Amnesty International zegt dat Spanje wapenleverantie aan Saoedi-Arabië moet stoppen

Oeps ... foto ontbreekt!

Amnesty International zegt dat Spanje wapenleverantie aan Saoedi-Arabië moet stoppen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag 19 september beslist de Spaanse regering uiteindelijk of ze voor het geld gaan of voor de principes. Dat wil zeggen, worden de 400 laser precisie bommen wel of worden deze niet aan Saoedi-Arabië verkocht. Verkoopt men de wapens wel om het contract uit 2015 te honoreren dan maakt Spanje zich min of meer schuldig aan mogelijke medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Verkoopt Spanje de bommen niet dan is er een kans dat andere contracten worden geannuleerd, er veel geld wordt verloren en er wellicht duizenden banen verloren gaan.

Premier Pedro Sánchez zei het zondagavond in een interview op de televisie al. Als hij moet kiezen dan kiest hij liever voor het honoreren van het contract uit 2015 gemaakt door de PP-regering en het behoud van andere contracten en dus werkgelegenheid.

Op woensdag zal men in het Parlement beslissen of de 400 lasergeleide bommen wel of niet aan Saoedi-Arabië worden verkocht of niet. Deze bommen kunnen door het land gebruikt worden in de strijd tegen Jemen, iets wat eerder al gebeurde toen er bij een aanval 40 kinderen overleden in een schoolbus.

Het contract voor de verkoop van de 400 bommen en divers ander oorlogsmateriaal waaronder schepen die in Andalusië gebouwd worden, werd in 2015 getekend ten tijde van de Partido Popular regering van Rajoy. Pedro Sánchez heeft sinds juni de leiding in Spanje via een motie van wantrouwen overgenomen en zegt dat het contract gehonoreerd dient te worden.

Op 4 september echter kondigde de Spaanse regering aan dat de verkoop van de 400 precisie bommen geannuleerd zou worden. Dat deed de regering omdat er internationale verontwaardiging was wat betreft de verkoop en waar de bommen eventueel voor gebruikt zouden kunnen worden.

Op 12 september veranderde de regering echter van houding en besloot men dat het contract gehonoreerd dient te worden en dat de bommen wel verkocht worden aan Saoedi-Arabië. Deze woensdag 19 september wordt de definitieve beslissing genomen over de verkoop van de bommen.

Ga naar de inhoud