De salarissen van alle (regio) premiers in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft niet een maar 18 premiers. Dat wil zeggen er is een premier voor heel Spanje wat op dit moment Pedro Sánchez is maar alle 17 autonome deelstaten hebben hun eigen (regio) of autonome premier (presidentes autonómicos) die allemaal hun eigen regering of (regio) regering hebben en allemaal andere salarissen ontvangen. De krant El Público heeft al deze salarissen op een rij gezet waarbij er grote verschillen zijn te zien.

Dat doet de krant omdat er enige problematiek is over de 5,2% salarisverhoging die de regiopremier Quim Torra van Catalonië zichzelf heeft gegeven. Volgens de regioregeing van Catalonië moet die 5,2% niet gezien worden als een verhoging van al het hoogste salaris onder de premiers in Spanje maar als iets wat terug ingevoerd wordt nadat deze 5,2% ten tijde van de crisis als teken van solidariteit niet werd doorberekend.

Torra zegt echter dat hijzelf niets van die 5,2% zal zien aangezien hij dat deel van zijn salaris zal geven aan drie verenigingen, te weten de Asociación Catalana por los Derechos Civiles (die de belangen van de gevluchte en gevangengezette politici vertegenwoordigt), de stichting Open Arms die migranten redt op de Middellandse Zee en de Catalaanse vereniging van Spina Bifida (open rug) en Hydrocephalus.

Salarissen

Feit is echter dat Quim Torra, net zoals zijn naar België gevluchte voorganger Puigdemont, het hoogste salaris heeft van alle premiers in Spanje. Torra verdient op jaarbasis 146.926,70 euro.

Dat is bijna het dubbele van wat de premier van Spanje Pedro Sánchez volgens de staatsbegroting verdient, te weten 80.953 euro. Vier regiopremiers verdienen meer dan de premier van alle Spanjaarden terwijl de overige 13 regiopremiers onder het salaris van Pedro Sánchez zitten.

Meer dan Sánchez

Terwijl Torra van Catalonië bovenaan de lijst staat van best betaalde premiers in Spanje staat Ángel Garrido als regiopremier van de Comunidad de Madrid op de tweede plaats met een salaris van 103.090,32 euro. De regiopremier van het País Vasco (Baskenland) Iñigo Urkullu verdient jaarlijks 99.470 euro waarmee de lehendakari op de derde plaats staat.

Als vierde staat de regiopremier van Aragon Javier Lambán op de lijst met een jaarsalaris van 82,602,72 euro waarmee ook hij meer verdient dan de premier van Spanje Pedro Sánchez die dus op een vijfde plaats staat met een jaarsalaris van 80.953 euro.

Minder dan Sánchez

Na Sánchez komen Guillermo Fernández Vara van Extremadura met een salaris van 78.068,48 euro en José Ignacio Ceniceros van La Rioja en Alberto Núñez Feijóo van Galicië die rond de 73.000 euro verdienen per jaar.

Regiopremier Fernando Clavijo van de Canarische Eilanden heeft een salaris van 72.215,64 euro en Juan Vicente Herrera van Castilla y León een salaris van 71.425 euro. Zij worden gevolgd door de regiopremier van Navarra Uxue Barkos die een jaarsalaris heeft van 70.048 euro.

Ximo Puig van de Comunidad Valenciana heeft een jaarsalaris van 68.975,16 euro terwijl de regiopremier van Murcia Fernando López Miras jaarlijks 68.257,56 euro verdient. Javier Fernández van Asturië heeft een salaris van 66.041,87 euro terwijl de regiopremier van Castilla-La Mancha Emiliano García-Page 53.168,22 euro verdient.

Onderaan de lijst van salarissen van premiers in Spanje zijn de regiopremier van de Balearen Francina Armengol te vinden met een salaris van 66.240,44 euro en Susana Díaz, de regiopremier van Andalusië met een salaris van twee keer minder dan haar Catalaanse collega Quim Torra 65.090,88 euro.

Helemaal onderaan de lijst staat de regiopremier die wellicht wel het meeste op de Spaanse televisie te zien is in discussie- en opinieprogramma’s, Miguel Ángel Revilla van de deelstaat Cantabrië die een jaarsalaris heeft van 61.641,48 euro.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

14 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Zie je wel dat de Catalanen vreselijk onderdrukt worden door Madrid! Hun president heeft zelfs het ALLERLAAGSTE salaris van alle regiopresidenten! Oh wacht…..

