Balearen eiland Menorca heeft met minitsunami’s of rissagas te maken

Balearen eiland Menorca heeft met minitsunami's of rissagas te maken
Beeld: @IB3noticies / X

Balearen eiland Menorca heeft met minitsunami’s of rissagas te maken

De Middellandse Zee wordt vaak gezien als een kalme zee, maar kan ook plotseling veranderen in een woeste kracht. De rissaga, een fenomeen waarbij het zeeniveau plotseling daalt en stijgt als gevolg van veranderingen in de atmosferische druk, kan leiden tot verwoestende overstromingen. Deze natuurkracht, die vaak wordt vergeleken met minitsunami’s, heeft woensdag opnieuw de kustlijn van het Baleareneiland Menorca getroffen. In totaal vonden er drie minitsunami’s plaats, een rond 8 uur en twee rond 11 uur woensdagmorgen.

Rissagas, ook bekend als ‘rissagues’ of ‘rissagues’, zijn plotselinge en snelle dalingen en stijgingen van het zeeniveau veroorzaakt door snelle veranderingen in atmosferische druk. Ze komen voor in ondiepe wateren, zoals baaien en havens, waar de oceaanbodem sterk afloopt. Als een gebied met hoge atmosferische druk, zoals een anticycloon, zich over een gebied met laag water beweegt, wordt de luchtdruk boven de oppervlakte van het water hoger. Dit resulteert in een neerwaartse druk op het water, waardoor het waterpeil daalt.

Deze snelle daling van het waterpeil creëert een vacuüm dat de oceaan naar de kust trekt. Dit resulteert in een reeks golven die met grote kracht de kust raken. De opgewekte golven kunnen oplopen tot meer dan een meter hoog en tot meters ver het land in stuiven. De snelle daling en stijging van het zeeniveau kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan eigendommen en infrastructuur langs de kust.

Ondanks de voorspelling en waarschuwing van de Spaanse weerdienst Amet op maandag, werden veel bewoners en bezoekers compleet verrast door het stijgende zeewaterniveau. In de haven van de stad Ciutadella was de impact van het stijgende water enorm en zorgde voor chaos in de haven. Bewoners en bezoekers moesten snel handelen om zichzelf en hun eigendommen in veiligheid te brengen. De beelden van de overstromingen tonen de kracht van de natuur en hoe snel situaties kunnen veranderen.

Ga naar de inhoud