Schade overstromingen Alicante geschat op 1,5 miljard euro (2019)

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

MADRID – Het zijn voorzichtige schattingen van de regionale premier van de Comunidad Valenciana Ximo Puig maar er wordt gesproken over een schade die kan oplopen tot 1,5 miljard euro. Volgens de regiopremier is het een grote catastrofe in de Vega Baja regio waarmee hij alle autoriteiten waaronder de Spaanse overheid oproept om zo snel mogelijk financiële hulp te bieden.

Naast de inwoners die flink zijn getroffen in de regio spreekt ook de landbouwsector over een drama. Deze sector spreekt over een schade van tenminste 550 miljoen euro met zo’n 56.060 ha waar de productie voor 100% verloren is gegaan wat direct een schade heeft van 304,9 miljoen euro terwijl de misgelopen export van groente en fruit een schadepost heeft van 245 miljoen euro.

Van de schade wordt er gesproken over 138,8 miljoen euro in groente (in de Vega Baja regio is dat met name artisjokken, broccoli en bloemkool) en 78,14 miljoen euro in citrusvruchten. De schade bij de groente is groter want slechts tussen de 7% en 10% van de boeren heeft hun oogst verzekerd tegen verliezen. In het geval van citrusvruchten ligt het dekkingsniveau tussen de 50% en 60%. 

LEESTIP: Schade claimen vanwege natuurramp Spanje (via mondi.nl)

Bedrijven

Vier van de vijf van de bijna 22.000 bedrijven in de Vega Baja regio heeft schade opgelopen tijdens de overstromingen. Alle bedrijvencentra en 80% van de 21.900 bedrijven die gevestigd zijn in de Vega Baja regio, waarvan alleen al 8.600 in Orihuela, hebben op de een of andere manier schade. 

Het Consortium voor de compensatie van verzekeringen heeft in totaal 12.000 claims geschat in de provincies Alicante en Valencia, waarvan 9.300 overeenkomen met huizen, bedrijven, industrie en civiele werken en 2.700 met auto’s en andere voertuigen. De totale geschatte kosten bedragen momenteel 103 miljoen euro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

2
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
don_tessers@hotmail.com

Ik had vandaag op twitter al gemeld dat Spanje zeker 150 miljard nodig heeft, voor schadeherstel, burgers en bedrijven vergoeden, daarnaast meteen de infrastructuur verbeteren en nog meer spaar-overloopbekkens aanleggen om rivieren te ontlasten. Er moet nog meer watermanagement gebeuren om gelijksoortig catastrofe voor de toekomst te voorkomen.

Koos

Van snelle hulp door de niet bestaande regering zal weinig terecht komen ben ik bang. Alles is allang weer bezig zich voor te bereiden op de nieuwe verkiezingen dat is veel belangrijker, misschien wordt het overstroomde gebied gebruikt als wapen om zieltjes te winnen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.