72-jarige Belg door reisbureau niet naar Gijón maar Gerona gestuurd

72-jarige Belg door reisbureau niet naar Gijón maar Gerona gestuurd
Beeld: Archieffoto

72-jarige Belg door reisbureau niet naar Gijón maar Gerona gestuurd

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De Catalaanse politie en diverse andere personen hebben in Gerona een 72-jarige gedesoriënteerde moeten helpen omdat hij in de verkeerde stad was geland. Pierre wilde helemaal niet naar Catalonië vliegen maar naar Asturië aan de andere kant van Spanje waar hij in de stad Gijon zijn zus wilde opzoeken. Maar wat een kort verhaal had kunnen zijn werd een lang en vreemd verhaal.

De 72-jarige Belgische Pierre besloot op 21 juli het verpleeghuis in Charleroi te verlaten en ondanks zijn staat na twee beroertes en diabetes toch naar Spanje te vliegen om zijn oudere zus op te zoeken. De verplegers van het verpleeghuis konden niets anders doen dan de man laten gaan.

Pierre boekte een vliegreis bij een reisbureau en vertrok met het vliegtuig richting Spanje. Eenmaal ter plaatse ging de Belgische man naar de stad waar hij eenzaam en alleen 36 uur rondliep voordat de Catalaanse politie hem aansprak in het dorp Salt. Omdat de man gedesoriënteerd overkwam werd hij naar het Santa Caterina ziekenhuis gebracht.

Eenmaal in het ziekenhuis trok dit speciale geval de aandacht van Albert, een medewerker van het ziekenhuis. Het was echter al te laat want de Belgische man had vrijwillig het ziekenhuis verlaten. Maar Albert liet het daar niet bij zitten omdat hij zich zorgen maakte en verwittigde de politie die uiteindelijk de Belgische man in het centrum van Gerona heeft gevonden.

De man was er toen slecht aan toe, dat wil zeggen gedesoriënteerd, vies en hij rook slecht. Pierre werd naar het sociale centrum La Sopa overgebracht terwijl de er contact werd gezocht met de Belgische Ambassade in Spanje. Deze kon niets voor de 72-jarige landgenoot doen als deze niet naar België wilde terugkeren en daarom vroeg. 

Maar Pierre bleef steeds herhalen dat hij op zoek was naar zijn zus waarna Albert besloot via Facebook contact te zoeken met de zus van Pierre. Zij antwoordde maar tot ieders verbazing meldde de zus dat ze helemaal niet in Gerona woonachtig was maar in Gijón, 995 km verwijdert aan de andere kant van het land.

Pierre was echter zonder koffer, geld en credit card naar Spanje gevlogen met het bijkomende probleem dat broer en zus ruzie hadden en al twee jaar niet met elkaar hadden gesproken. Pierre’s zus weigerde dan ook haar broer in Gerona op te halen want ze wil volgens de krant geen contact meer met haar broer.

Omdat Pierre geen rode cent had en de zus blijkbaar weigerde haar broer te halen besloot het sociale centrum La Sopa een vliegticket te kopen voor de Belg zodat hij op 3 augustus naar Gijón kon vliegen. Hij werd daarbij vergezeld door een medewerker van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena.

Eenmaal aangekomen in Asturië werd Pierre niet opgewacht door zijn zus die pas een dag later naar Albert in Gerona belde om mede te delen dat zij haar broer de dag daarvoor niet kon ophalen. Albert maakte zich opnieuw zorgen en besloot het vliegveld in Gijón te bellen waarna bekend werd dat taxirijder de gedesoriënteerde Belg op een ambulance richting het lokale ziekenhuis in Gijón had gezet. 

In dat ziekenhuis was Pierre opnieuw vrijwillig weggegaan waarna de Belg door een politieagent op straat was gevonden en opnieuw contact werd gezocht met het ziekenhuis in Gerona die weer contact opnam met de zus. Uiteindelijk besloot de zus in een bus te stappen en haar broer bij het politiebureau op te halen waarna niemand meer iets van de broer en zus vernomen heeft.

Waar de schuld ligt is moeilijk te bepalen maar het reisbureau in België dat de boeking voor de 72-jarige man had gemaakt had zich volgens de Spaanse kranten vergist door niet een vliegticket naar Gijón maar Girona te boeken. Waarschijnlijk komt die vergissing omdat beide namen in Frans/Waals op elkaar lijken en bijna hetzelfde worden uitgesproken.

Ga naar de inhoud