De salarissen van alle (regio) premiers in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De salarissen van alle (regio) premiers in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft niet een maar 18 premiers. Dat wil zeggen er is een premier voor heel Spanje wat op dit moment Pedro Sánchez is maar alle 17 autonome deelstaten hebben hun eigen (regio) of autonome premier (presidentes autonómicos) die allemaal hun eigen regering of (regio) regering hebben en allemaal andere salarissen ontvangen. De krant El Público heeft al deze salarissen op een rij gezet waarbij er grote verschillen zijn te zien.

Dat doet de krant omdat er enige problematiek is over de 5,2% salarisverhoging die de regiopremier Quim Torra van Catalonië zichzelf heeft gegeven. Volgens de regioregeing van Catalonië moet die 5,2% niet gezien worden als een verhoging van al het hoogste salaris onder de premiers in Spanje maar als iets wat terug ingevoerd wordt nadat deze 5,2% ten tijde van de crisis als teken van solidariteit niet werd doorberekend.

Torra zegt echter dat hijzelf niets van die 5,2% zal zien aangezien hij dat deel van zijn salaris zal geven aan drie verenigingen, te weten de Asociación Catalana por los Derechos Civiles (die de belangen van de gevluchte en gevangengezette politici vertegenwoordigt), de stichting Open Arms die migranten redt op de Middellandse Zee en de Catalaanse vereniging van Spina Bifida (open rug) en Hydrocephalus.

Salarissen

Feit is echter dat Quim Torra, net zoals zijn naar België gevluchte voorganger Puigdemont, het hoogste salaris heeft van alle premiers in Spanje. Torra verdient op jaarbasis 146.926,70 euro.

Dat is bijna het dubbele van wat de premier van Spanje Pedro Sánchez volgens de staatsbegroting verdient, te weten 80.953 euro. Vier regiopremiers verdienen meer dan de premier van alle Spanjaarden terwijl de overige 13 regiopremiers onder het salaris van Pedro Sánchez zitten.

Meer dan Sánchez

Terwijl Torra van Catalonië bovenaan de lijst staat van best betaalde premiers in Spanje staat Ángel Garrido als regiopremier van de Comunidad de Madrid op de tweede plaats met een salaris van 103.090,32 euro. De regiopremier van het País Vasco (Baskenland) Iñigo Urkullu verdient jaarlijks 99.470 euro waarmee de lehendakari op de derde plaats staat.

Als vierde staat de regiopremier van Aragon Javier Lambán op de lijst met een jaarsalaris van 82,602,72 euro waarmee ook hij meer verdient dan de premier van Spanje Pedro Sánchez die dus op een vijfde plaats staat met een jaarsalaris van 80.953 euro.

Minder dan Sánchez

Na Sánchez komen Guillermo Fernández Vara van Extremadura met een salaris van 78.068,48 euro en José Ignacio Ceniceros van La Rioja en Alberto Núñez Feijóo van Galicië die rond de 73.000 euro verdienen per jaar.

Regiopremier Fernando Clavijo van de Canarische Eilanden heeft een salaris van 72.215,64 euro en Juan Vicente Herrera van Castilla y León een salaris van 71.425 euro. Zij worden gevolgd door de regiopremier van Navarra Uxue Barkos die een jaarsalaris heeft van 70.048 euro.

Ximo Puig van de Comunidad Valenciana heeft een jaarsalaris van 68.975,16 euro terwijl de regiopremier van Murcia Fernando López Miras jaarlijks 68.257,56 euro verdient. Javier Fernández van Asturië heeft een salaris van 66.041,87 euro terwijl de regiopremier van Castilla-La Mancha Emiliano García-Page 53.168,22 euro verdient.

Onderaan de lijst van salarissen van premiers in Spanje zijn de regiopremier van de Balearen Francina Armengol te vinden met een salaris van 66.240,44 euro en Susana Díaz, de regiopremier van Andalusië met een salaris van twee keer minder dan haar Catalaanse collega Quim Torra 65.090,88 euro.

Helemaal onderaan de lijst staat de regiopremier die wellicht wel het meeste op de Spaanse televisie te zien is in discussie- en opinieprogramma’s, Miguel Ángel Revilla van de deelstaat Cantabrië die een jaarsalaris heeft van 61.641,48 euro.

Ga naar de inhoud