Opnieuw vuurbol te zien in Zuid Spanje (video)

Oeps ... foto ontbreekt!

Opnieuw vuurbol te zien in Zuid Spanje (video)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – In de nacht van woensdag op donderdag kon men voor de tweede keer in een week tijd een grote vuurbol zien die over de provincies Córdoba, Sevilla en Cádiz vloog en ook in het zuiden van Castilla-La Mancha gezien kon worden. Afgelopen maandag werd er ook al een vuurbol gezien boven hetzelfde gebied.

De vuurbol (bola de fuego) vloog met 61.000 km/uur de atmosfeer binnen. Volgens de experts gaat het om een kleinere meteoor dan de vuurbol van afgelopen maandag. De vuurbol werd niet alleen gezien door de Red de Bólidos y Meteoros del Suroeste de Europa maar ook de inwoners van de eerder genoemde gebieden.

De vuurbol werd als eerste op zo’n 85 km hoogte gezien waarna deze in de atmosfeer op zo’n 42 km hoogte na verschillende explosies op zijn pad uiteen viel waarna geen enkel element de grond heeft geraakt.

De baan die de meteoor volgde voordat hij de atmosfeer van de aarde binnenkwam leek sterk op die van de potentieel gevaarlijke asteroïde 2000 QW7 die de aarde op 14 september naderde. Het is daarom niet uitgesloten dat de rots/meteoor die de vuurbol voortbracht een fragment was dat los stond van die asteroïde.

Wat is een vuurbol 

De meeste meteoren die men ’s nachts aan de hemel kan zien zijn niet zo helder. Meestal zijn ze even helder als de sterren aan de hemel, maar soms verschijnt er een meteoor die opvallend veel helderder is. Die helderste meteoren noemt men vuurbollen.

De helderheid van sterren en meteoren wordt uitgedrukt in magnituden. De meeste sterren aan de hemel zijn tussen de magnitude -1 en +6. De heldere planeet Venus die soms in de vroege ochtend of avond te zien is, heeft een magnitude van -4. De maan en de zon hebben respectievelijk een magnitude van -12 en -26. Ongeveer 1 op 200 meteoren is echter een stuk helderder. Zo helder als de planeet Venus. Wanneer er een meteoor verschijnt die helderder is dan magnitude -4 spreken sterrenkundigen over een vuurbol.

Ga naar de inhoud