Ken jij de Pityusen en Gymnesiae eilanden in Spanje al?

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Heb je er ooit van gehoord? De Pityusen en Gymnesiae eilanden in Spanje. In het Spaans heten ze Las Islas Pitiusas (Catalaans: Illes Pitiüses) en de Islas Gimnesias in het Spaans (Catalaans: Illes Gimnèsiques), aanduidingen die in de Spaanse pers vaak gebruikt worden. Misschien ben je er al geweest en misschien heb je er wél van gehoord.

Laten we meteen maar uitleggen waar deze eilanden te vinden zijn en ook de meer bekendere namen bekendmaken. Las Islas Pitiusas en las Islas Gimnesias zijn een onderdeel van de Balearen eilandengroep die bestaat uit diverse eilanden. Bij de Balearen horen Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera en diverse kleinere eilanden.

Gymnesiae

De Gymnesiae zijn een subgroep van de Balearen en bestaan uit Mallorca, Menorca, Isla de Cabrera en enkele kleinere eilanden zoals Dragonera, Conejera, Isla del Aire en het recent door een Amerikaan gekochte Isla de Colón.

Er wonen bijna 1 miljoen mensen op de Gymnesiae eilanden op een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 4.300 km2. Het hoogste punt is de Puig Major op het eiland Mallorca.

Benaming

De benaming is afkomstig uit het oud Griekse woord Gymnēsiai wat een afgeleide is van het Griekse gymnós wat staat voor dunne krijgers, een leger welke op deze eilanden gestationeerd was.

Pityusen

De Pityusen zijn een subgroep van de Balearen en bestaan uit Ibiza, Formentera en de kleine eilandjes Isla Conejera en de Isla de Espalmador welke recent door Belgen is gekocht.

In totaal wonen er op de Pityusen meer dan 170.000 mensen op een gezamenlijke oppervlakte van 654,28 km2. Het hoogste punt is Talaia op Ibiza met 476 meter.

Benaming

Pitiusen is afgeleid van van het Griekse pituoussai, “pijnboomrijke (eilanden)”. De eerste ontdekker van de eilandengroep (Plinius de Oudere), gaf deze naam naar aanleiding van de vele pijnboombossen die hij op het eiland ontwaarde.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

gewoon alle (betrekkelijke vnw) welke en wat vervangen door die en dat… klinkt een stuk beter.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.