Search
menu
Search

Zwemmende oehoe-uil gered van strand in Málaga

Zwemmende oehoe-uil gered van strand in Málaga
Beeld: via canva.com

Zwemmende oehoe-uil gered van strand in Málaga

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op maandagochtend 10 juli ontdekten strandgangers van het Calahonda strand in Mijas, Málaga een oehoe uil die uit de zee probeerde te komen. Hij gebruikte zijn vleugels om naar het strand te kunnen zwemmen. De strandgangers waarschuwden de hulpdiensten. Toen het team van technici van Medio Ambiente op het strand kwam, was de uil al bij het zand gekomen. Hij schuilde onder het pad op het strand. Het beest was totaal uitgeput door alle inspanning, aldus Francis Pérez. Hij is een van de technici die het dier redden van het strand. 

In eerste instantie leek het dier slechts moe en nat te zijn. Daarom werd besloten om het dier over te brengen naar een herstelcentrum voor bedreigde diersoorten in Málaga. Hij verbleef daar vanaf dinsdag “Hij kwam aan met natte veren en ondergewicht, maar het herstel is voorspoedig en de oehoe voelt zich weer perfect”, volgens het herstelcentrum.

De lichaamstemperatuur van het beestje is weer gestegen naar 40,1 graden, maar hij blijft nog even in observatie. Het dier moest zich zo inspannen om uit de zee te komen dat hij spiermassa heeft verloren. Daarom moet hij nog wat meer herstellen. Op dit moment heeft hij een eigen kooi van vier bij vier meter waarin hij gevoerd wordt door de verzorgers. Wanneer hij weer kan jagen, zal hij in een ruimte met andere vogels worden gezet. 

“Hij woont hier met minimaal menselijk contact, omdat wilde diersoorten het beste niet te veel moeten wennen aan mensen” aldus het herstelcentrum. Om die reden heeft het dier ook geen naam gekregen en wordt niet geprobeerd achter zijn leeftijd of sekse te komen. Het enige contact gebeurt tijdens het voeren en de acties die nodig zijn voor het herstel. 

Het is niet duidelijk waarom het dier in de zee is gevallen. Een theorie is dat hij wellicht is aangevallen door een zeemeeuw, waardoor hij gedesoriënteerd raakte en in het water geraakte. Het zou ook kunnen gaan om een verwonding, het vallen van of uit het nest, problemen met de veren of een botsing met prikkeldraad. 

In enkele dagen zal de oehoe weer vrijgelaten worden vlak bij de plek waar hij gevonden werd, zodat hij kan terugkeren naar de plek waar hij vandaan kwam.

Ga naar de inhoud