Nieuwe informatie omtrent de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe informatie omtrent de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Er blijkt toch wel wat verwarring te zijn rondom de dader of daders van de dodelijke bestelbus rit op de Ramblas in Barcelona en de terroristen die zijn doodgeschoten in de badplaats Cambrils ten zuiden van de Catalaanse hoofdstad. In eerste instantie – zoals wij ook al eerder schreven – leek het erop dat de hoofddader van de bestelbus-rit dood was geschoten in Cambrils maar dat is inmiddels alweer bijgesteld door de Catalaanse politie. Men is nu op zoek naar een nieuwe verdachte van deze aanslag.

Tot nu toe ging de politie ervan uit dat de chauffeur van de bestelbus op de Ramblas van Barcelona de 17-jarige Marokkaanse jongen Moussa Oukabir was. Deze jongen afkomstig uit Ripoll (Girona) bevindt zich onder de vier doodgeschoten terroristen in de badplaats Cambrils maar wordt inmiddels niet meer gezien als de chauffeur van de bestelbus. Daar ging men tot nu toe vanuit omdat in de desbetreffende gehuurde bestelbus de identiteitspapieren van zijn oudere broer Driss Oukabir – die zich gemeld heeft bij de politie en zegt onschuldig te zijn – waren gevonden.

Moussa Oukabir is wel doodgeschoten in Cambrils maar is dus niet de dader van de aanslag in Barcelona. Men gaat er nu vanuit dat de chauffeur van die bestelbus een andere Marokkaan is die tevens uit Ripoll komt en in hetzelfde gehuurde appartement woonde als Oukabir. Het gaat om Younes Abouyaaqoub die niet doodgeschoten is in Cambrils en waarvan de politie op dit moment niet weet waar hij zich bevindt.

Naast de 17-jarige Moussa Oukabir werden ook de 19-jarige Sadi Aallaa, de 24-jarige Mohamed Hychami, Houssaine Aouyaaquoub (familie van de terrorist die men nog zoekt) en Omar Hychami, broer van een van de andere terroristen die gedood werd in de badplaats Cambrils. Zij hadden op het moment van de verijdelde aanslag wapens bij zich zoals bijlen, hakmessen en grote keukenmessen (dus geen vuurwapens) en droegen, wat later bleek, nep bomriemen. De enige terrorist die de verijdelde aanslag en de daarop volgende schietpartij heeft overleefd en wiens identiteit niet is vrijgegeven wordt op dit moment ondervraagt.

Volgens de Spaanse media waren deze mannen van plan om in Cambrils een aanslag te plegen of in ieder geval dood en verderf te zaaien maar de kans is ook groot dat men op weg was naar de veel grotere en drukkere badplaats Salou, niet ver van Cambrils. Dat laatste is echter nergens bevestigt en wordt ook niet over geschreven..

Ook spreekt men erover dat de terroristen waarschijnlijk van plannen waren een veel grotere aanslag te plegen met de explosieven die men aan het maken was in de woning in Alcanar, in het zuiden van de provincie Tarragona. Deze woning ontplofte op woensdagavond, een dag voor de dodelijke aanslag in Barcelona.

Men denkt inmiddel dat er een jihadistische cel is of was in Catalonië bestaande uit 12 personen waarvan de meeste leden overleden zijn, ofwel bij de ontploffing in Alcanar ofwel bij de schietpartij in Cambrils. Zoals de kranten nu omschrijven is dat er van deze 12 personen er vijf zijn neergeschoten, er drie zijn aangehouden, er drie bij de ontploffing in de woning zijn omgekomen en de laatste dus nu nog vrij rondloopt.

Ga naar de inhoud