Dit is de vrouw achter de stem van Apple’s persoonlijke assistent Siri in Spanje

Dit is de vrouw achter de stem van Apple’s persoonlijke assistent Siri in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Heb je een iPhone en maak je gebruik van de Spaanstalige persoonlijke assistent Siri, dan heb je wellicht al vaak de stem gehoord van Iratxe Gómez. Deze lerares Engels uit de stad Vitoria in het Spaans Baskenland heeft jaren geleden de duizenden zinnen en woorden ingesproken die later bleken te zijn voor het stemgestuurde systeem van Apple’s iPhone.

Iratxe Gómez is de vrouw die de originele eerste versie van Siri heeft ingesproken toen deze werd geïntroduceerd met de iPhone 5. Via een moeder van een van haar studenten kwam Gómez bij een opnamestudio terecht die haar stem graag wilden gebruiken voor een technologisch project, zonder de naam Apple of iPhone te noemen. In eerste instantie meende de Spaanse vrouw dat haar stem gebruikt zou worden voor een telefonisch betalingssysteem.

Gedurende drie weken werden er in een opnamestudio in Vitoria opnames gemaakt waarbij Iratxe duizenden woorden en zinnen moest inspreken in het Spaans. Pas na het opnameproces kwam de Spaanse vrouw erachter dat het voor een systeem was voor een iPhone. De opname leiders vertelden dat ze met een glimlach op haar gezicht de woorden en zinnen moest oplezen maar dat dit niet teveel in de gesproken teksten te horen moest zijn want die moesten neutraal, scherp en computerachtig klinken.

Het grappige is dat Iratxe Gómez zelf helemaal geen iPhone heeft want gedurende haar verblijf in China moest ze een telefoon hebben met twee simkaarten en dat heeft de iPhone niet. Volgens de Baskische vrouw wordt ze vanwege haar stem vaak herkend door iPhone gebruikers en vragen ze of ze af en toe een zinnetje kan uitspreken. Overigens is de stem blijkbaar ook te vinden op diverse navigatiesystemen omdat ze na het Siri avontuur nog meer opnames kreeg aangeboden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.