Madrid nodigt uit om archeologisch erfgoed te ontdekken via zes routes

Madrid nodigt uit om archeologisch erfgoed te ontdekken via zes routes
Beeld: via canva.com

Madrid nodigt uit om archeologisch erfgoed te ontdekken via zes routes

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De regio Madrid gaat zes nieuwe toeristische routes openen die de hele regio zullen doorkruisen van noord naar zuid. De reden hiervoor is dat men het archeologisch erfgoed van de regio wil promoten. De cultureel-historische erfenis die de regio heeft is te vinden in opgravingen, necropolen, kastelen en bodega’s die dateren van de prehistorie tot de twintigste eeuw, met erfgoed uit onder andere het Romeinse Rijk en de middeleeuwen. 

De wethouder van cultuur, toerisme en sport verzekert dat “Madrid de belangrijkste culturele bestemming ter wereld is”. Het archeologisch erfgoed is daar deel van. Hij laat ook weten dat de algemene directie van toerisme en horeca een drieluik van de belangrijkste routes van de regio heeft gemaakt, zodat alle geïnteresseerden deze kunnen bezoeken en leren kennen. 

De routes hebben verschillende plekken die bezocht kunnen worden uit meerdere historische tijdperken. Sommige zijn toegankelijk en hebben een museumgedeelte, anderen zijn wat meer verstopt. Op deze manier kunnen de bezoekers heel verschillende dingen zien en genieten van de gastronomie, natuur en de authentieke Madrileense dorpjes. 

De eerste route heet ‘tussen bergen’ en begint in Colmenar Viejo. Via verschillende dorpjes kunnen vervolgens Visigotische vindplaatsen bezocht worden in combinatie met Romeinse vondsten. 

De tweede route is ‘de verborgen vallei’ die meer focus heeft op de middeleeuwse periode. Er zijn muurschilderingen en begraafplaatsen uit deze tijd te vinden. Daarnaast is ook een plek in de route waar de militaire architectuur uit de burgeroorlog bewonderd kan worden. Verderop kom je zelfs langs een barok klooster en dan nog langs de vallei van de Neanderthalers. De route eindigt bij de Talamanca de Jarama, waar de Moorse geschiedenis vertegenwoordigd wordt. 

De derde route heeft ‘Ave Complutum’ en is gewijd aan Alcalá de Henares, een stad die een belangrijke rol speelde in de tijd van de Romeinen in de eerste eeuw. Hier is ook het archeologisch en paleontologisch museum van de deelstaat. 

Voor wijnliefhebbers is route nummer vier een aanrader; ‘wijn en historie’. Hierin kan een kasteel bezocht worden en zien we weer geschiedenis die te maken heeft met de burgeroorlog, naast nog meer belangrijke historische elementen. 

Route nummer vijf is ‘de wereld van kastelen’, hierin worden voornamelijk kastelen bezocht, maar we zien ook een kerk en andere belangrijke archeologische vondsten. 

Een andere belangrijke plek is de tempel van Debod, een authentieke Egyptische tempel die meer dan 2.000 jaar oud is en dat het belangrijkste monument van de stad is. 

Ga naar de inhoud