In twintig jaar tijd is het aantal iberische Lynxen vervijftienvoudigd in Spanje

In twintig jaar tijd is het aantal iberische Lynxen vervijftienvoudigd in Spanje
Beeld: Canva

In twintig jaar tijd is het aantal iberische Lynxen vervijftienvoudigd in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Goed nieuws uit Spanje over de ooit met uitsterven bedreigde Iberische Lynx. Dankzij inzet van meerdere partijen is het aantal ‘linces ibéricos’ de afgelopen twee decennia met vijftien gestegen. Op dit moment wordt gesproken over 1.400 Iberische Lynxen in Spanje en Portugal wat het hoogste aantal is sinds dat men in 2002 met het speciale programma om deze diersoort van uitsterven te redden begon.

Om precies te zijn zijn er in het zuiden van Portugal en in Spanje met name in Andalusië, Extremadura en Castilla-La Mancha 1.365 Iberische Lynxen geregistreerd, 1.156 in de zuidelijke helft van Spanje en 209 in het zuiden van Portugal. 277 vrouwtjes hebben een reproductief vermogen en dat is belangrijk voor de instandhouding van deze diersoort.

De afgelopen twaalf maanden zijn er 500 nieuwe Lynxen geboren in Spanje en Portugal, 20% meer dan het jaar daarvoor. Het is precies 20 jaar geleden dat in 2002 alle alarmbellen afgingen omdat het aantal Iberische Lynx op het Iberische Schiereiland gedaald was naar nog maar 94 exemplaren. De ‘linces ibéricos’ waren letterlijk slechts een stap verwijderd van uitsterving.

Het was in 2002 dat diverse instellingen, regionale overheden en de Spaanse overheid besloten de Lynxen te redden. Anno 2022 leven er ongeveer 519 in Andalusië en in Castilla-La Mancha circa 473 exemplaren terwijl de rest verdeeld over Extremadura en het zuiden van Portugal leeft.

De pardellynx (of pardellos) (Lynx pardinus) wordt algemeen beschouwd als een van de zeldzaamste katachtigen. Hij komt enkel voor op het Iberisch Schiereiland, en wordt daarom ook wel Iberische lynx of Spaanse lynx genoemd.

Ga naar de inhoud