Search
menu
Search

Officiële waarschuwing voor warmer zeewater deze zomer bij Spanje

Officiële waarschuwing voor warmer zeewater deze zomer bij Spanje
Beeld: via canva.com

Officiële waarschuwing voor warmer zeewater deze zomer bij Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Meteorologische experts geven een waarschuwing af dat de zomer van 2023 mogelijk warmer en stormachtiger wordt dan gebruikelijk. Echter, een ander opvallend kenmerk van de aankomende zomerperiode is de extreem hoge temperatuur van het zeewater, die aanzienlijk hoger ligt dan wat normaal is voor deze periode van het jaar.

Volgens de Spaanse weerdienst AEMET zijn de temperaturen van het zeewater rond Spanje ongewoon hoog voor deze tijd van het jaar. In diverse gebieden van de Middellandse Zee en de Canarische Eilanden overtreffen de waarden de norm met 2,5 tot 3,5 graden. De afwijking in de Cantabrische Zee is echter nog meer verontrustend: hier liggen de temperaturen in het noorden tot 4 graden boven het gemiddelde. Recentelijk registreerde de Cantabrische Zee zelfs een temperatuur van 20 graden, een historisch record voor juni dat nooit eerder werd gezien.

AEMET stelt dat de abnormale atmosferische stromingen, gekenmerkt door verzwakte passaatwinden en een voortdurend hogedrukgebied op hoge breedtegraden, de afwijkingen in de Noord-Atlantische Oceaan kunnen hebben veroorzaakt. Hier is de luchttemperatuur ongewoon hoog, wat vervolgens effect heeft op de temperatuur van de zee.

Het fenomeen van warmere wateren is niet alleen beperkt tot Spanje. Deze anomalie komt op wereldwijde schaal voor, met name in de Noord-Atlantische Oceaan. In de oostelijke equatoriale Stille Oceaan is bovendien het El Niño-fenomeen al actief.

Records in 2022

In 2022 werden reeds temperatuur records verbroken in de zeeën rondom Spanje, waarbij een gemiddelde temperatuur van 19,8 graden werd bereikt, 0,7 graden hoger dan het gemiddelde over de periode 1981-2010. De opmerkelijkste temperatuurstijging vond plaats in de zee rond de Balearen: op drie van de vijf dagen behoorden de zeetemperaturen tot de top 5 warmste metingen voor die periodes. In augustus klom de temperatuur zelfs boven de 29 graden. Voor Spanje zijn de oppervlaktewater temperaturen sinds de jaren vijftig met 0,8 graden toegenomen.

Gevolgen

De gevolgen van verhoogde zeetemperaturen kunnen catastrofaal zijn: ze kunnen leiden tot heftige stormen, verstoringen in de waterkringloop, een verhoogd risico op overstromingen in kustgebieden, droogtes en bosbranden, alsook een onstopbare stijging van de zeespiegel. Verhoogde temperaturen in de zeeën hebben tevens een nadelige invloed op mariene ecosystemen, met een toename van invasieve soorten en ziekten, de verplaatsing en het uitsterven van verschillende soorten, en de dood van miljoenen vissen door zuurstofgebrek (hypoxie).

Ga naar de inhoud