Amnesty International zegt dat Spanje wapenleverantie aan Saoedi-Arabië moet stoppen

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op woensdag 19 september beslist de Spaanse regering uiteindelijk of ze voor het geld gaan of voor de principes. Dat wil zeggen, worden de 400 laser precisie bommen wel of worden deze niet aan Saoedi-Arabië verkocht. Verkoopt men de wapens wel om het contract uit 2015 te honoreren dan maakt Spanje zich min of meer schuldig aan mogelijke medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Verkoopt Spanje de bommen niet dan is er een kans dat andere contracten worden geannuleerd, er veel geld wordt verloren en er wellicht duizenden banen verloren gaan.

Premier Pedro Sánchez zei het zondagavond in een interview op de televisie al. Als hij moet kiezen dan kiest hij liever voor het honoreren van het contract uit 2015 gemaakt door de PP-regering en het behoud van andere contracten en dus werkgelegenheid.

Op woensdag zal men in het Parlement beslissen of de 400 lasergeleide bommen wel of niet aan Saoedi-Arabië worden verkocht of niet. Deze bommen kunnen door het land gebruikt worden in de strijd tegen Jemen, iets wat eerder al gebeurde toen er bij een aanval 40 kinderen overleden in een schoolbus.

Het contract voor de verkoop van de 400 bommen en divers ander oorlogsmateriaal waaronder schepen die in Andalusië gebouwd worden, werd in 2015 getekend ten tijde van de Partido Popular regering van Rajoy. Pedro Sánchez heeft sinds juni de leiding in Spanje via een motie van wantrouwen overgenomen en zegt dat het contract gehonoreerd dient te worden.

Op 4 september echter kondigde de Spaanse regering aan dat de verkoop van de 400 precisie bommen geannuleerd zou worden. Dat deed de regering omdat er internationale verontwaardiging was wat betreft de verkoop en waar de bommen eventueel voor gebruikt zouden kunnen worden.

Op 12 september veranderde de regering echter van houding en besloot men dat het contract gehonoreerd dient te worden en dat de bommen wel verkocht worden aan Saoedi-Arabië. Deze woensdag 19 september wordt de definitieve beslissing genomen over de verkoop van de bommen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Redenen genoeg voor de VS om nu eens Saoedi-Arabië plat te bombarderen.

Is er nu al bekend wat de Spaanse regering heeft besloten? Heb nog niet het nieuws vandaag kunnen bekijken. Maar het is dubbel heh, inderdaad als het ene land het niet doet, dan doet een ander het wel. Konden we nu met allemaal de afspraak maken dat niemand het zou doen, dan was dat mooi, maar helaas, zo zit de wereld niet in elkaar. Vind alleen de ommezwaai van de regering Sanchez opvallend. Ene moment roepen dat ze niet gaan leveren, daarna komt er kennelijk een lobby op gang en dan wordt er wel geleverd of wil men gaan leveren.… Lees verder »

Blijkbaar zou het niet leveren van die bommen een ander contract (met een waarde van 2.000 miljoen en 6.000 banen) in gevaar hebben gebracht. Daarom heeft de minister besloten om toch te leveren. Aangezien die bommen aan de Saudi’s verkocht werden door de vorige regering kan men gerust stellen dat de politieke meerderheid van Spanje achter deze beslissing staat. De mededeling dat men overwoog om niet te leveren was wel een blunder van formaat.

Ok, Miel, ik had het verder niet bekeken.
Dank voor de opheldering.

Als Spanje het niet verkoopt verkoopt iemand anders ze wel! lekker verkopen zeg ik!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.