Steeds meer particulieren, bedrijven en zelfstandigen huren auto’s via renting in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Steeds meer particulieren, bedrijven en zelfstandigen huren auto’s via renting in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Net zoals in Nederland en België worden de huursystemen renting en leasing van voertuigen steeds populairder in Spanje. Tot aan het eind van de maand juni steeg het aantal renting auto’s met 13,7% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2017. Er werden de eerste zes maanden van dit jaar voor 155.096 renting contracten afgesloten in Spanje.

Daar waar in het begin hoofdzakelijk alleen zelfstandigen en bedrijven voertuigen huurden via het renting systeem, is er nu ook tendens merkbaar dat meer particulieren auto’s huren via renting.

Er werden gedurende het eerste half jaar 45.537 auto’s gehuurd via het renting systeem door zelfstandigen en particulieren, een stijging van 95,8% ten opzichte van het eerste half jaar in 2017.

Kleine bedrijven (met minder dan 4 voertuigen) huurden 24.676 voertuigen via het renting systeem, een stijging van 31% ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar.

Het aantal klanten van de renting in Spanje steeg van de 86.373 in juni 2017 naar 122.362 klanten gedurende het eerste half jaar van 2018, een stijging van 41,6%.

Merken en modellen

De meest gevraagde merken zijn (in volgorde) Volkswagen, Renault, Peugeot, Audi, Seat, Citroën, Nissan, Toyota, BMW en Fiat terwijl de meest gehuurde modellen de Nissan Qasqhai, de Renault Clio, Citroën Berlingo, Renault Kangoo, Peugeot Partner II, Seat Leon, Fiat 500, Volkswagen Polo, Toyota Auria en Volkswagen Golf zijn geweest .

Type brandstof

Per type brandstof waren 61,8% van de registraties dieselvoertuigen (95.925 eenheden), 32,2%, benzine (49.954) en de non-plug-in benzine hybriden 3,9% (6.056).

De Spaanse vereniging renting van voertuigen (AER) heeft erop gewezen dat het gewicht van diesel op het totaal van registraties van januari tot en met juni van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar 12,71% is gedaald terwijl dat van benzine met 8,9% is gestegen. Het aantal hybriden voertuigen is 2,41%, gevolgd door 0,68% elektrisch en 0,72% gas.

De bedrijfssectoren die de meeste diensten van renting bedrijven hebben gebruikt zijn de chemische en farmaceutische industrie, de groothandel, transport, opslag en communicatie, de voedingsindustrie, dranken en tabak en elektriciteit, gas en waterbedrijven.

Verschillen renting en leasing

Er wordt in het oorspronkelijke artikel in de krant 20 Minutos met name geschreven over de “renting” van voertuigen omdat het hier om gegevens gaat van La Asociación Española de Renting de Vehículos. Er is echter ook nog de mogelijkheid om een auto te huren via “leasing” maar wat is nu eigenlijk het verschil.

Renting

Bij renting huur je een voertuig voor een bepaalde periode maar ben je na die periode niet de eigenaar van het voertuig (al is dat tegenwoordig ook mogelijk bij sommige bedrijven). Het voertuig blijft gedurende de huurperiode eigendom van het verhuurbedrijf. Renting is mogelijk voor zowel zelfstandigen en bedrijven alsook particulieren.

Bij renting betaalt de huurder van een voertuig een bepaalde maandelijkse bijdrage waarvan de hoogte afhangt van het type voertuig, het aantal kilometers op jaarbasis en in sommige gevallen een borgsom. Bij dat bedrag zijn alle kosten (o.a verzekering, belastingen, onderhoud) inbegrepen maar brandstof, tol en bekeuringen uiteraard niet.

Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten via renting hoger dan bij leasing. De duur van een rentingcontract ligt normaal tussen de een en vijf jaar waarna men meestal overstapt op een nieuwer model voertuig.

Leasing

Leasing kan gezien worden als een vorm van financiering van een voertuig. Men huurt een auto voor lange termijn waarbij er op het einde de mogelijkheid is om het voertuig tegen een van te voren afgesproken bedrag te kopen. Dat is niet verplicht maar wel mogelijk, iets wat bij renting niet zo normaal is.

Leasing is meer voor bedrijven en zelfstandigen en minder voor particulieren geschikt. Dat heeft onder andere te maken met de fiscale voordelen van leasing van een bedrijfsvoertuig. De duur van leasing is volgens de Spaanse wet tussen de twee en zes jaar.

Na afloop van het contract kan de gebruiker kiezen om het voertuig voor de vooraf afgesproken bedrag te kopen of het contract voor hetzelfde voertuig te verlengen of over te stappen naar een ander voertuig.

Omdat leasing meer een vorm van financiering is zijn de extra kosten van verzekering, belastingen en onderhoud niet inclusief in de maandelijkse bijdrage (al zijn er uitzonderingen). Daarom is het bedrag van leasing lager dan dat van renting.

(zitten we ernaast, hebben we ons vergist…. we zijn geen renting/leasing experts en hebben de gegevens verzameld via diverse Spaanstalige websites. Heb je meer en betere info, plaats dit dan hieronder als reactie)

Ga naar de inhoud