Hét symbool van Teruel de kolom met Torica is gevallen

Hét symbool van Teruel de kolom met Torica is gevallen
Beeld: @anammarinm / twitter

Hét symbool van Teruel de kolom met Torica is gevallen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – Volgens inwoners van de stad Teruel is de ‘columna del Torico’ wat de Eiffeltoren voor Parijs is of de Sagrada Familia voor Barcelona. Het gaat om een kolom (columna) met bovenop een kleine stier (torico) die samen met een fontein in het centrum van de Plaza del Torico staat. Torico betekent kleine stier en is hét symbool voor de provinciale stad Teruel in Aragón. Maar deze kolom met stiertje is gevallen.

De primitieve fontein die op deze plaats werd gebouwd bestond uit een aantal waterreservoirs en dateert uit 1375. Deze werd daarna echter twee keer vervangen zodat de huidige fontein op 11 november 1855 werd ingehuldigd. Het water komt uit enkele bronzen stierenkoppen maar het meest opvallende is de kolom met bovenop het stiertje of Torico.

Maar wat is er gebeurd? Is het vandalisme, de oudheid of iets anders dat de kolom heeft laten vallen? Het is een combinatie van menselijke fouten en teveel spanning die de kolom heeft laten vallen. Volgens de burgemeester is de ineenstorting van de kolom het gevolg van het verwijderen van de touwen die om de kolom waren gewikkeld om decoratie vast te houden. 

Die touwen waren opgehangen voor de festiviteiten genaamd ‘congreso de toro de cuerda’ waarbij stieren aan lange touwen door de straten worden getrokken en daarna vrij worden gelaten terwijl de deelnemers door de straten rennen. Het is een van de festiviteiten waar duizenden mensen op af komen.

De kolom bezwak zondagmorgen rond 7 uur omdat het ijzer dat de twee bovenste stenen van de kolom vasthield verrot bleek te zijn. Er is niemand gewond geraakt en de omgevallen delen van de kolom zijn reeds weggehaald om gerestaureerd te worden.

Ga naar de inhoud