Temperatuur zeewater Middellandse Zee nu al 28 graden bij de Valencia regio

Temperatuur zeewater Middellandse Zee nu al 28 graden bij de Valencia regio
Beeld: via canva.com

Temperatuur zeewater Middellandse Zee nu al 28 graden bij de Valencia regio

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Voor de kust van de Valencia regio is de temperatuur van de Middellandse Zee nu al ongeveer 28 graden en het zou zelfs kunnen stijgen tot 30 graden nog voordat het augustus wordt. Dat bevestigt Jorge Olcina, hoofd van het Klimatologisch Laboratorium aan de Universiteit van Alicante (UA). Hij zei dat “het zeewater daadwerkelijk warm is”, rond de 28 graden voor de kust van de provincie Valencia – het warmste deel van de kust in de Valencia regio, net als in de zomer van 2022. Het verschil is echter dat deze hitte dit jaar enkele weken vroeger is aangebroken.

Hij lichtte toe dat het zeldzaam is om dergelijke temperaturen te bereiken, en als ze al bereikt werden, was dat meestal tegen het einde van de zomer. Maar de afgelopen jaren gebeurt het steeds vaker, en steeds vroeger. Vorig jaar was dat het geval toen in de eerste twee weken van augustus de 30 graden werd gehaald voor de kust van de provincie Valencia, bij de meetboei in de Balearenzee.

“Maar dit jaar zullen we waarschijnlijk eind juli al deze temperaturen bereiken, tijdens deze derde hittegolf die we in de komende dagen verwachten, of aan het begin van de volgende week, wanneer we een vierde golf verwachten”, zei de expert.

Hij waarschuwde dat deze zee-opwarming “verontrustend” is, omdat het de omgevingstemperatuur niet tot onder de 23 of 24 graden laat dalen. Dit verhoogt het aantal tropische nachten en deze toestand zal naar verwachting bijna tot het einde van de zomer voortduren.

Door de hoge temperatuur wordt de Middellandse Zee “potentieel instabiel” aangezien haar warmte, mits de atmosferische omstandigheden gunstig zijn, het ontstaan van hevige stormen en zeer intense regenval bevordert, tot het punt van een koude uitval.

“In onze mediterrane regio is de grootste factor die het opwarmingsproces beïnvloedt precies de warmte die zich in de Middellandse Zee opbouwt, die steeds groter wordt en langer duurt”, herhaalde de expert van de UA.

Ga naar de inhoud