skip to Main Content
Schade overstromingen Alicante geschat op 1,5 miljard euro (2019)

Schade overstromingen Alicante geschat op 1,5 miljard euro (2019)

MADRID – Het zijn voorzichtige schattingen van de regionale premier van de Comunidad Valenciana Ximo Puig maar er wordt gesproken over een schade die kan oplopen tot 1,5 miljard euro. Volgens de regiopremier is het een grote catastrofe in de Vega Baja regio waarmee hij alle autoriteiten waaronder de Spaanse overheid oproept om zo snel mogelijk financiële hulp te bieden.

Naast de inwoners die flink zijn getroffen in de regio spreekt ook de landbouwsector over een drama. Deze sector spreekt over een schade van tenminste 550 miljoen euro met zo’n 56.060 ha waar de productie voor 100% verloren is gegaan wat direct een schade heeft van 304,9 miljoen euro terwijl de misgelopen export van groente en fruit een schadepost heeft van 245 miljoen euro.

Van de schade wordt er gesproken over 138,8 miljoen euro in groente (in de Vega Baja regio is dat met name artisjokken, broccoli en bloemkool) en 78,14 miljoen euro in citrusvruchten. De schade bij de groente is groter want slechts tussen de 7% en 10% van de boeren heeft hun oogst verzekerd tegen verliezen. In het geval van citrusvruchten ligt het dekkingsniveau tussen de 50% en 60%. 

LEESTIP: Schade claimen vanwege natuurramp Spanje (via mondi.nl)

Bedrijven

Vier van de vijf van de bijna 22.000 bedrijven in de Vega Baja regio heeft schade opgelopen tijdens de overstromingen. Alle bedrijvencentra en 80% van de 21.900 bedrijven die gevestigd zijn in de Vega Baja regio, waarvan alleen al 8.600 in Orihuela, hebben op de een of andere manier schade. 

Het Consortium voor de compensatie van verzekeringen heeft in totaal 12.000 claims geschat in de provincies Alicante en Valencia, waarvan 9.300 overeenkomen met huizen, bedrijven, industrie en civiele werken en 2.700 met auto’s en andere voertuigen. De totale geschatte kosten bedragen momenteel 103 miljoen euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Ik had vandaag op twitter al gemeld dat Spanje zeker 150 miljard nodig heeft, voor schadeherstel, burgers en bedrijven vergoeden, daarnaast meteen de infrastructuur verbeteren en nog meer spaar-overloopbekkens aanleggen om rivieren te ontlasten. Er moet nog meer watermanagement gebeuren om gelijksoortig catastrofe voor de toekomst te voorkomen.

  2. Van snelle hulp door de niet bestaande regering zal weinig terecht komen ben ik bang. Alles is allang weer bezig zich voor te bereiden op de nieuwe verkiezingen dat is veel belangrijker, misschien wordt het overstroomde gebied gebruikt als wapen om zieltjes te winnen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken