Algo de España – deel 147: Spanjaarden laten je flink eten

Algo de España – deel 147: Spanjaarden laten je flink eten
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 147: Spanjaarden laten je flink eten

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Dat alles om eten draait bij Spanjaarden dat wisten we. Maar dat je ook zo volgepropt wordt na een ziekenhuisopname dat was nog nieuw voor mij.

Vroeger, in 2015 toen we hier net woonden, kwam mijn schoonmoeder ´’s morgens binnen rond 11:00 uur of zo. En dan zei ze: “Wat ga je eten straks?” En straks is dan rond 14:30 uur, als de kinderen net uit school zijn, de uitgebreide maaltijd van de dag. ¿Qué vas a comer hoy? Ik keek haar dan aan en zei, “joh, ik heb echt geen idee.” Na een paar weken vragen gaf ze het maar op, want ik had eigenlijk nagenoeg nooit antwoord op die vraag.

Heerlijke geuren

Bij Spanjaarden draait alles om eten. Ongeveer de hele week weten ze al wat ze gaan eten en ze staan dan ook uren in de keuken. Soms als ik ´’s morgens ga wandelen met de honden dan ruik ik al pannen die op het vuur staan. En als ze dan hun stoepje staan te schrobben in hun badjas, dan zeg ik, huele muy bien, hoy como contigo. (Het ruikt heel lekker, vandaag eet ik bij jou). En dan zeggen ze altijd, helemaal goed, je bent altijd welkom. Want zo lief zijn ze.

Wat ben jij raar

Het is raar als je niet met eten bezig bent. Dus vinden ze mij raar. En dat vind ik prima, want dat zie ik zelf ook wel. Ik ben 100% anders dan een gemiddelde Spanjaard. Echt op elk vlak ben ik anders.  

Voor Spanjaarden is eten heel belangrijk en de vrouwen moeten dit regelen. Als ik bijvoorbeeld een paar weken naar Nederland ga, dan zeggen mijn schoonmoeder en mijn schoonzus, wij zorgen wel voor Tomás, hoor. Dan kijk ik ze aan, maar mijn man kan al jaren voor zichzelf zorgen, hij is inmiddels 54 jaar oud. Hij kookt beter dan ik. Ik vind het nog een belediging naar Tomás toe ook, net alsof hij een klein kind is. Echt zo vreselijk ouderwets. Maar goed, het is superlief bedoeld natuurlijk. 

Spaans eten

Maar dan moet je naar het ziekenhuis voor een operatie. En als je weer thuis bent, dan komt IEDEREEN langs, de buurvrouwen, ooms, tantes, nichten, zussen, broers, elke dag m’n schoonmoeder, vrienden even kijken bij de ‘patiënt’ en je wilt niet weten wat ze meenemen. 

Koekjes, bonbons, taartjes, bananen, toetjes, allerlei soorten zumos de naranja, de melocotón, de piña, een kilo lomo. M’n koelkast puilt uit en voor de komende weken hebben we zat. 

Pfff zit je in het gips, krijg je gelijk nog meer kilo’s erbij. Cadeautjes van alle mensen die jou zo lief vinden haha. Als ze nu een jamón meenemen, haha, die kwamen we gisteren ook nog tegen. Maar dat is even een ander verhaal, wel over eten natuurlijk.

Naar de Spaanse kaasboerderij

We gingen namelijk ‘heel even’ kaas halen, van die zelfgemaakte schapenkaas. Authentiek met zo’n sterke smaak. Dus we moesten naar Trujillo rijden (55 km), een geweldige stad in de provincie Cáceres die we ook graag bezoeken.

Over lege wegen scheurden we naar de schapenboerderij, want je hebt het mij vast vaker horen zeggen. In Extremadura wonen meer schapen dan mensen. Dus de wegen zijn leeg, heerlijk vind ik dat. We kwamen aan bij een stokoude boerderij. Geen pad, maar kuilen en bagger waar we overheen moesten. Overal waar je keek, oude zooi. De boer die de schapenkaas maakt moest nog even opgetrommeld worden. 

Vieze varkentjes

De zoon van de boer nam ons alvast mee naar de varkentjes, want ook daar doen ze in. Echt zo schattig van die superkleine biggetjes tot van die grote zwarte varkens. Ik vind ze om op te eten. Hahaha.

Vervolgens mochten we ons kazen zelf kiezen uit van die oude kratten in een donkere schuur. Echt zo leuk. Er is toch niets zo leuk en lekker als kaas halen bij de boer. Hij heeft ook varkenspoten hangen, maar die haal ik toch liever bij de groothandel.

La Palabra Española – De Spaanse lesjes 1 t/m 300

Volgende keer doen we weer een Spaans lesje. Wil je meedoen via social media? Deze vind je elke dag via www.facebook.com/supergoedspaansleren en via www.instagram.com/cintha_supergoedspaansleren.nl

Je kunt natuurlijk ook altijd het hele e-book en de mailtjes nemen, 185 blz. met Spaanse lesjes en in je mail een lesje: https://winkel.supergoedspaansleren.nl/checkout/ebook

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud