Bosbrand Gran Canaria zorgt voor natuurramp met 12.000 ha verwoest

Europa Press
Beeld: Europa Press

LAS PALMAS – De natuur- en bosbrand die sinds zaterdagmiddag het eiland Gran Canaria teistert heeft inmiddels tussen de 10.000 en 12.000 ha (afhankelijk van de krant) natuur verwoest. Onder het in de as gelegde deel van het eiland bevindt zich ook het natuurpark Parque Natural de Tamadaba, een bos bestaande uit bijzondere bomen dat waarschijnlijk compleet verwoest is. Er zijn volgens de Spaanse media rond de 9.000 evacués terwijl het vuur zonder controle verder gaat richting de gemeente Mogán en La Aldea.

Het Parque Natural de Tamadaba is een van de gebieden op het eiland Gran Canaria die het minst verstoord is/was door de mens. De 7.500 hectare strekt zich uit van de bergtoppen naar de kust in het uiterste westen van het eiland, in een gebied dat door de Unesco tot Biosfeerreservaat verklaard is. 

Vanwege de natuurlijke inheemse Canarische dennenbossen op de bergtoppen, de duizelingwekkende steile rotsen van de bijna ontoegankelijke kust en de rijke biodiversiteit van de ravijnen was het voor het vuur makkelijk om zonder controle alles in haar weg te verwoesten. De brandweer kon op sommige plaatsen niets anders doen dan toekijken hoe de vlammenzee haar verwoestende werk deed. Experts zeggen dat het bos in ongeveer drie jaar tijd weer een teken van leven zal geven.

Volgens de website Canarias7 is het aantal geëvacueerden inmiddels opgelopen naar 9.000 inwoners van zeven dorpen waaronder Agaete, El Prado, Tejeda, Valsendero, Calderetas, Cuevecillas, Madrelagua en als laatste Valleseco. Deze krant schrijft ook dat er inmiddels alweer 12.000 ha (UPDATE) natuur is verwoest nadat het vuur flink kon toeslaan in de nacht van zondag op maandag.

Er zijn op het moment van schrijven meer dan 700 brandweerlieden en militairen bezig om de brand te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen maar ondanks dat deze worden bijgestaan door 9 blushelikopters en 4 blusvliegtuigen is het blussen van deze natuur- en bosbrand een erg lastige klus vanwege het moeilijk toegankelijke terrein, de wind en hoge temperaturen.

Nadat de vlammenzee het natuurpark heeft verwoest raast het vuur verder richting de gemeenten La Aldea, Artenara, Tejeda en wellicht Mogán. Op internet is ook te zien dat resten van de as gevonden worden in de toeristische plaatsen Puerto de Mogán en Puerto Rico terwijl de enorme rookontwikkeling bijna op het hele eiland te zien is en ook vanaf Tenerife gezien kan worden. Er zijn ook een twintigtal wegen afgesloten voor het verkeer.

Het is de derde grote bosbrand in een week tijd waarbij de vorige grote brand ook al 1.500 ha natuur verwoeste. Die brand ontstond toen door nalatigheid van een lasser. De oorzaak van deze nieuwe natuur- en bosbrand is nog niet bekend.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Patrick

dit is erg ,ik ken de streek al een beetje ,ik hoop vooral dat Mogan en het haventje ervan niet getroffen wordt ,het is daar schilderachtig mooi ,maar heel erg hoeveel natuur er in de vlammen zijn opgegaan , jaren van herstel zal dit vragen ,men zal zeker heel lang de sporen blijven zien .

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.