Spanje viert op 20 juni ook ‘Yellow Day’: de gelukkigste dag van het jaar. Doe je ook mee?

Spanje viert op 20 juni ook 'Yellow Day': de gelukkigste dag van het jaar. Doe je ook mee?
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje viert op 20 juni ook ‘Yellow Day’: de gelukkigste dag van het jaar. Doe je ook mee?

Veel inwoners van Spanje en de rest van Europa weten het waarschijnlijk niet of staan er niet bij stil, maar 20 juni is de ‘Yellow Day’ ofwel de gelukkigste dag van het jaar. Volgens psychologen en meteorologen is 20 juni de dag waarop men het gelukkigst is en waarbij diverse elementen bij elkaar komen zodat men zich lekker voelt. Yellow Day vindt dit jaar plaats op de dag dat de zomer officieel begint en is een beetje een tegenhanger van het internationaal bekende ‘Blue Monday’, werelds meest deprimerende dag. 

Terwijl op de derde maandag van januari elk jaar de ‘blue monday’ ofwel de meest trieste dag van het jaar gevierd wordt, heeft men het initiatief genomen om elk jaar 20 juni tot ‘yellow day’ te bekronen. Dit is volgens de psychologen en weerexperts de gelukkigste dag van het jaar. Maar waarom dan, wat maakt deze 20 juni dan zo speciaal.

1. Begin zomer

Normaal gesproken wordt ‘yellow day’ één dag voor de start van de zomer (verano) gevierd, maar in 2024 is dat op de dag zelf, want op donderdag 20 juni is om 22.51 uur de zomer officieel begonnen (of moet nog beginnen, afhankelijk hoe laat je dit bericht leest). De zomer zal 93 dagen en 16 uur duren tot 22 september.

2. Zon

20 juni is de dag van het jaar met de meeste zonuren, zoals 15 uur en 1 minuut in Madrid, 15 uur en 16 minuten in Barcelona en zelfs 15 uur en 57 minuten in A Coruña in het noordwest gelegen A Coruña in Galicië. Het zonlicht zorgt voor ‘felicidad’ en ‘ánimo’ nu men weet dat de zomer en dus ook de zomervakantie eraan komt.

3. Temperatuur

De zon is niet de enige reden waarom 20 juni de gelukkigste dag van het jaar is. De temperaturen stijgen rond deze tijd van het jaar naar gemiddeld 23 graden. Dit is natuurlijk een gemiddelde, want het weer kan soms onvoorspelbaar zijn.

4. Vakantiegeld

De experts hebben echter nog enkele andere factoren opgenomen om de gelukkigste dag van het jaar te bepalen. Zo hebben we al de zon en de steeds hoger wordende temperaturen gehad, maar ook het extra vakantiegeld (paga extra de verano) in deze maand zorgt ervoor dat veel Spanjaarden zich gelukkiger voelen. Tel daarbij ook de aankomende vakanties bij op en de formule is compleet.

5. ‘Rey en España’

Nu zullen veel in Spanje wonende Nederlanders en Belgen zich wellicht afvragen waarom men een ‘yellow day’ moet organiseren, terwijl het leven in Spanje al zo goed is. Dat is deels dan ook wel waar, zeker voor die personen die naar Spanje zijn gekomen en als ‘god in Frankrijk’ leven ofwel ‘rey en España’ met genoeg geld, een leuk huis, vrije tijd en geen zorgen en weinig tot geen problemen. Voor de Spanjaarden is dat natuurlijk wel wat anders want die hebben hun normale leven in dit land en zij kunnen zo af en toe wel een vrolijke dag gebruiken: de ‘yellow day’ dus 🙂

Ga naar de inhoud