Schade overstromingen Alicante geschat op 1,5 miljard euro (2019)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

Laatste update: 11 maanden geleden.

MADRID – Het zijn voorzichtige schattingen van de regionale premier van de Comunidad Valenciana Ximo Puig maar er wordt gesproken over een schade die kan oplopen tot 1,5 miljard euro. Volgens de regiopremier is het een grote catastrofe in de Vega Baja regio waarmee hij alle autoriteiten waaronder de Spaanse overheid oproept om zo snel mogelijk financiële hulp te bieden.

Naast de inwoners die flink zijn getroffen in de regio spreekt ook de landbouwsector over een drama. Deze sector spreekt over een schade van tenminste 550 miljoen euro met zo’n 56.060 ha waar de productie voor 100% verloren is gegaan wat direct een schade heeft van 304,9 miljoen euro terwijl de misgelopen export van groente en fruit een schadepost heeft van 245 miljoen euro.

Van de schade wordt er gesproken over 138,8 miljoen euro in groente (in de Vega Baja regio is dat met name artisjokken, broccoli en bloemkool) en 78,14 miljoen euro in citrusvruchten. De schade bij de groente is groter want slechts tussen de 7% en 10% van de boeren heeft hun oogst verzekerd tegen verliezen. In het geval van citrusvruchten ligt het dekkingsniveau tussen de 50% en 60%. 

LEESTIP: Schade claimen vanwege natuurramp Spanje (via mondi.nl)

Bedrijven

Vier van de vijf van de bijna 22.000 bedrijven in de Vega Baja regio heeft schade opgelopen tijdens de overstromingen. Alle bedrijvencentra en 80% van de 21.900 bedrijven die gevestigd zijn in de Vega Baja regio, waarvan alleen al 8.600 in Orihuela, hebben op de een of andere manier schade. 

Het Consortium voor de compensatie van verzekeringen heeft in totaal 12.000 claims geschat in de provincies Alicante en Valencia, waarvan 9.300 overeenkomen met huizen, bedrijven, industrie en civiele werken en 2.700 met auto’s en andere voertuigen. De totale geschatte kosten bedragen momenteel 103 miljoen euro.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.