Search
menu
Search

Spaanse weerdienst waarschuwt voor de vierde hittegolf deze zomer vanaf zondag

Spaanse weerdienst waarschuwt voor de vierde hittegolf deze zomer vanaf zondag
Beeld: via freepik

Spaanse weerdienst waarschuwt voor de vierde hittegolf deze zomer vanaf zondag

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een vierde hittegolf van deze zomer wordt aankomende zondag verwacht en blijft zeker tot dinsdag in grote delen van Spanje. Vooral het noordoosten en de grote rivierbekkens Ebro, Guadalquivir en Guadiana op het Spaanse vasteland zullen hieronder lijden. Temperaturen kunnen tijdens de tweede hittegolf in augustus in sommige zuidwestelijke gebieden zelfs oplopen tot boven de 40 graden, zoals de Spaanse Weerdienst AEMET vrijdag bevestigde.

Na amper een week van verkoeling trekt een nieuwe hittegolf over het Iberisch schiereiland (Spaanse vasteland). AEMET heeft vanwege de verwachte hoge temperaturen een speciale waarschuwing uitgegeven die zondag ingaat en naar verwachting tot dinsdag duurt. Volgens de AEMET zal de hitte ongewoon intens zijn, zelfs voor dit warme seizoen.

De komende dagen wordt een geleidelijke stijging van de temperaturen verwacht. Dit komt door de intense zonnestraling op een warme en stabiele luchtmassa. Vanaf zondag zal dit resulteren in een hittegolf die veel gebieden van het vasteland treft, aldus de weersvoorspellingen.

In de provincies Huelva, Sevilla, Córdoba, Jaén, Zaragoza, Huesca, Lleida en Girona zijn oranje hitte-waarschuwingen afgegeven vanwege temperaturen die oplopen tot meer dan 39 of 41 graden. In alle gebieden behalve het Middellandse Zeegebied, het noordelijke deel van Spanje en de Balearen eilanden, zijn er gele hitte-waarschuwingen geactiveerd. De temperaturen op de Canarische Eilanden zullen ook stijgen, wat problemen kan veroorzaken bij de bestrijding van de brand op Tenerife.

AEMET meldt dat op maandag een stijging in temperaturen kan plaatsvinden, met waarden boven de 40 graden in grote delen van het zuidwesten en noordoosten van Spanje. Deze hitte blijft waarschijnlijk tot dinsdag. Op woensdag wordt een atmosferische verandering verwacht die de hitte kan verminderen en waardoor het op sommige plaatsen in het noorden kan regenen.

Gedurende deze zomer dalen de temperaturen ’s avonds niet veel. Ook nu kan iedereen zich opmaken voor tropische nachten en zelfs extreem warme nachten (boven de 25 graden) in delen van het zuiden en midden van het Spaanse vasteland.

  • weer1
  • weer2
  • weer3
Ga naar de inhoud