Is het toerisme in Barcelona positief of negatief? De stad maakt de balans op

Is het toerisme in Barcelona positief of negatief? De stad maakt de balans op
Beeld: via 123rf

Is het toerisme in Barcelona positief of negatief? De stad maakt de balans op

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Barcelona is een indrukwekkende stad met een groot aantal bezoekers per jaar. Ongeveer tien miljoen toeristen komen elk jaar naar Barcelona en een groot gedeelte van deze groep bezoekt de stad in de zomer. Al jaren is er discussie over het toeristisch model dat de stad handhaaft. Ondertussen vragen de bewoners zich af of het toerisme wel echt nodig is voor de economische groei van de stad. Ze vragen om alternatieven voor het massatoerisme en willen een betere indeling van de publieke ruimte. 

Een van de plekken met de meeste toeristen is de beroemde Sagrada Familia, misschien wel het beroemdste werk van architect Antoni Gaudí. Elk jaar stromen toeristen langs de kerk en door de buurt. In totaal kent de basiliek meer dan tienduizend bezoekers per dag. En dit zijn slechts de toeristen die het gebouw daadwerkelijk binnen gaan. 

Voor de bewoners van de buurt is dit niet altijd makkelijk. De toeristen komen in allerlei vervoermiddelen, zoals bussen, auto’s en metro. Door al dit verkeer is er steeds meer geluid en beweging op straat en steeds minder ruimte voor de mensen die daar wonen. 

Een van de buurtbewoners besloot het recht in eigen hand te nemen en gooide eerst twee emmers water over een geparkeerde bus. Hierna besloot hij een emmer met een corrosief middel over de bus te gooien. Dit tastte het uiterlijk van de bus aan, maar veroorzaakte geen serieuze schade. De toeristen waren allemaal al in de bus en hadden het voorval nauwelijks opgemerkt. 

Toch zijn er ook buren die het allemaal prima vinden. Sommige bewoners geven toe dat ze liever de steegjes bewandelen en zo de beruchte Sagrada Familia vermijden, maar zien dat het toerisme veel economische meerwaarde heeft voor de stad en vinden het niet erg om hun leven een klein beetje aan te passen. 

Uiteindelijk brengt het toerisme veel goeds naar de stad, maar de vorm waarop er plaats gemaakt wordt voor de bezoekers zou aangepast moeten worden. Het debat is belangrijk en er wordt nog gezocht naar de manier om bewoners en toeristen samen ruimte te geven in het indrukwekkende Barcelona.

Ga naar de inhoud