Search
menu
Search

Schade overstromingen Alicante geschat op 1,5 miljard euro (2019)

Oeps ... foto ontbreekt!

Schade overstromingen Alicante geschat op 1,5 miljard euro (2019)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het zijn voorzichtige schattingen van de regionale premier van de Comunidad Valenciana Ximo Puig maar er wordt gesproken over een schade die kan oplopen tot 1,5 miljard euro. Volgens de regiopremier is het een grote catastrofe in de Vega Baja regio waarmee hij alle autoriteiten waaronder de Spaanse overheid oproept om zo snel mogelijk financiële hulp te bieden.

Naast de inwoners die flink zijn getroffen in de regio spreekt ook de landbouwsector over een drama. Deze sector spreekt over een schade van tenminste 550 miljoen euro met zo’n 56.060 ha waar de productie voor 100% verloren is gegaan wat direct een schade heeft van 304,9 miljoen euro terwijl de misgelopen export van groente en fruit een schadepost heeft van 245 miljoen euro.

Van de schade wordt er gesproken over 138,8 miljoen euro in groente (in de Vega Baja regio is dat met name artisjokken, broccoli en bloemkool) en 78,14 miljoen euro in citrusvruchten. De schade bij de groente is groter want slechts tussen de 7% en 10% van de boeren heeft hun oogst verzekerd tegen verliezen. In het geval van citrusvruchten ligt het dekkingsniveau tussen de 50% en 60%. 

LEESTIP: Schade claimen vanwege natuurramp Spanje (via mondi.nl)

Bedrijven

Vier van de vijf van de bijna 22.000 bedrijven in de Vega Baja regio heeft schade opgelopen tijdens de overstromingen. Alle bedrijvencentra en 80% van de 21.900 bedrijven die gevestigd zijn in de Vega Baja regio, waarvan alleen al 8.600 in Orihuela, hebben op de een of andere manier schade. 

Het Consortium voor de compensatie van verzekeringen heeft in totaal 12.000 claims geschat in de provincies Alicante en Valencia, waarvan 9.300 overeenkomen met huizen, bedrijven, industrie en civiele werken en 2.700 met auto’s en andere voertuigen. De totale geschatte kosten bedragen momenteel 103 miljoen euro.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?