Spanje biedt Open Arms de dichtstbijzijnde haven aan

Spanje biedt Open Arms de dichtstbijzijnde haven aan
Beeld: Twitter

MADRID – Het drama aan boord van het Spaans NGO-schip Open Arms duurt voort nadat Italië alle havens gesloten houdt voor het reddingsschip met 107 migranten aan boord. Spanje heeft tot nu toe het schip niet willen laten aanmeren omdat de dichtstbijzijnde haven te ver reizen was maar was wel bereid om een deel van de migranten nadat ze in Italië aan land hadden moeten gaan op te nemen, net zoals diverse andere EU-landen.

Maar omdat Italië en dan met name de minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini weigert het reddingsschip en de 107 migranten aan boord een veilige haven te geven, heeft de Spaanse demissionaire premier Pedro Sánchez toestemming gegeven om de Open Arms in de haven van Algeciras (Cádiz) aan te laten meren.

Ondanks dat Open Arms tevreden is met de geste van Spanje, is de haven van Algeciras te ver weg want dat zouden vijf extra dagen aan boord zijn. Aangezien de situatie na meer dan 17 dagen aan boord kritisch begint te worden en er levens op het spel staan, heeft Spanje uiteindelijk besloten de dichtstbijzijnde haven open te stellen voor de Spaanse NGO-boot (in het Spaans ONG).

De kapitein van Open Arms ziet in een Spaanse haven op dit moment echter geen optie omdat het ver varen is en de gemoederen aan boord flink beginnen op te lopen. Voor de NGO is de haven van het eiland eiland Lampedusa de enige humanitaire optie. Nadat de Open Arms de haven van Algeciras heeft afgewezen heeft de Spaanse regering de havens van Palma (Mallorca) en Mahon (Menorca) aangeboden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

31
Reageer op dit artikel

11 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Nu gewoon terug naar waar ze zijn van wal gegaan,het is een grote organisatie deze terug haal mensen .Boten inbeslag nemen en boetes.

Marjan

Helemaal eens! Wel eens van het Paard van Troje gehoord lezers?

Miel

Dat het ook kan zonder mensensmokkelaard, valse NGO’s, drenkelingen, enz… Mag blijken uit volgende tekst. “Alternatieve migratiesystemen: Canada zoekt zelf zijn asielzoekers uit Canada zegt immigratie nodig te hebben om de economie draaiend te houden. Het beleid lijkt zacht, maar het is ook zakelijk. Want wie mag komen, wordt van tevoren zorgvuldig bepaald. Migratie roept in Canada weinig weerstand op, althans: tot nu toe. Het Canadese migratiesysteem is een bewuste keuze, zegt Ahmed Hussen, minister van Migratie. Hij was zelf ooit een Somalische asielzoeker in Canada. “Als je tegenwoordig geen gekwalificeerde mensen aantrekt, hoogopgeleide mensen, dan gaan ze ergens anders… Lees verder »

mienivanbaardewijk@hotmail.com

Ik nodig jullie allemaal uit om eens een tijdje terug te gaan naar Nederland.
Daar hebben ze nog wel vrijwilligerswerk bij vluchtelingenhulp.
Welkom

Peter Rissing

Reactie van Salvini zelf op twitter: “Waarom gaat OpenArms niet naar Spanje? In 18 dagen tijd zijn ze 3 keer van en naar Ibiza en Formentera gegaan, dit is een politieke strijd voor hen.”
En gelijk heeft hij.
Typerend voor de linkse redactie, van dit verder aardige medium, wordt OpenArms (de dubbelzinnigheid druipt van die naam af) een NGO (Non-governmental Organization) genoemd terwijl een illegale smokkelbende is, die provocerend een linkse agenda faciliteerd die alleen maar tot meer vrijwillig dobberende negers zal leiden.

Peter Rissing

En dan nog dit verhaal waarbij het veelvuldig gebruik van de term NGO een verkeerde status aan OpenArms (Geopend voor Wapens) geeft:
https://fenixx.org/2019/08/19/open-arms-ontmaskerd-dat-is-het-echte-doel-van-de-ngo/

Wizza

Er zijn 25 havens in Tunesie en Algerije dichterbij, maar daar gaan ze “toevallig “ niet heen…

Lex van Lith

Zo Peter,jouw agenda heeft een duidelijk rechts karakter en klinkt bovendien door het gebruik van bepaalde termen bovendien racistisch.Niet iets om trots op te zijn.

Marian

En uw antwoord heeft een duidelijk links karakter.

martin

Fenixx is ultra rechts en vooral bedoelt om verdeeldheid te zaaien. het pleit niet voor je Peter dat je daar je kennis vandaan haalt. Je weet waarschijnlijk dat de pagina’s vooral gevuld zijn met nepnieuws.

