65 procent inwoners Spanje niet tevreden met huidige woning

65 procent inwoners Spanje niet tevreden met huidige woning
Beeld: Freepik

65 procent inwoners Spanje niet tevreden met huidige woning

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een onderzoek van Grupo Saint Gobain en hun ‘Barómetro ISOVER & Placo sobre los Hogares’, is meer dan 65 procent van de inwoners van Spanje niet tevreden over de huidige woning. Slechts een op de drie inwoners van Spanje is tevreden met de huidige woning terwijl bijna de helft van de ondervraagden aangeeft dat er verbeteringen mogelijk zijn aan de huidige woning terwijl 15 procent aangeeft het liefst meteen van woning te veranderen.

34,9 procent van de meer dan 1.000 deelnemers aan de enquête geeft aan tevreden te zijn met de huidige woning terwijl 49,7 procent aangeeft dat er wel verbeteringen mogelijk zijn, meestal verbouwingen in de keuken of badkamer. 12,2 procent zegt dat ze een functionele woning heeft en dat deze voldoet aan de wensen terwijl 3,4 procent meteen zegt dat de woning niet voldoet aan wat men wil.

Met name wat betreft de verbouwingen en verbeteringen aan de huidige woning heeft de Covid-pandemie en met name de noodtoestand met thuisblijfplicht in 2020 ervoor gezorgd dat veel mensen iets willen veranderen aan de huidige woning of helemaal van woning willen veranderen, zoals wonen met een balkon, terras of met een tuin.

Enkele belangrijke feiten over de situatie van woningen in Spanje zijn onder andere dat maar liefst 82,9 procent aangeeft in een flat of appartement te wonen, 10,1 procent zegt een geschakelde woning te hebben en 6,8 procent geeft aan een losstaand huis of chalet te hebben.  

45,4 procent woont met een partner en kinderen in een woning, 20 procent woont met een partner zonder kinderen, 14,6 procent zegt nog bij de ouders te wonen, 9,8 procent woont alleen, 6,9 procent woont met een ander familielid zoals vader of moeder en 3,3 procent woont met vrienden in een woning.

Het is duidelijk dat de meeste mensen een eigen woning hebben want 60,9 procent geeft aan de woning in bezit te hebben terwijl 21,2 procent zegt gehuurd te wonen en 16,1 procent aangeeft dat de woning van ouders of familie is. 66,1 procent zegt dat ze meer dan 5 jaar in de huidige woning woonachtig is terwijl dat tussen de 2 en 5 jaar is bij 13,8 procent van de deelnemers en tussen de 1 en 2 jaar bij 9,7 procent.

Daarnaast blijkt dat de meeste woningen ouder zijn want 42,9 procent zegt dat de woning stamt uit 1979 of de jaren daarvoor. 29,9 procent zegt dat de woning gebouwd is tussen 1980 en 2006 en 14,8 procent zegt dat de woning tussen 2007 en 2012 gebouwd is. Slechts 5,7 procent zegt dat de woning na 2013 gebouwd is terwijl 6,7 procent zegt het bouwjaar niet te weten. Bekijk het hele onderzoek HIER (PDF)

Ga naar de inhoud