Search
menu
Search

Spanje biedt Open Arms de dichtstbijzijnde haven aan

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje biedt Open Arms de dichtstbijzijnde haven aan

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het drama aan boord van het Spaans NGO-schip Open Arms duurt voort nadat Italië alle havens gesloten houdt voor het reddingsschip met 107 migranten aan boord. Spanje heeft tot nu toe het schip niet willen laten aanmeren omdat de dichtstbijzijnde haven te ver reizen was maar was wel bereid om een deel van de migranten nadat ze in Italië aan land hadden moeten gaan op te nemen, net zoals diverse andere EU-landen.

Maar omdat Italië en dan met name de minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigert het reddingsschip en de 107 migranten aan boord een veilige haven te geven, heeft de Spaanse demissionaire premier Pedro Sánchez toestemming gegeven om de Open Arms in de haven van Algeciras (Cádiz) aan te laten meren.

Ondanks dat Open Arms tevreden is met de geste van Spanje, is de haven van Algeciras te ver weg want dat zouden vijf extra dagen aan boord zijn. Aangezien de situatie na meer dan 17 dagen aan boord kritisch begint te worden en er levens op het spel staan, heeft Spanje uiteindelijk besloten de dichtstbijzijnde haven open te stellen voor de Spaanse NGO-boot (in het Spaans ONG).

De kapitein van Open Arms ziet in een Spaanse haven op dit moment echter geen optie omdat het ver varen is en de gemoederen aan boord flink beginnen op te lopen. Voor de NGO is de haven van het eiland eiland Lampedusa de enige humanitaire optie. Nadat de Open Arms de haven van Algeciras heeft afgewezen heeft de Spaanse regering de havens van Palma (Mallorca) en Mahon (Menorca) aangeboden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?