Search
menu
Search

Kijken en niet kopen kost vijf euro in deze winkel in Barcelona

Kijken en niet kopen kost vijf euro in deze winkel in Barcelona
Beeld: Barcelona.cat / web

Kijken en niet kopen kost vijf euro in deze winkel in Barcelona

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Je loopt een winkel binnen, loopt door de gangpaden en de verkoper vraagt of hij je ergens mee kan helpen. Een vraag die je vaak met “Ik kijk alleen” beantwoordt. Want winkelen is meer dan alleen consumeren, en er zijn winkels die een echte parel zijn en het waard zijn om te bezoeken, ook al koop je niets, zoals deze winkel in Barcelona.

Sommige van deze winkels zijn er echter moe van geworden. Dit is het geval bij Colmado Múrria, een delicatessenwinkel die in 1898 werd opgericht en is omgebouwd tot een gespecialiseerde delicatessenwinkel en restaurant. Het ligt in het hart van de wijk Ensanche, in het centrum van Barcelona, een stad die te lijden heeft onder overtoerisme. Dit heeft ertoe geleid dat de winkel vol staat met bezoekers die foto’s willen maken van hun producten en de oude winkel willen bezoeken.

En het is niet verwonderlijk, want de bekendheid van de winkel en de kwaliteit van haar service hebben ervoor gezorgd dat ze aanwezig zijn in verschillende reisgidsen van de stad en zelfs prijzen en erkenningen heeft van de Generalitat de Catalunya, of het stadsbestuur van Barcelona.

Maar de eigenaren zijn het zat, dus hebben ze een bord opgehangen met de tekst: “Visit just looking (inside), 5 euros x person, thank you”. Op deze manier geven ze aan dat binnenkomen om alleen te kijken 5 euro per persoon kost. Ze doen dit niet voor het geld. De eigenaars leggen aan een lokale krant uit dat ze het zat waren van de situatie en dat het een kwestie van onderwijs is. Ze vertellen zelfs dat ze niet van plan zijn iemand te laten betalen. Tot nu toe heeft het bord gewerkt en beperken de bezoekers zich tot het bekijken van de winkel van buitenaf en het maken van foto’s vanaf straatniveau.

Dit is niet de eerste winkel die dit doet. De beroemde boekhandel van Porto, Livraria Lello, doet het al jaren. Het verwierf bekendheid door J.K. Rowling te hebben geïnspireerd om de Harry Potter-serie te creëren, aangezien de schrijfster enige tijd in de stad woonde. Ondanks dat de auteur van de serie dit heeft ontkend, willen duizenden toeristen het bedrijf dat in 1906 werd opgericht, bezoeken en staan ​​ze in lange rijen voor de deur. Daarom vraagt de boekhandel al enige tijd 5 euro entree, die verrekend wordt als je iets in de winkel koopt.

Ga naar de inhoud