Marjan

Beetje in de war Lex, zoals zovelen!!

Janus

Ja hoor, daar is ‘t ie weer, de Racisme kaart!!! Aangezien de linkse gutmenschen geen jokers meer hebben, hebben ze deze kaart maar bedacht die te pas en onpas ge(mis)bruikt wordt. Slaap maar lekker verder Lex en ga over 30 of 40 jaar je kleinkinderen maar uitleggen waarom hun land naar de kloten werd geholpen door types als jij!

Peter Rissing

@Lex van Lith: Grappige opmerking Lex. Waarom zou ik er niet ‘trots’ (hoewel ik dat woord zelf niet zou kiezen) mogen zijn op een rechts karakter (hoewel ik die woorden zelf niet zou kiezen) die onze mooie o.m. Nederlandse cultuur heeft doen ontstaan? En waar ben ik racistisch?

martin

Misschien moeten we eens naar de oorzaken kijken waarom die mensen huis en haard verlaten. Er zijn in het verleden miljarden euro’s in Afrika gepompt en miljarden aan grondstoffen uitgehaald. Waarom willen die mensen weg? Waarom betalen multinationals geen belasting in Afrika? Allemaal vragen waar wij geen antwoord op weten maar degenen aan de top wel. Overigens reageerden onze ouders net zo toen zich in de dertiger jaren Joodse vluchtelingen aan de grens meldden. Die profiteurs waren ze ook liever kwijt en voor hun terugkeer werden ze allemaal verzameld in Westerbork. Gelukkig voor ons hoefden wij niet voor de oplossing… Lees verder »

Peter Rissing

“Die profiteurs waren ze ook liever kwijt en voor hun terugkeer werden ze allemaal verzameld in Westerbork.”
Martin, lees ik hier regelrechte Nazi propaganda uit die alsnog de “Endlösung der Judenfrage“ propageert? Ik hoop van niet want daarmee zou je wel een hele grote stap maken van een zeer zwarte bladzijde uit de Westerse geschiedenis naar de recente ontwikkeling van overbevolking in Afrika. Graag je reactie.

martin

Peter, je leest het correct. Onze ouders vonden die Joodse vluchtelingen profiteurs, mensen die hun hand zouden ophouden. die onze banen zouden afpakken etc. Onze regering wilde ze niet toelaten maar degenen die er al waren werden verzameld in Westerbork (voordat NL bezet was). Ken je geschiedenis Peter, dat was het werk van onze ouders. Dezelfde termen hoor je nu weer en ook nu is dat weer normaal geworden.

Peter Rissing

@martin: Intressant. Dus gedurende 1930 – ’40 kwamen er veel Joodse vluchtelingen naar Nederland (waar vandaan?). Jouw ouders vonden hen profiteurs die hun hand ophielden en die banen afpakten (lijkt mij een contradictie) etc. En onze regering destijds verzameld hen in Westerbork.
Kun je mij een link of zo geven waar ik e.e.a. kan nalezen s.v.p.

Kelly

Volledig eens met Leendert Suurbier, maar er zijn nog mensen die zeer naief zijn en dromen

Rudy R.

Waar ik al langer bang voor was komt nu echt naar boven. Vele van de lezers en commentatoren van deze nieuwssite zijn regelrechte racisten en xenofoben. Een grote bek maar ondertussen lekker nippend aan een biertje met een zoutje de problemen van deze wereld met een paar woorden oplossen. Maar net zo goed als dat een Nederlander recht heeft om in Spanje lekker op zijn luie reet te genieten onderwijl van allerlei Spaanse voorzieningen gebruik makende hebben mensen die vanwege armoede of oorlog hier een beter bestaan proberen te vinden daar ook recht op. Wie heeft bepaald dat alleen wij… Lees verder »

Willem

U begrijpt er geen ene snars van deze situaties. Het zijn totaal geen vluchtelingen die vluchten voor oorlog of iets dergelijks. Dit zijn gelukzoekers die alleen uit zijn op goedkoop geld. Zodra ze een verblijfstatus hebben gaan ze op kosten van uw belastinggeld met vakantie naar hun thuisland. Dat is wat er werkelijk gebeurt. Dus neem ze lekker op in uw eigen riante villa en verder niet dom ongefundeerde beschuldigingen uiten dat een ieder die hier tegen is een racist of xenofoob is. Maar dat zult u ook niet doen. Dat iemand op zijn luie reet gebruik maakt van Spaanse… Lees verder »

Remco

Jammer. Genoeg heeft Willem wel gelijk .
Er zullen ongetwijfeld “goede” vluchtelingen er bij zitten maar we horen, lezen en zien alleen maar narigheid .

