deskundigen van het Instituto de Astrofísica in Andalusië begonnen meteen met het analyseren van de waarnemingen. Uit de eerste analyses bleek dat het ging om een rotsachtig object dat met een snelheid van ongeveer 161.000 kilometer per uur de aardatmosfeer was binnengedrongen. Het object kwam van een komeet en vloog in een bijna horizontale baan van ongeveer 10 graden.

Volgens de analyses begon het lichtspoor van de meteoriet op een hoogte van ongeveer 122 kilometer boven de Spaanse plaats Don Benito in de provincie Badajoz. Vandaar vloog het object in noordwestelijke richting dwars over Portugal, waarbij het meerdere explosies vertoonde door de opbrekende rotsformatie. Uiteindelijk doofde het lichtspoor uit op een hoogte van 54 kilometer boven de Atlantische Oceaan, na een traject van ongeveer 500 kilometer door de atmosfeer.

In eerste instantie meldde de Portugese pers dat delen van het object als meteoriet waren neergekomen in de regio Castro Daire in centraal Portugal. De deskundigen die de lichtbol analyseerden, ontkenden dit echter. Volgens hun gegevens brak de rotsachtige massa weliswaar in verschillende stukken, maar was er geen enkel fragment dat de grondoppervlakte bereikte.

Ga naar de inhoud