Steeds meer particulieren, bedrijven en zelfstandigen huren auto’s via renting in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Net zoals in Nederland en België worden de huursystemen renting en leasing van voertuigen steeds populairder in Spanje. Tot aan het eind van de maand juni steeg het aantal renting auto’s met 13,7% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2017. Er werden de eerste zes maanden van dit jaar voor 155.096 renting contracten afgesloten in Spanje.

Daar waar in het begin hoofdzakelijk alleen zelfstandigen en bedrijven voertuigen huurden via het renting systeem, is er nu ook tendens merkbaar dat meer particulieren auto’s huren via renting.

Er werden gedurende het eerste half jaar 45.537 auto’s gehuurd via het renting systeem door zelfstandigen en particulieren, een stijging van 95,8% ten opzichte van het eerste half jaar in 2017.

Kleine bedrijven (met minder dan 4 voertuigen) huurden 24.676 voertuigen via het renting systeem, een stijging van 31% ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar.

Het aantal klanten van de renting in Spanje steeg van de 86.373 in juni 2017 naar 122.362 klanten gedurende het eerste half jaar van 2018, een stijging van 41,6%.

Merken en modellen

De meest gevraagde merken zijn (in volgorde) Volkswagen, Renault, Peugeot, Audi, Seat, Citroën, Nissan, Toyota, BMW en Fiat terwijl de meest gehuurde modellen de Nissan Qasqhai, de Renault Clio, Citroën Berlingo, Renault Kangoo, Peugeot Partner II, Seat Leon, Fiat 500, Volkswagen Polo, Toyota Auria en Volkswagen Golf zijn geweest .

Type brandstof

Per type brandstof waren 61,8% van de registraties dieselvoertuigen (95.925 eenheden), 32,2%, benzine (49.954) en de non-plug-in benzine hybriden 3,9% (6.056).

De Spaanse vereniging renting van voertuigen (AER) heeft erop gewezen dat het gewicht van diesel op het totaal van registraties van januari tot en met juni van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar 12,71% is gedaald terwijl dat van benzine met 8,9% is gestegen. Het aantal hybriden voertuigen is 2,41%, gevolgd door 0,68% elektrisch en 0,72% gas.

De bedrijfssectoren die de meeste diensten van renting bedrijven hebben gebruikt zijn de chemische en farmaceutische industrie, de groothandel, transport, opslag en communicatie, de voedingsindustrie, dranken en tabak en elektriciteit, gas en waterbedrijven.

Verschillen renting en leasing

Er wordt in het oorspronkelijke artikel in de krant 20 Minutos met name geschreven over de “renting” van voertuigen omdat het hier om gegevens gaat van La Asociación Española de Renting de Vehículos. Er is echter ook nog de mogelijkheid om een auto te huren via “leasing” maar wat is nu eigenlijk het verschil.

Renting

Bij renting huur je een voertuig voor een bepaalde periode maar ben je na die periode niet de eigenaar van het voertuig (al is dat tegenwoordig ook mogelijk bij sommige bedrijven). Het voertuig blijft gedurende de huurperiode eigendom van het verhuurbedrijf. Renting is mogelijk voor zowel zelfstandigen en bedrijven alsook particulieren.

Bij renting betaalt de huurder van een voertuig een bepaalde maandelijkse bijdrage waarvan de hoogte afhangt van het type voertuig, het aantal kilometers op jaarbasis en in sommige gevallen een borgsom. Bij dat bedrag zijn alle kosten (o.a verzekering, belastingen, onderhoud) inbegrepen maar brandstof, tol en bekeuringen uiteraard niet.

Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten via renting hoger dan bij leasing. De duur van een rentingcontract ligt normaal tussen de een en vijf jaar waarna men meestal overstapt op een nieuwer model voertuig.

Leasing

Leasing kan gezien worden als een vorm van financiering van een voertuig. Men huurt een auto voor lange termijn waarbij er op het einde de mogelijkheid is om het voertuig tegen een van te voren afgesproken bedrag te kopen. Dat is niet verplicht maar wel mogelijk, iets wat bij renting niet zo normaal is.

Leasing is meer voor bedrijven en zelfstandigen en minder voor particulieren geschikt. Dat heeft onder andere te maken met de fiscale voordelen van leasing van een bedrijfsvoertuig. De duur van leasing is volgens de Spaanse wet tussen de twee en zes jaar.

Na afloop van het contract kan de gebruiker kiezen om het voertuig voor de vooraf afgesproken bedrag te kopen of het contract voor hetzelfde voertuig te verlengen of over te stappen naar een ander voertuig.

Omdat leasing meer een vorm van financiering is zijn de extra kosten van verzekering, belastingen en onderhoud niet inclusief in de maandelijkse bijdrage (al zijn er uitzonderingen). Daarom is het bedrag van leasing lager dan dat van renting.

(zitten we ernaast, hebben we ons vergist…. we zijn geen renting/leasing experts en hebben de gegevens verzameld via diverse Spaanstalige websites. Heb je meer en betere info, plaats dit dan hieronder als reactie)

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Jullie maken een vergelijk tussen Renting (huur) en Leasing ( financial lease). In Nederland wordt er veel gebruik gemaakt van operationele leasing dat komt overeen met huur en daarbij krijg je voor een langere periode (meer dan 1 jaar) de beschikking over 1 voertuig. Alle kosten als verzekering, onderhoud en banden, vervangend vervoer en motorrijtuigen belasting zijn daarin over het algemeen meegenomen. Als ook de brandstof op basis van een voorschot bedrag. Dit werd veelal door bedrijven voor hun medewerkers gedaan maar de laatste jaren is Private lease ook erg in opkomst. Mensen krijgen steeds meer inzicht wat een auto… Lees verder »

Logisch want de eerste 4 jaar heb je geen of nauwelijks onderhoud aan een auto. Dat begint pas na 4 jaar als jij hem al hebt gekocht. Lekker slim.

Wat ik zeker weet is dat je bij renting altijd een de kans krijgt om de auto na afloop van de termijnen zelf over te nemen, tegen een vooraf gestelde prijs. Bij Leasing is dat niet altijd zo. Dus doe je aan renting, en zeg de looptijd is 4 jaar, dan weet je 4 jaar lang wat je betalen moet, daarna kan je dan tegen een slottermijn de auto echt als eigendom krijgen. Op zich een hele mooie manier van nieuwe auto´s rijden, maar als je alles bij elkaar op telt is het niet zeer goedkoop. Zeg een auto van… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.