Duizenden extra politieagenten zorgen voor de veiligheid tijdens “Operatie Zomer” in Spanje

Duizenden extra politieagenten zorgen voor de veiligheid tijdens "Operatie Zomer" in Spanje
Beeld: @policia / X

Duizenden extra politieagenten zorgen voor de veiligheid tijdens “Operatie Zomer” in Spanje

Het is de tijd van het jaar waar veel mensen naar uitkijken: de zomermaanden. Voor velen betekent dit vakantie, zon, strand en gezelligheid. Maar voor de Spaanse overheid en veiligheidsdiensten betekent dit ook een extra uitdaging. Tijdens de zomermaanden stijgt het aantal toeristen in Spanje aanzienlijk, waardoor er extra aandacht nodig is voor de openbare veiligheid en terrorismebestrijding.

Dit is waar de Operatie Zomer in het leven is geroepen. Een grootschalige operatie waarbij honderden extra agenten worden ingezet om de veiligheid in de zomermaanden te waarborgen. Van de Spaanse hoofdstad Madrid, via de Pyreneeën en de Costa’s tot de Balearen eilanden, overal worden maatregelen genomen om Spanje ook in deze drukke periode veilig te houden.

Een belangrijke pijler van Operatie Zomer is het versterken van de politie-eenheden in de drukste toeristische regio’s. In totaal zullen 4407 extra agenten worden ingezet, 2724 van de Policía Nacional en 1683 agenten van de Guardia Civil.

Deze extra agenten zullen voornamelijk worden ingezet in de veiligheidseenheden die zich bezighouden met openbare orde en veiligheid. De meeste van deze agenten zijn net afgestudeerd van de Politieacademie en krijgen zo de kans om hun eerste praktijkervaring op te doen.

De regio die het meest wordt versterkt is Andalusië, met maar liefst 1442 extra agenten. Deze regio trekt jaarlijks miljoenen toeristen, waardoor extra aandacht voor de veiligheid hard nodig is. Ook Madrid (831 extra agenten), de Valencia regio (718) en de Canarische Eilanden (357) worden flink versterkt.

Daarnaast zullen ook in andere populaire toeristische bestemmingen zoals Galicië, de Balearen en Cantabrië extra agenten worden ingezet. De regio’s die het minst worden versterkt zijn Asturië (114 extra agenten), Murcia (161) en Cantabrië (104).

De extra agenten zullen worden ingezet op diverse locaties waar veel toeristen komen, zoals luchthavens, havens, treinstations, stranden en hotels. Daarnaast zullen ze ook worden ingezet bij evenementen waar veel mensen samenkomen.

Veiligheid in Andalusië

Andalusië Is de regio die het meest wordt versterkt tijdens Operatie Zomer met 1442 extra agenten. Maar waarom juist deze regio? Andalusië is een van de populairste toeristische bestemmingen in Spanje. Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks steden als Sevilla, Málaga, Granada en de Costa del Sol. Dit zorgt voor enorme drukte op de wegen, in de steden en op de stranden. De kans op incidenten en criminaliteit neemt daardoor significant toe.

De extra inzet van agenten richt zich vooral op de kustgebieden van Andalusië, zoals de Costa del Sol, Costa Tropical en Costa de la Luz. Hier worden de meeste toeristen verwacht en is de kans op incidenten het grootst. Zo zullen er extra controles zijn in havens, op luchthavens en bij treinstations. Ook zullen de stranden, hotels en campings extra worden bewaakt.

Verhoogd terrorismerisico

Naast de extra inzet op openbare orde en veiligheid, speelt ook de terreurdreiging een belangrijke rol tijdens Operatie Zomer. Het dreigingsniveau in Spanje is op dit moment verhoogd naar niveau 4, wat betekent dat er een reële kans is op een terroristische aanslag.

Deze verhoogde dreiging geldt niet alleen voor Spanje, maar ook voor veel andere Europese landen die populaire toeristische bestemmingen hebben. Terroristische groeperingen zien grote evenementen en drukte als een kwetsbaar doelwit om aanslagen te plegen.

Camino de Santiago

Een ander element dat tijdens Operatie Zomer extra aandacht krijgt, is de beveiliging van de Camino de Santiago. Deze bekende pelgrimsroute trekt jaarlijks miljoenen wandelaars naar Spanje, wat een potentieel doelwit kan zijn voor terroristische aanslagen.

Daarom zullen de Nationale Politie en de Guardia Civil extra surveillance inzetten op de Camino de Santiago. Ook zullen er extra controles plaatsvinden op de diverse aankomstplaatsen en rustpunten onderweg.

Ga naar de inhoud