skip to Main Content
Dit is de vrouw achter de stem van Apple’s persoonlijke assistent Siri in Spanje

Dit is de vrouw achter de stem van Apple’s persoonlijke assistent Siri in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Heb je een iPhone en maak je gebruik van de Spaanstalige persoonlijke assistent Siri, dan heb je wellicht al vaak de stem gehoord van Iratxe Gómez. Deze lerares Engels uit de stad Vitoria in het Spaans Baskenland heeft jaren geleden de duizenden zinnen en woorden ingesproken die later bleken te zijn voor het stemgestuurde systeem van Apple’s iPhone.

Iratxe Gómez is de vrouw die de originele eerste versie van Siri heeft ingesproken toen deze werd geïntroduceerd met de iPhone 5. Via een moeder van een van haar studenten kwam Gómez bij een opnamestudio terecht die haar stem graag wilden gebruiken voor een technologisch project, zonder de naam Apple of iPhone te noemen. In eerste instantie meende de Spaanse vrouw dat haar stem gebruikt zou worden voor een telefonisch betalingssysteem.

Gedurende drie weken werden er in een opnamestudio in Vitoria opnames gemaakt waarbij Iratxe duizenden woorden en zinnen moest inspreken in het Spaans. Pas na het opnameproces kwam de Spaanse vrouw erachter dat het voor een systeem was voor een iPhone. De opname leiders vertelden dat ze met een glimlach op haar gezicht de woorden en zinnen moest oplezen maar dat dit niet teveel in de gesproken teksten te horen moest zijn want die moesten neutraal, scherp en computerachtig klinken.

Het grappige is dat Iratxe Gómez zelf helemaal geen iPhone heeft want gedurende haar verblijf in China moest ze een telefoon hebben met twee simkaarten en dat heeft de iPhone niet. Volgens de Baskische vrouw wordt ze vanwege haar stem vaak herkend door iPhone gebruikers en vragen ze of ze af en toe een zinnetje kan uitspreken. Overigens is de stem blijkbaar ook te vinden op diverse navigatiesystemen omdat ze na het Siri avontuur nog meer opnames kreeg aangeboden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken