Speciale 40 euromunt ter gelegenheid van 10-jarige herdenking inhuldiging Spaanse koning

Speciale 40 euromunt ter gelegenheid van 10-jarige herdenking proclamatie Spaanse koning
Beeld: Real Casa de la Moneda / web

Speciale 40 euromunt ter gelegenheid van 10-jarige herdenking inhuldiging Spaanse koning

Ter ere van de tiende verjaardag van Koning Felipe VI heeft de Nationale Munt- en Stempelfabriek dit jaar een zilveren herdenkingsmunt met een nominale waarde van 40 euro zullen uitgegeven. Deze munt toont het portret van de Koning en de Koninklijke Kroon en is nu beschikbaar, voor de prijs van 40 euro + btw.

Sinds maandag 17 juni 2024 is het mogelijk voor burgers om de munt aan te schaffen bij financiële instellingen, de Bank van Spanje en in de fysieke en online winkels van de FNMT. Er zijn slechts 1 miljoen exemplaren geslagen door de Nationale Munt- en Stempelfabriek en zijn overgedragen aan de Bank van Spanje.

Dit is het tweede jaar dat de munt is gewijd aan het Koninklijk Huis. In 2023 werd de munt gewijd aan het 18e verjaardag van Prinses Leonor. De munt kan worden verworven tegen de nominale waarde van 40 euro. Het is dus een officieel circulatiemiddel dat geen premie boven de nominale waarde kost.

De Nationale Munt- en Stempelfabriek wil de tiende verjaardag van de inhuldiging van de Koning herdenken met de uitgifte van een zilveren verzamelmunt met de volgende kenmerken:

  • Muntwaarde: 40 euro
  • Samenstelling: 925 duizendsten zilver; de rest koper
  • Tolerantie in wet: 925 duizendsten zilver
  • Gewicht: 18 g met een tolerantie van min of meer 0,18 g.
  • Diameter: 33 mm
  • Vorm: Rond met gladde rand
  • Maximaal aantal te slaan exemplaren: 1.000.000

Voorzijde van de munt

De voorzijde van de munt toont het profiel van koning Felipe VI. In het bovenste deel staat in hoofdletters “FELIPE VI REY DE ESPAÑA” (Filips VI, Koning van Spanje) geschreven. Onderaan, tussen twee punten, staat het jaartal van uitgifte: 2024. De munt is omgeven door een parelrand.

Keerzijde van de munt

Op de keerzijde van de munt staat in kleur de afbeelding van de Koninklijke Kroon, die bewaard wordt in het Koninklijk Paleis in Madrid. Rechts daarvan, binnen een cirkel, staan het Muntmerk, een koninklijke kroon, een lelie en het cijfer 24 (voor het uitgiftejaar). In de linkerbovenhoek staat in twee regels en in hoofdletters de waarde van het stuk: “40 EURO”. Van links naar rechts en in hoofdletters staat “X ANIVERSARIO DE LA PROCLAMACIÓN 2014-2024” (10e verjaardag van de proclamatie 2014-2024). Ook deze zijde is omgeven door een parelrand.

Ga naar de inhoud