Spaanse veehouders waarschuwen voor melk-tekort in de herfst

Spaanse veehouders waarschuwen voor melk-tekort in de herfst
Beeld: Canva

Spaanse veehouders waarschuwen voor melk-tekort in de herfst

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De aanhoudende droogte en de inflatie leiden tot onverwachte problemen in de veehouderij. De boeren waarschuwen dat er tegen de herfst problemen kunnen ontstaan met de bevoorrading en dat de consument de dupe zou kunnen worden. Ligt er in oktober niet voldoende melk meer in de supermarkt? Of loopt het niet zo een vaart?

Er dreigt een perfecte storm te vormen boven Spanje. Een storm die vooral de gewone man treft. Terwijl de inflatie al heel veel schade aanricht, vooral in dagdagelijkse producten als brandstoffen of energie, wordt het ook steeds duurder om je winkelmand te vullen. In de veehouderij vragen ze zich af hoe de melk situatie in de herfst zal zijn.

Het was Roberto Lopez die in naam van de veehouderij uit Lugo het onheil preekte op esRadio. López begon drie decennia geleden met een veebedrijf in Lugo en houdt die nu draaiende met zijn vrouw. “Het is onmogelijk nog iemand te betalen, dat kunnen we ons niet veroorloven”, vertelde hij tijdens de uitzending.

Volgens Roberto López zijn de kosten vandaag zo hoog dat veel collega’s hun koeien naar het slachthuis brengen en de boeken dicht doen. Vooral waar voordien al twijfel heerste, valt nu de beslissing er mee op te houden. Boosdoeners deze keer zijn de hoge energiekosten, de prijs van brandstof en van de veevoeders. Gooi daar nog eens de aanhoudende droogte bij (een melkgevende koe drinkt tot 120 liter water per dag en de voedselprijzen stijgen nog meer), en je weet dat de perfecte storm in de maak is. 

In Juni alleen al sloten 770 veehouderijen de deuren. Volgens López houdt dat tempo het risico in dat er deze herfst een tekort is in de rekken. En dan is het opnieuw de consument die de dupe is.

Ga naar de inhoud