Ken jij de furanchos in Galicië al?

Ken jij de furanchos in Galicië al?
Beeld: La Voz de Galicia

Ken jij de furanchos in Galicië al?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Terwijl half Spanje en half Europa tijdens de zomer de traditionele chiringuitos ofwel strandbars bezoeken langs de Middellandse Zeekust, is dat in noordwest Spanje in Galicië ook mogelijk maar dan anders en op een ander moment. In deze regio kom je op veel plaatsen de zogenaamde furanchos tegen. Maar wat zijn dat?

Een Furancho is een plaats die voornamelijk als privéwoning wordt gebruikt maar waarvan de eigenaren de overtollige wijn van hun eigen oogst verkopen, in de meeste gevallen vergezeld van tapas die ze vaak zelf bereiden.

Via de regionale wet in Galicië is sinds 2012 geregeld dat dit gedurende maximaal drie maanden per jaar is toegestaan. Ze mogen dus slechts 90 dagen per jaar open zijn. Er zijn ook regels wat betreft de tapas of hapjes waarvan maximaal vijf verschillende gerechten verkocht mogen worden. Naast de eigengemaakte wijn mag er alleen water verkocht worden.

Furanchos kondigen zichzelf traditioneel aan door een lauriertak op een zichtbare plaats te hangen, daarom worden ze ook wel ‘loureiros’ genoemd (van ‘laurier’ in het Galicisch).  De opening van de furanchos is meestal beperkt tot de winter, de lente en de vroege zomer. Net zolang totdat de overtollige voorraden van de oogst zijn uitgeput. Meestal zijn er voor 1 december en na 1 juli geen furanchos meer open en moeten de fans maanden wachten voordat ze weer van deze Galicische traditie kunnen genieten.

In Galicië bevinden de meeste furanchos zich in O Morrazo en O Salnes, in de provincie Pontevedra, en in Betanzos in de provincie A Coruña.  Deze activiteit kom je met name tegen in Cangas, Moaña, Bueu, Marín, Vilaboa, Poio, Redondela, Soutomaior, Pazos de Borben, Salvattierra, Mos, Vilagarcia, Vilanova, Meaño, Arousa Island, Sanxenxo, O Grove, Cambados, Meis, Ribadumia en Betanzos.

Ga naar de inhoud