skip to Main Content
Amnesty International zegt dat Spanje wapenleverantie aan Saoedi-Arabië moet stoppen
Europa Press

Amnesty International zegt dat Spanje wapenleverantie aan Saoedi-Arabië moet stoppen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje beslist over verkoop bommen aan Saoedi-Arabië

Europa Press

MADRID – Op woensdag 19 september beslist de Spaanse regering uiteindelijk of ze voor het geld gaan of voor de principes. Dat wil zeggen, worden de 400 laser precisie bommen wel of worden deze niet aan Saoedi-Arabië verkocht. Verkoopt men de wapens wel om het contract uit 2015 te honoreren dan maakt Spanje zich min of meer schuldig aan mogelijke medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Verkoopt Spanje de bommen niet dan is er een kans dat andere contracten worden geannuleerd, er veel geld wordt verloren en er wellicht duizenden banen verloren gaan.

Premier Pedro Sánchez zei het zondagavond in een interview op de televisie al. Als hij moet kiezen dan kiest hij liever voor het honoreren van het contract uit 2015 gemaakt door de PP-regering en het behoud van andere contracten en dus werkgelegenheid.

Op woensdag zal men in het Parlement beslissen of de 400 lasergeleide bommen wel of niet aan Saoedi-Arabië worden verkocht of niet. Deze bommen kunnen door het land gebruikt worden in de strijd tegen Jemen, iets wat eerder al gebeurde toen er bij een aanval 40 kinderen overleden in een schoolbus.

Het contract voor de verkoop van de 400 bommen en divers ander oorlogsmateriaal waaronder schepen die in Andalusië gebouwd worden, werd in 2015 getekend ten tijde van de Partido Popular regering van Rajoy. Pedro Sánchez heeft sinds juni de leiding in Spanje via een motie van wantrouwen overgenomen en zegt dat het contract gehonoreerd dient te worden.

Op 4 september echter kondigde de Spaanse regering aan dat de verkoop van de 400 precisie bommen geannuleerd zou worden. Dat deed de regering omdat er internationale verontwaardiging was wat betreft de verkoop en waar de bommen eventueel voor gebruikt zouden kunnen worden.

Op 12 september veranderde de regering echter van houding en besloot men dat het contract gehonoreerd dient te worden en dat de bommen wel verkocht worden aan Saoedi-Arabië. Deze woensdag 19 september wordt de definitieve beslissing genomen over de verkoop van de bommen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Is er nu al bekend wat de Spaanse regering heeft besloten?
  Heb nog niet het nieuws vandaag kunnen bekijken.
  Maar het is dubbel heh, inderdaad als het ene land het niet doet, dan doet een ander het wel. Konden we nu met allemaal de afspraak maken dat niemand het zou doen, dan was dat mooi, maar helaas, zo zit de wereld niet in elkaar.
  Vind alleen de ommezwaai van de regering Sanchez opvallend.
  Ene moment roepen dat ze niet gaan leveren, daarna komt er kennelijk een lobby op gang en dan wordt er wel geleverd of wil men gaan leveren.
  Dacht dat die Saoudi´s redelijk op zwart zaad zaten, dus investeren ze nog wel de beloofde gelden die ze zouden investeren in projecten?? In eigen land hebben ze een aantal enorme projecten stop gezet of zelfs afgeschreven omdat er geen geld voor is.
  Spanje moet op zijn minst keiharde garanties eisen, dat de bommen niet gebruikt worden tegen de mensen in Jemen en dat ook 100% zeker is dat andere toegezegde zaken, zoals investeringen, inderdaad waar gemaakt worden.

  1. Blijkbaar zou het niet leveren van die bommen een ander contract (met een waarde van 2.000 miljoen en 6.000 banen) in gevaar hebben gebracht. Daarom heeft de minister besloten om toch te leveren. Aangezien die bommen aan de Saudi’s verkocht werden door de vorige regering kan men gerust stellen dat de politieke meerderheid van Spanje achter deze beslissing staat. De mededeling dat men overwoog om niet te leveren was wel een blunder van formaat.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken