Redenen waarom de inwoners van Spanje zo oud worden

Redenen waarom de inwoners van Spanje zo oud worden
Beeld: Canva

Redenen waarom de inwoners van Spanje zo oud worden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers lijkt het wel wat, oud worden in Spanje. De zon op je bol, lekker eten en veel gezelligheid op straat doen een mens op leeftijd goed. Dat Spanje het EU-land is waar mensen het oudst worden, verbaast dan ook niet echt. Mannen worden er gemiddeld 80,3 jaar oud, vrouwen zelfs 85,6 jaar. Dat is ruim 10 jaar ouder dan het wereldwijde gemiddelde! Maar waar komt dat nou door, die hoge levensverwachting van de Spanjaarden? Het glossy Spanje magazine ESPANJE! heeft het uitgezocht.

Natuurlijk heeft de corona-pandemie ook gezorgd voor veel sterfgevallen onder ouderen maar over het algemeen worden de inwoners van Spanje het oudst van heel Europa. Maar hoe komt dat, wat is hun geheim en geldt dat dan ook als je in Spanje gaat rentenieren na je pensioen? Als je de onderstaande tips volgt dan zul jij misschien ook wel ouder dan het Europese gemiddeld worden, en dan ook nog eens onder het warme Spaanse zonnetje.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

Pasear: lekker kuieren en flaneren

Het valt meteen op in Spanje: er zijn veel meer mensen op straat. Jonge kinderen spelen tot ’s avonds laat buiten en ouderen slenteren op hun gemak door stad of dorp. Dat ‘pasear’, ofwel de deur uitgaan en lekker kuieren en flaneren, is natuurlijk veel prettiger bij mooi weer dan in de regen. Geen wonder dus, dat het in Spanje meer gebeurt dan in Nederland! Niet alleen goed voor het lijf, maar ook voor de sociale contacten!

Comer: het gezonde mediterrane dieet

Verse producten, olijfolie, vis, peulvruchten en rode wijn zijn enkele vaste ingrediënten van het mediterrane dieet. In Spanje weten ze er wel raad mee. Vergeleken met andere Europese landen eten de Spanjaarden een stuk gezonder (en wat ons betreft lekkerder bovendien!).

Clima: het warme en zonnige weer

Een dag heeft 24 uur, een week 168 uur en een jaar heeft gemiddeld ongeveer 8.766 uur, zowel overdag als ‘s nachts. Gemiddeld heeft Spanje jaarlijks 2.500 zonuren terwijl Nederland tussen de 1.500 en 1.550 zonuren heeft en België gemiddeld 1.564 zonuren heeft. De meeste zonuren zijn volgens DIT ARTIKEL te vinden in Huelva (3.527), Sevilla (3.526) en Alicante (3.397) 

Siesta: even rust halverwege de dag

Het Spaanse middagdutje is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Nog steeds houden veel Spanjaarden tussen twee en vijf uur siesta. Ze nemen de tijd om goed te eten en ook al komt het vaak niet van écht slapen, een langere pauze overdag heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Sexo: vaker seks

Om lichaam én geest jong te houden is een regelmatig potje seks niet onbelangrijk. Wist je dat de Spanjaarden het gemiddeld vaker doen dan, bijvoorbeeld de Britten? Spaanse vrouwen hebben volgens het Britse onderzoeksbureau onePoll gemiddeld 2,1 keer per week seks, terwijl dat voor Britse vrouwen 1,7 keer per week is.

Idioma: de vrolijkste taal ter wereld

Onderzoekers van de Universiteit van Vermont ontdekten dat de Spaanse taal de vrolijkste taal ter wereld is. Daarvoor werden duizenden woorden van de tien meest gesproken talen ter wereld geanalyseerd. En de Spanjaarden blijken de meeste vrolijke woorden te gebruiken. ¡Qué divertido!

Tapear: de gezonde en sociale tapas

Eerder noemden we al het mediterrane dieet, maar de tapas verdienen een speciale vermelding. In plaats van ’s avonds een vol bord eten naar binnen te werken en vervolgens naar bed te gaan, kiezen Spanjaarden er vaak voor om samen een aantal tapas te delen. Een stuk gezonder dan met een volle buik te gaan slapen! Het sociale aspect van tapas eten speelt ongetwijfeld ook een rol bij het gezonder en blijer oud worden!

Salud: goede gezondheidszorg

Spanje is nummer acht op de lijst met de landen met de beste gezondheidszorg ter wereld met een goede mix van overheidsdiensten en particuliere klinieken. Ook is de Spaanse gezondheidszorg een van de meest efficiënte van heel Europa.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud