Wanneer begint de zomer in Spanje en hoelang duurt deze?

Wanneer begint de zomer in Spanje en hoelang duurt deze?
Beeld: ai-beeld / redactie

Wanneer begint de zomer in Spanje en hoelang duurt deze?

Het begin van de zomer is een tijd van het jaar waar veel mensen naar uitkijken. Met de stijgende temperaturen en de langere dagen, biedt de zomer veel mogelijkheden om te genieten van de buitenlucht en nieuwe ervaringen op te doen. Maar wanneer begint de zomer eigenlijk in Spanje en hoelang duurt deze?

De zomer in Spanje begint traditioneel op 20 juni, oftewel het zomersolstitium. Op deze dag bereikt de zon zijn hoogste stand aan de hemel, waardoor het de langste dag van het jaar is in het noordelijk halfrond. Dit moment markeert het officiële begin van de zomer.

In 2024 zal de zomer in Spanje aanvangen op donderdag 20 juni om 22:51 uur. De zomerperiode zal dan duren tot en met zondag 22 september, wanneer het herfstequinox plaatsvindt en de herfst zijn intrede doet.

De reden dat de zomer in Spanje op 20 juni begint, heeft te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Op dat moment is de Noordpool het meest naar de zon gericht, waardoor het noordelijk halfrond de meeste zonnestraling ontvangt. Dit zorgt ervoor dat de dagen in deze periode het langst zijn en de temperaturen geleidelijk stijgen.

Het zomersolstitium is een astronomisch fenomeen dat elk jaar op dezelfde datum plaatsvindt. Het markeert het moment waarop de zon zijn hoogste stand aan de hemel bereikt en de langste dag van het jaar aanbreekt in het noordelijk halfrond.

De zomerperiode duurt in Spanje ongeveer 93 dagen en 16 uur, eindigend op 22 september met het begin van de herfst. Dit komt doordat de aarde, in haar elliptische baan rond de zon, op dat moment de langzaamste snelheid heeft in haar beweging. Hierdoor duurt de zomer langer dan de andere seizoenen.

Maar hoe verloopt de zomer normaal gesproken? Spanje is een land met een gevarieerd klimaat, waarbij de zomertemperaturen sterk kunnen verschillen per regio. In het zuiden en op de Canarische Eilanden kunnen de temperaturen gemakkelijk oplopen tot boven de 30 graden en soms de 40 graden bereiken op sommige dagen of daar overheen gaan, terwijl in het noorden en in bergachtige gebieden het kwik vaak niet boven de 25 graden komt.

Over het algemeen kenmerkt de Spaanse zomer zich door hoge temperaturen, weinig neerslag en een stralende zon. De warme en droge zomers zijn kenmerkend voor het Mediterrane klimaat dat in veel delen van Spanje heerst.

Ga naar de inhoud