Laat ik dan proberen een gebalanceerde reactie te plaatsen. In het algemeen verdienen deze functionarissen dus maar een heel bescheiden inkomen. Soms zelfs haast meelijwekkend. Maar goed, niemand verplicht je het te doen, je kunt het ook als een eer zien. Dat de landelijke premier zo weinig verdient verbaasd mij enorm.
Gelukkig zijn er echter altijd graaiers. Nee, dit keer niet de PP! En de oppergraaier geeft zichzelf ook nog eens de grootste loonsverhoging! Zijn naam? 1 keer raden.

Redactie: soms lok je het wel uit he door de knop open te laten staan om te reageren. Rarara, waarover zal hier de discussie gaan?

Verklaar u nader?

Wel PeterH: je kn het al lezen aan de reacties en er zullen er nog bijkomen. Ik bedoelde dus dat het zowiezo wederom over Catalonië zou uitdraaien. Versta me goed: ikzelf niet uitgezonderd

Inderdaad, Vlaming Jopke, hij lokt het uit. In Vlaanderen zegt een spreekwoord: ‘ Wie een hond wil slaan vindt gemakkelijk een stok.’ Stoffer heeft dus alweer een stok gevonden.

Begrijp ik goed dat u vindt dat deze info niet geplaatst had mogen worden?

Van mij mag het geplaatst worden Rob maar de redactie heeft heeft enkele maanden geleden zichzelf de regel opgelegd dat er geen reacties meer konden geplaatst worden aangaande politiek getinte berichten over Catalonië (daar heeft Miel eigenlijk de hand in gahad die herhaaldelijk de redactie beschuldigde van partijdigheid, trouwens nogmaals: ook de redactie m.n. Dhr. Remco Stoffer heeft recht op een eigen mening en mag die ook plaatsen in een reactie, maar dus niet volgens Miel. tja). En ook: aan zo wat elk artikel geeft men er hier steeds een draai aan zodat het toch weer over Catalonië gaat (ik… Lees verder »

Stoffer heeft absoluut het recht zijn mening te geven, zowel in het artikel zelf als in een reactie (zelfs onder een alias), maar ik heb ook het recht hem er op te wijzen dat wat hij over dit onderwerp publiceert partijdig is. Die regel (hoe weet je dat eigenlijk ?) die iedereen, behalve Stoffer zelf, het zwijgen oplegt stinkt naar censuur maar hij kan uiteraard met zijn ‘nieuws’-site doen wat hij zelf wil.

Élke redactie is een beetje politiek gekleurd. En inderdaad kan iedereen hier zijn gedacht zeggen. Wat echter wél opvalt is dat wanneer iemand het gelijk niet krijgt van zowat iedereen hier op dit forum, deze persoon dan maar gelijk de redactie aanvalt. Zielig noem ik dat. Dan kan die iemand beter een andere media oozoeken waar de politieke kleur beter bij hem past.
Maar aangezien Remco Stoffer zo goed als nooit hier op reageert zal het hem minder storen dan mij…waarvan akte dan

Oh ja: die regel waar jij, Miel over vraagt heeft de redactie zelf gepubliceerd hier, enkele maanden geleden. Toevallig jij niet gelezen?

Ach Miel, mijn alias is Jopke, zonder meer. Als ik even in Vlaanderen ben voel ik me Vlaming, zo ook in de Ardennen dan voel ik me een Luxemburger (nee, geen Waal!) en ben ik in SPANJE (regio Catalonië) dan voel ik me SPANJAARD. Datzelfde spreekwoord gebruikt men ook in bij jou Nederland hoor en is m.i. meer van toepassing op jou dan op de redactie. Begrijp me goed: er zijn veel reacties van jou waar ik het geheel mee eens ben maar ivm Catalonië waar ik woon is het water veel te diep tussen Catalonië en de regio Valencia… Lees verder »

Ik snap het ook niet redactie. Hij heeft niets met Catalonië van doen want hij is soms in de regio van Valencia.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.