Bosbrand Gran Canaria zorgt voor natuurramp met 12.000 ha verwoest

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Laatste update: 11 maanden geleden.

LAS PALMAS – De natuur- en bosbrand die sinds zaterdagmiddag het eiland Gran Canaria teistert heeft inmiddels tussen de 10.000 en 12.000 ha (afhankelijk van de krant) natuur verwoest. Onder het in de as gelegde deel van het eiland bevindt zich ook het natuurpark Parque Natural de Tamadaba, een bos bestaande uit bijzondere bomen dat waarschijnlijk compleet verwoest is. Er zijn volgens de Spaanse media rond de 9.000 evacués terwijl het vuur zonder controle verder gaat richting de gemeente Mogán en La Aldea.

Het Parque Natural de Tamadaba is een van de gebieden op het eiland Gran Canaria die het minst verstoord is/was door de mens. De 7.500 hectare strekt zich uit van de bergtoppen naar de kust in het uiterste westen van het eiland, in een gebied dat door de Unesco tot Biosfeerreservaat verklaard is. 

Vanwege de natuurlijke inheemse Canarische dennenbossen op de bergtoppen, de duizelingwekkende steile rotsen van de bijna ontoegankelijke kust en de rijke biodiversiteit van de ravijnen was het voor het vuur makkelijk om zonder controle alles in haar weg te verwoesten. De brandweer kon op sommige plaatsen niets anders doen dan toekijken hoe de vlammenzee haar verwoestende werk deed. Experts zeggen dat het bos in ongeveer drie jaar tijd weer een teken van leven zal geven.

Volgens de website Canarias7 is het aantal geëvacueerden inmiddels opgelopen naar 9.000 inwoners van zeven dorpen waaronder Agaete, El Prado, Tejeda, Valsendero, Calderetas, Cuevecillas, Madrelagua en als laatste Valleseco. Deze krant schrijft ook dat er inmiddels alweer 12.000 ha (UPDATE) natuur is verwoest nadat het vuur flink kon toeslaan in de nacht van zondag op maandag.

Er zijn op het moment van schrijven meer dan 700 brandweerlieden en militairen bezig om de brand te bestrijden en verdere verspreiding te voorkomen maar ondanks dat deze worden bijgestaan door 9 blushelikopters en 4 blusvliegtuigen is het blussen van deze natuur- en bosbrand een erg lastige klus vanwege het moeilijk toegankelijke terrein, de wind en hoge temperaturen.

Nadat de vlammenzee het natuurpark heeft verwoest raast het vuur verder richting de gemeenten La Aldea, Artenara, Tejeda en wellicht Mogán. Op internet is ook te zien dat resten van de as gevonden worden in de toeristische plaatsen Puerto de Mogán en Puerto Rico terwijl de enorme rookontwikkeling bijna op het hele eiland te zien is en ook vanaf Tenerife gezien kan worden. Er zijn ook een twintigtal wegen afgesloten voor het verkeer.

Het is de derde grote bosbrand in een week tijd waarbij de vorige grote brand ook al 1.500 ha natuur verwoeste. Die brand ontstond toen door nalatigheid van een lasser. De oorzaak van deze nieuwe natuur- en bosbrand is nog niet bekend.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.