Strandtypes in Spanje: van zand en kiezels naar ‘popcorn’

Strandtypes in Spanje: van zand en kiezels naar ‘popcorn’
Beeld: via canva.com

Strandtypes in Spanje: van zand en kiezels naar ‘popcorn’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er zijn volgens de officiële cijfers meer dan 3.000 stranden in Spanje. Elk strand heeft unieke kenmerken, en er is een verscheidenheid aan stranden gebaseerd op aspecten zoals samenstelling, zandsoort, weersomstandigheden, stadsplanning en zeestromen, om maar een paar te noemen. Het is essentieel om de verschillende soorten stranden te begrijpen, rekening houdend met hun zand en vorm, om zo de ideale bestemming voor iedere persoon te kunnen selecteren.

Er zijn diverse soorten stranden in Spanje, die gecategoriseerd kunnen worden naar het type grond langs de kustlijn. Hoewel sommige soorten stranden vaker voorkomen, zijn er stranden met unieke eigenschappen door hun vorm, zandsoort, onderliggende lagen of omliggende natuur.

Bij het selecteren van een vakantiebestemming kan de bodem van het strand een doorslaggevende factor zijn. Er bestaan tal van strandtypes, gekenmerkt door hun zand, wat voornamelijk wordt bepaald door de samenstelling van de kust, de aanwezige sedimenten en het zeeleven en -flora die het strand omringen. Stranden met zand zijn doorgaans aangenamer dan andere soorten stranden, aangezien ze wandelen en het doorbrengen van tijd gemakkelijker maken. Bovendien zijn ze beter geschikt voor watersporten en andere recreatieve activiteiten.

cambrils
Beeld: Cambrils / via canva.com

Goudgekleurde zandstranden

Gouden zandstranden zijn een van de meest alledaagse soorten in Spanje. Je vindt ze frequent langs de Middellandse Zee, de zuidelijke kustlijnen van het land, en de Cantabrische Zee. De karakteristieke kleur komt voornamelijk door de erosie van de zeeomgeving, zoals stenen en schelpen, en de sedimenten die de zee met haar golven naar de kust brengt. Ze bevatten vaak veel mineralen zoals kwarts. Hoewel deze stranden doorgaans uit fijn zand bestaan, kan de korrelgrootte variëren op basis van de lokale omstandigheden en erosiepatronen. Deze stranden worden ook wel “blonde” zandstranden genoemd, zoals het geval is met de duinstranden van Maspalomas op Gran Canaria.

cies
Beeld: Cíes-eilanden / via canva.com

Witgekleurde zandstranden

Hoewel witte zandstranden in Spanje minder voorkomend zijn, genieten ze van grote populariteit. Deze stranden zijn gevormd door duizenden jaren van erosie en sedimentatie van levensvormen en rotsen. De witte kleur van deze stranden is grotendeels te wijten aan de erosie en afbraak van koraal en schaaldieren. Een groot voordeel van deze stranden is dat het zand minder snel opwarmt. Witte zandstranden zijn te vinden in regio’s zoals Galicië, de Cíes-eilanden, enkele stranden van Formentera en Ibiza, op de Canarische Eilanden en op sommige plekken langs de Middellandse Zee, zoals specifieke gebieden van Alicante, waaronder Orihuela.

lanzarote
Beeld: Lanzarote / via canva.com

Zwartekleurde zandstranden

Een andere categorie stranden zijn de zwarte zandstranden. Hun kleur is het gevolg van de erosie van de rotsen van hun kustlijnen en hun overwegend vulkanische omgeving. In Spanje zijn de zwarte zandstranden vooral te vinden op de Canarische Eilanden, en ze bestaan uit mineralen als amfibool, pyroxeen en olivijn.

kiezelstrand
Beeld: via canva.com

Kiezelstranden

Anderzijds zijn er ook stranden met kiezels of rolstenen, die heel gebruikelijk zijn langs de kustlijnen en in Spanje. Kenmerkend voor deze stranden zijn de afgeronde rotsen, glad geslepen door erosie, die door de golven worden aangespoeld om het strand te vormen. Het is belangrijk om te realiseren dat de grootte van de stenen op kiezelstranden kan variëren. Ze kunnen klein of groot zijn, zo groot als een mobiele telefoon of een pakje sigaretten. In Spanje zijn dergelijke kiezelstranden en stranden met rolstenen wijdverbreid langs de meer dan 6.000 kilometer lange kustlijn, zoals in gebieden van Castellón, Almería, Girona, en meer.

rotsstrand
Beeld: via canva.com

Rotsstranden

Een ander type strand dat men vaak tegenkomt, zijn de rotsstranden. Op deze plekken is er geen zand; in plaats daarvan biedt de ruwe rots direct toegang tot de zee. Dergelijke stranden zijn doorgaans te vinden in omgevingen met kliffen of gebieden met sterke golven die het zand terug de zee invoeren. In Spanje vind je rotsstranden op locaties als Jávea in Alicante, op Ibiza, en op diverse locaties in het noorden zoals in Asturië, het Baskenland, of het gebied rondom Girona.

glasstrand
Beeld: Playa de los Cristales / via canva.com

Glas-strand

Een van de uniekste soorten stranden die we in onze geografie kunnen vinden, zijn de glasstranden, zo genoemd vanwege de bijzondere vorming van hun bodems. Een voorbeeld hiervan is het Playa de los Cristales, gelegen in A Coruña, binnen de gemeente Laxe. Hoewel het nu een trekpleister is voor veel toeristen, was dit stuk kustlijn in werkelijkheid de dumpplaats voor veel glasafval van nabijgelegen stortplaatsen. Door de jaren heen heeft erosie door de zee en wind deze glasfragmenten glad gemaakt en naar de kust gesleept.

popcorn strand
Beeld: fitfoodbrunetki / instagram

Popcorn-strand

Een strand in Corralejo op het Canarische Eiland Fuerteventura, heeft de afgelopen jaren op sociale media veel aandacht gekregen vanwege de unieke samenstelling van zijn bodem, die sterk lijkt op “popcorn”. Dit heeft echter een hoge tol geëist: het strand lijdt onder het plunderen van de kalkhoudende algen, die veel weg hebben van popcorn. In feite zijn deze ‘popcorn’-structuren concentraties van rhodolieten, kalkhoudende formaties gemaakt door rode algen.

Ga naar de inhoud