De betekenis van de gekleurde vlaggen op de Spaanse stranden

De betekenis van de gekleurde vlaggen op de Spaanse stranden
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Heerlijk op het strand liggen is natuurlijk geweldig in Spanje en het zwemmen in de zee voor een verkoeling zeer aangenaam. Soms echter is het zwemmen vanwege weersomstandigheden of andere invloeden niet mogelijk en wordt dit aangegeven met gekleurde vlaggen. Maar weet je eigenlijk wel wat deze vlaggen betekenen?

De strandwachten of reddingsbrigade (socorristas) geven op die stranden waar zij aanwezig zijn met gekleurde vlaggen aan hoe de situatie in de zee is en of het veilig is om te zwemmen of niet. Spanje heeft de volgende kleuren vlaggen: blauw (azul), groen (verde), geel (amarilla), rood (roja), zwart (negra), oranje (naranja) en kwallen (medusas).

Blauwe vlag

De eerste vlag die we behandelen heeft niets met de veiligheid te maken maar wel met de kwaliteit van het strand. De blauwe vlag (bandera azul) wordt jaarlijks uitgereikt aan die stranden die voldoen aan kwaliteitseisen.

Spanje is wereldrecordhouder met 713 blauwe vlaggen waarvan er 615 op Spaanse stranden te vinden zijn (de rest bij o.a. jachthavens). De kans is dus groot dat ook jouw strand in Spanje een blauwe vlag heeft.

Groene vlag

Als de groene vlag (bandera verde) gehesen is door de strandwachten is er niets aan de hand en is de zee kalm en is het veilig daarin te zwemmen.

Gelukkig is de groene vlag de meest voorkomende vlag op de Spaanse stranden wat dus inhoudt dat het over het algemeen vaker veilig dan onveilig is om de zee in te gaan.

Gele vlag

Als de gele vlag (bandera amarilla) wordt opgehangen houdt dat in dat het gevaarlijk is om te zwemmen in de zee. Drijvende voorwerpen zijn op dat moment verboden.

Deze gele vlag wordt vaak uitgehangen als er een wilde zee is met golven wat te zien is door de strandgangers of een wilde onderstroming wat niet met het blote oog te zien is.

De gele vlag houdt niet in dat het verboden is om te zwemmen maar men moet wel voorzichtig zijn. In principe zegt men in Spanje dat met de gele vlag alleen gezwommen mag worden in dat deel van de zee waar je niet verder kunt lopen totdat je hoofd onder water verdwijnt.

Rode vlag

Als de rode vlag (bandera roja) wordt opgehangen is het verboden de zee in te gaan. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn en kan levens in gevaar brengen.

In veel gemeenten in Spanje kunnen mensen die met een rode vlag toch de zee in gaan bekeurd worden voor onverantwoordelijk gedrag. Boetes kunnen daarbij oplopen tot 1.000 euro of meer, afhankelijk van de gemeentelijke verordening.

De rode vlag wordt opgehangen als er veel golven zijn en een wilde zee, als er veel onderstroming is, na een storm, verontreiniging of de aanwezigheid van gevaarlijke dieren zoals haaien, kwallen etc.

Er bestaat ook een rode vlag met daarin de tekeningen van kwallen wat dus inhoudt dat er veel kwallen in zee zijn en het verboden is te zwemmen, zoals met de Portugese oorlogsschip kwallen. Er bestaat echter ook een wit gekleurde kwallen vlag waarbij zwemmen nog wel is toegestaan.

Zwarte vlag

De zwarte vlag (bandera negra) zie je gelukkig niet veel in Spanje want dat zou inhouden dat het extreem gevaarlijk is om daar te zwemmen. Het strand is op dat moment gesloten vanwege problemen zoals verontreiniging op het strand zelf of in de zee.

Oranje vlag

De oranje vlag (bandera naranja) bestaat wel maar zie je gelukkig niet veel. Als deze vlag wordt opgehangen houdt dat in dat de strandwacht (socorrista) afwezig is en niet op zijn/haar plaats zit of staat.

Witte vlag met kwallen

Als er een witte vlag met kwallen (bandera medusas) wordt opgehangen houdt dat in dat er kwallen in zee gezien zijn. Het is niet verboden te zwemmen maar zwemmers moeten wel voorzichtig zijn omdat ze gestoken kunnen worden door deze kwallen.

Bij de witte kwallen vlag mag dus nog wel gezwommen worden maar als die kwallen vlag rood gekleurd is, is het zwemmen in zee verboden vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke kwallen zoals de Portugese oorlogsschip kwal.

Vlag met de “Q”

Een vlag met daarop de letter “Q” heeft niets te maken met een gevaarlijke situatie op het strand of in zee maar geeft aan dat het strand van uitstekende kwaliteit is.

De “Q” staat voor “Calidad Turística.”, een zegel die wordt uitgegeven door Calidad Turística Española (ICTE) die dat doet voor stranden, hotels, instellingen en jachthavens etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.