En laten we realistisch wezen , het zijn hoofdzakelijk alleen maar mannen .
Een beetje vent stuurt eerst zijn vrouw en kinderen naar een veilige plek toch ?

Fred

Er word volkomen aan het feit voorbij gegaan dat de Openarms aan minstens 7 havens voorbij komt eer die ‘taxi’ Spanje bereikt. Die zijn niet interessant want liggen allemaal in Afrika……..

Leendert Suurbier

De spijker op zijn kop. Dit heeft NIETS met het redden van mensen te maken, dit is pure 100% mensenhandel. Er wordt namelijk gedumpt daar waar het het meeste opbrengt. Al die zogenaamde charitative organisaties die zich betrokken voelen met vluchtelingen hebben al hoog en breeg uitgerekend wat het meeste opbrengt.

Willem

Helemaal mee eens.

Koos

Hoe meer je er toelaat hoe meer er gaan komen, het wordt hoog tijd een halt to te roepen want het zijn gelukszoekers. Spanje is momenteel zeer fout bezig weer zo´n schip toe te laten. Wie gaat al die gelukszoekers betalen want werken gaan ze niet. En als ze wel gaan werken pikken ze de banen van de Spanjaarden in waarvan er nog veels te veel thuis zitten.

Maikel

Afgezien van dat fit gewion een verkapte veerdienst dienst is, vind ik het toch wel vreemd dat Italië nog steeds geen toegang wilt verlenen; ik meen ergens gelezen te hebben dat verschillende EU landen damesamen het totaal van de mensen aan boord wilt opvangen. Bij dit geval gaat het dus letterlijk alleen om aanleggen en uitladen. Wat is daar het probleem van dan? (Eventueel nieuwe bevoorrading tegengaan zou ik nog kunnen snappen, anders heeft men dit probleem over n paar weken weer).

Miel

Illegale vreemdelingen vind ik vergelijkbaar met zwerfdieren. Ze leven van wat ze krijgen of stelen en vormen, niet in het minst op gebied van veiligheid, een belasting voor de maatschappij. Voor zwerfdieren werden asielen opgericht waar ze worden geïnterneerd in afwachting dat iemand ze wil opnemen. Zou het echt mensonwaardig zijn om een gelijkaardige werkwijze te ontwikkelen voor illegalen? Opvancentra op een of meerdere onbewoonde eilanden in de Middellandse Zee of op de Afrikaanse kust waar de ‘geredde vluchtelingen’ kunnen worden ondergebracht tot ze officiëel toelating krijgen om te immigreren. Alleen vrees ik dat die opvangcentra vrij snel overbodig zouden… Lees verder »

Johan

In de 18e en 19e eeuw zijn scheepsladingen neerlandés vertrokken naar USA en andere Landen met opgave reden lotsverbetering. We praten Hier over vluchtingen in erbarmelijke omstandigheden illegal en is Een heel Ander verhaal. Die Worden door iedereen geweigerd en teruggestuurd. Dus er dient Een heel groot onderscheid gemaakt te Worden tuussen vluchtelingenwerk en illegal en. Nu stroomt Nederland vol met legale engelsen vanwege de brexit en je hoort daar niets over. We meten met 2 maten. Het aantal vluchtelingen in Nl is naar verhouding van Overige immigranten zeer Klein.

Van de Sande

Het enige onderscheid is Johan,de Engelsen zijn opgevoed en werken en dat kan je van dit uitschot want meer is dat niet,totaal niet zeggen,ze verkrachten,stelen,terrorisme,en kan nog zo even doorgaan,het word hoog tijd dat ze gaan stoppen om die goudzoekers binnen te laten,de landen waar ze vandaan komen zijn niet in oorlog,waarom komen ze dan,om van het systeem te profiteren en geld op te strijken gewoon schandalig wat er gebeurd.

Leendert Suurbier

Beste Johan,hoe graag geloof jij een leugenaar? Deze bedriegers komen hier voor de sociale uitkeringspot met als excuus dat ze hun land van herkomst moeten ontvluchten maar zodra de uitkering geregeld is gaan zij weer daar naartoe om op vakantie te gaan. Dream on man.

Martine

Wij kunnen niet heel de wereld binnenpakken , die hebben niks aan sociale bijdrage betaald en krijgen een uitkering , een huis , kindergeld , voedingsbonnen , gratis abonnement voor de tram en trein enz .’’en onze oude mensen kunnen zich nog niet verwarmen in de winter omdat ze de electriciteit ni kunnen betalen van hun klein pensioentje ..
we moeten die dictators ginder afzetten en de mensen ginder helpen

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.