skip to Main Content
Aantal ‘ninis’ op laagste niveau sinds de crisis in Spanje
123rf

Aantal ‘ninis’ op laagste niveau sinds de crisis in Spanje

MADRID – Het aantal ‘ninis’ in Spanje is volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) op het laagste niveau gekomen sinds de economische crisis die in 2008 begon. Iemand wordt in Spanje als een ‘nini’ gezien als deze niet werkt (NI trabaja) en niet studeert (NI estudia). In het Nederlands zou men zo iemand kunnen omschrijven als een bankzitter.

Op dit moment zijn er volgens de enquête Encuesta de Población Activa over het tweede trimester 1.004.700 jongeren tussen 16 en 29 jaar die ‘nini’ zijn en dus niet werken en niet studeren. Dat is volgens het INE 51.700 jongeren minder dan het eerste trimester van 2019 en het laagste cijfer sinds de economische crisis die in 2008 begon en zelfs lager dan het aantal ‘ninis’ ini 2005.

Daar tegenover staan de zogenaamde ‘sisis’ ofwel de jongeren tussen 16 en 29 jaar die werken en studeren tegelijk waarvan er volgens het INE 702.200 zijn in Spanje. Het aantal jongeren dat werkloos is in het tweede trimester dit jaar is met 2.100 personen gedaald ten opzichte van het eerste trimester en is blijven hangen op 506.700 werkloze jongeren, een 34,9%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Meneer Perez, ik ga hier nooit discussies aan, maar zoals u stelt dat jongeren profiteren en leunen op hun ouders dan is er wel degelijk iets aan de hand, zo’n gedrag komt niet uit de lucht vallen (wellicht opvoedkundig), en ja dat is zeker een probleem, maar niet voor een etiketje. Fijne dag nog meneer Perez.

  1. Zeker een questie van opvoeding..ook.helemaal mee eens.
   Maaarrrr soms is er niets aan de hand .. ik heb het met mijn ogen gezien….en dan gebeurd dit ook. Volwassenen die nog met hun ouders wonen omdat ze NIETS doen om werk te vinden.. bijv. Hoe moeilijk dat ook is in Spanje..iets zal je moeten doen.
   Hoeft niet altijd iets aan de hand te zijn..
   Etikket opplaken daar hou ik ook niet van, helpt dit probleem niet op te lossen. Dank voor uw reactie.

 2. Daar zijn wij mensen wel erg goed in, “DE ANDER EEN ETIKET OPPLAKKEN”, voor dat een iemand doelloos, futloos, lusteloos, energieloos word is er iets aan vooraf gegaan, niemand kiest bewust voor zo’n levensloop omdat dat niet gelukkig maakt.
  Let op je gedachten, want gedachten worden woorden.
  Let op je woorden, want woorden worden handelingen.
  Let op je handelingen, want handelingen worden gewoontes.
  Let op gewoontes, want gewoontes worden je karakter.
  Let op je karakter, want je karakter wordt je lot.

  1. Eerst de context lezen meneer Ger. Het gaat om jongeren die niet studeren en niet werken. Niet omdat ze ziek zijn of moe…of.. …puur profiteur gedrag en alleen maar geld vragen aan hun ouders,, er zijn velen in Spanje helaas.. niet okay dus. Duidelijker nu? Uw reactie toont dat u niet veel weet over Spanje en deze volwassen jongeren. Is problematisch!!

   1. Nee Perez, ninis zijn per definitie geen profiteurs die op de portemonnee van hun ouders leven.
    Het is nu eenmaal ongelooflijk moeilijk om als jongeling een baantje te vinden in Spanje.
    Ik ken er genoeg die inmiddels tamelijk gefrustreerd zijn geraakt en ze hebben geen andere keuze dan bij hun ouders te blijven hokken.
    Sociale woningen of subsidies voor deze groep van jongeren zijn er NIET in Spanje en komen er ook niet.
    Nog meer gefrustreerd worden die ninis als ze door die schimmige ondernemers in Spanje een maand-salaris van € 450 zwart wordt geboden voor meer dan 10 uur per dag op de been te mogen staan.
    Ook afgestudeerde jongeren worden salarissen geboden waar je nog geen bromfiets van kan rijden.
    En pas op, het zijn allemaal consumenten die zouden kunnen bijdragen aan de economie.
    Jouw beweerde “profiteur gedrag” getuigt van beperkte visie, of je nou wel of niet Spanjaard bent.

 3. un flojo, een luie donder
  un golfo, een niksnut
  alleen woorden voor mensen die echt niet willen werken zijn mij bekent.

 4. Hier nog niets van gemerkt, wie werkeloos is is dat nog steeds daarom vertrouw ik de cijfers ook niet die in de kranten staan. Men wil je doen geloven maar ondertussen.

 5. Ninis? Ik ben Spaans en had dat woord nog nooit gehoord… ahahaha. Nieuwe woord van de millenials van Dalen? Weer wat geleerd. Wij noemen ze simpelweg gandules, vagos! Niet zo ingewikkeld doen met woorden.. Spaanjaarden!! AhahahaAhahaha

  1. Klopt het woord nini bestaat wel maar is door de Engelsen in de wereld geholpen en vrijwel niet bekend in Spanje. Het orginele word is dan ook NEET wat staat voor “Not in Education, Employment, or Training”. Gandul is inderdaad de juiste benaming.

   1. Nee Leo, dat woord “gandul” is volgens mij niet de juiste benaming, het heeft een nogal degenererende betekenis, voor een persoon die nergens toe bereidt is en mogelijk werk of moeite zal vermijden.
    Zeg maar bijna een luiaard.
    Een nini hoeft niet persé een gandul te zijn, maar zou wel degelijk op zoek kunnen zijn naar werk of studie.
    Nini’s leven in de regel bij hun ouders.
    Het woord nini wordt door de redactie correct omschreven.

    1. nini staat niet in het Spaanse woordenboek, altans niet is die van mij. Als je als jongere niet je best doet om te kunnen werken ben je gewoon een gandul. Alsof de Nederlanders zo positief zijn over de werklozen. Ik heb er ook 1 naast ons wonen zit altijd alleen maar thuis wiet te roken meer doet hij niet en wil hij niet. Het enige wat ik hem ziet doen is elke week een hele zooi lege flessen dumpen waarvan ik denk dat deze van sterke drank zijn. Vaders werkt wel en die betaald uiteraard alles voor deze loser, en deze Spaanse man(vader) is nou niet bepaald beleefd of vriendelijk.

     1. Zoals jij die persoon omschrijft zou het inderdaad een gandul kunnen zijn.
      De nini’s hoeven niet zo te zijn, maar worden door anderen al gauw (onterecht) als gandul benoemd.
      Jouw papa-buurman behoort ongetwijfeld tot de ongelukkige Spanjaarden….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken