skip to Main Content
Ken jij de Pityusen en Gymnesiae eilanden in Spanje al?
Freepik

Ken jij de Pityusen en Gymnesiae eilanden in Spanje al?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Ken jij de Spaanse Pityusen en Gymnesiae eilanden

Freepik

PALMA – Heb je er ooit van gehoord? De Pityusen en Gymnesiae eilanden in Spanje. In het Spaans heten ze Las Islas Pitiusas (Catalaans: Illes Pitiüses) en de Islas Gimnesias in het Spaans (Catalaans: Illes Gimnèsiques), aanduidingen die in de Spaanse pers vaak gebruikt worden. Misschien ben je er al geweest en misschien heb je er wél van gehoord.

Laten we meteen maar uitleggen waar deze eilanden te vinden zijn en ook de meer bekendere namen bekendmaken. Las Islas Pitiusas en las Islas Gimnesias zijn een onderdeel van de Balearen eilandengroep die bestaat uit diverse eilanden. Bij de Balearen horen Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera en diverse kleinere eilanden.

Gymnesiae

De Gymnesiae zijn een subgroep van de Balearen en bestaan uit Mallorca, Menorca, Isla de Cabrera en enkele kleinere eilanden zoals Dragonera, Conejera, Isla del Aire en het recent door een Amerikaan gekochte Isla de Colón.

Er wonen bijna 1 miljoen mensen op de Gymnesiae eilanden op een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 4.300 km2. Het hoogste punt is de Puig Major op het eiland Mallorca.

Benaming

De benaming is afkomstig uit het oud Griekse woord Gymnēsiai wat een afgeleide is van het Griekse gymnós wat staat voor dunne krijgers, een leger welke op deze eilanden gestationeerd was.

Pityusen

De Pityusen zijn een subgroep van de Balearen en bestaan uit Ibiza, Formentera en de kleine eilandjes Isla Conejera en de Isla de Espalmador welke recent door Belgen is gekocht.

In totaal wonen er op de Pityusen meer dan 170.000 mensen op een gezamenlijke oppervlakte van 654,28 km2. Het hoogste punt is Talaia op Ibiza met 476 meter.

Benaming

Pitiusen is afgeleid van van het Griekse pituoussai, “pijnboomrijke (eilanden)”. De eerste ontdekker van de eilandengroep (Plinius de Oudere), gaf deze naam naar aanleiding van de vele pijnboombossen die hij op het eiland ontwaarde.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken