Het ultieme Spaanse siesta gevoel met deze hangmatten

Het ultieme Spaanse siesta gevoel met deze hangmatten
Beeld: Canva

Het ultieme Spaanse siesta gevoel met deze hangmatten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Heerlijk toch: een warme zomerse dag, schaduw en dan liggen dutten of een boek lezen in een hangmat. Bij een hangmat denk je natuurlijk meteen aan een wit zandstrand met een schommelende hangmat die is opgehangen tussen twee palmbomen terwijl je al genietend van een cocktail naar de zee kijkt. Maar een hangmat kun je ook thuis in de tuin of zelfs binnen ophangen en gebruiken. Hieronder beschrijven we de geschiedenis van de hangmat en geven we enkele voorbeelden die meteen in Nederland en België te koop zijn.

Spanje en siesta horen bij elkaar en tel daar een heerlijk schommelen en relaxte hangmat bij op en je hebt het ultieme Spanje-gevoel binnen handbereik. Maar even wat feiten, wat is een hangmat en waar komt deze vandaan? Een hangmat is een doek dat tussen twee bevestigingspunten wordt geknoopt. Hierop kan men liggen om te slapen of te luieren. Doordat de hangmat kan schommelen, wordt het liggen in een hangmat vaak als zeer ontspannend ervaren.

Volgens de geschiedenis is de hangmat een indiaanse uitvinding die door de Spanjaarden na de ontdekking van Amerika direct in gebruik werd genomen op hun zeilschepen omdat deze minder ruimte dan een bed in beslag nemen en door hun ophanging vangen ze de bewegingen van het schip op. Hangmat is afgeleid van het woord ‘hamaca’ en werd in het begin ook wel ‘hangmak’ genoemd. In het Spaans wordt het woord ‘hamaca’ nog steeds gebruikt.

Wist je dat er eigenlijk drie typen hangmatten og ‘hamacas’ zijn? De eerste is de Mexicaanse of Maya hangmat: dit zijn geweven hangmatten met een open structuur die lijkt op een fijn visnet. De tweede is de Braziliaanse hangmat: dit zijn dichter geweven hangmatten, waarbij het liggedeelte een lap stof is. De echte Braziliaanse hangmat is met macramé aan het uiteinde van de stof afgewerkt. De derde soort is de Colombiaanse hangmat: deze hangmatten zijn het meest kleurrijk en worden nog vaak gemaakt door indianen. De hangmatten uit Colombia worden aan het uiteinde doorgevlochten. 

In de bovenstaande gevallen gaat het om hangmatten zonder stokken. Hangmatten met stokken kom je veel tegen in westerse landen. Het liggedeelte van dit type hangmat bevindt zich tussen twee stokken die de stof (vaak katoen) of het net spreiden. Dergelijke hangmatten zijn goedkoper te produceren, maar hebben wel wat nadelen: ze zijn instabieler, minder comfortabel en zwaarder.

Met of zonder stokken?

In het algemeen wordt door kenners de voorkeur aan hangmatten zonder stok de voorkeur gegeven: de doek of het net vormt zich naar het lichaam, de hangmatten ondersteunen het lichaam gelijkmatig en liggen daarom erg prettig. Verder zijn ze lichter, veel compacter om op te bergen en minder kwetsbaar. Het grote voordeel van de hangmat met stok is dat deze, ook in ongebruikte toestand, gespreid blijft en er daardoor mooier uitziet. het andere voordeel is dat de hangmat met stok overal gebruikt kan worden.

Nu te koop

Hieronder melden we enkele hangmatten die in Nederland en België te koop zijn via Bol.com. Lekker makkelijk in eigen land bestellen, met of zonder stokken, dat ligt eraan of je de ruimte hebt om jouw hangmat tussen twee bevestigingspunten op te hangen. Dat zullen in Nederland geen palmbomen of olijfbomen zijn maar als je een huis in Spanje hebt kan dat wel het geval zijn.

De dubbele hangmat voor twee personen

Heerlijk met zijn tweetjes schommelen in deze blauwe, rode of bruin/grijze hangmat die 190x155cm groot is. De katoenen hangmat wordt geleverd met opbergtas en uiteraard de bevestingingstouwen. Er zitten geen stokken bij en kan maximaal 200 kilo dragen. KLIK HIER om deze hangmat te bestellen.

mat1

Bo-Camp beige hangmat

Deze 305x140cm grote hangmat is beige gekleurd en geeft een natuurlijke sfeer zonder al te veel opvallende kleuren. De stijlvolle en stevige hangmat is gemaakt van katoen, wordt geleverd zonder spreistok en kan maximaal 150 kilo dragen. Dit model wordt geleverd zonder stokken of standaard. KLIK HIER om deze hangmat te bestellen.

mat2

Samba hangmat Rainbow kleuren

Ben je fan van een hangmat met regenboogkleuren, dan is deze Samba hangmat met spreidstok echt iets voor jou. De afmetingen zijn 280x120cm en de hangmat is gemaakt van katoen. De spreidstokken zorgen voor een heerlijke stabiele ligging. Dit model wordt geleverd zonder stokken of standaard. KLIK HIER om deze hangmat te bestellen.

mat3

Groene meeneem hangmat parachutestof

Ben je op pad en wil je onderweg ergens lekker een siesta slapen, dan is deze Kanyon hangmat echt iets voor jou. Dit model is gemaakt van groene/khaki kleurige parachutestof en is 260x140cm groot en kan maximaal 200 kilo dragen. De karabijnhaken en riemen worden net zoals een opbergtas meegeleverd. KLIK HIER om deze hangmat te bestellen.

mat4

Stijlvolle hangmat met franje en kussens

Zoek je een stijlvolle hangmat die ook goed zou passen bij het interieur van je woonkamer? Dan is deze beige Springos hangmat met franje helemaal jouw keuze. Deze katoenen hangmat is 210x150cm groot en wordt geleverd inclusief twee kussens voor extra siesta-comfort. KLIK HIER om deze hangmat te bestellen.

mat5

Hangstoel grijs geweven

Even iets anders: heb je geen zin of plaats voor een hangmat, waarom dan niet een hangstoel ophangen? Dat kan met dit grijze geweven model van katoen en hout. De afmetingen van deze hangstoel met franje zijn 115x60x90cm en dit model kan zowel buiten als binnen gebruikt worden. KLIK HIER om deze hangstoel te bestellen.

mat6

De hierboven vermelde boeken en/of producten zijn onderdeel van een affiliatie programma. Dat wil zeggen dat als je besluit iets te bestellen en uiteindelijk te kopen via de links die wij plaatsen, wij daar een klein percentage van krijgen als commissie. Daar merk jij als koper helemaal niets van want dat rekent de verkoper met ons af. Bedankt voor het bestellen en kopen via ons artikel, dat stellen wij zeer op prijs. Veel plezier ermee!

Ga naar de inhoud