Boek over Andalusië/Extremadura genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2020

Boek over Andalusië/Extremadura genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2020
Beeld: Stefan Brijs / Facebook
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Onlangs werd de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek bekend gemaakt. ‘Berichten uit de vallei’ van Stefan Brijs is een van de genomineerden. In het boek verwijst de schrijver naar natuurgebieden in Andalusië en Extremadura en is het dus een Spaans-natuur boek. 

Een hommel die aan bodybuilding doet. De terreur van de avocado. Het seksleven van de reuzenhooiwagen. In Berichten uit de vallei, het vervolg op zijn alom geprezen Andalusisch logboek, concentreert Stefan Brijs zich vier seizoenen lang op de natuur in het zuiden van Spanje, waar hij sinds 2014 woont. 

Vanuit zijn schrijfhut op een heuvelflank observeert hij het leven in de vallei en beschrijft hij met oog voor elk detail in vaak lyrisch, soms kritische stukken de pracht maar ook de teloorgang van wat hij door zijn raam ziet. Tussendoor maakt hij uitstapjes naar bekende en onbekende natuurgebieden in Andalusië en Extremadura en ontdekt er onder meer de bron van de Guadalhorce, rotsen als gestolde wolken in El Torcal, zeldzame knobbelmeerkoeten in Motril en duizenden flamingo’s in Fuente de Piedra. 

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels). Op 18 oktober wordt in het radioprogramma Vroege vogels bekend gemaakt wie van de vijf genomineerden de prijs wint.

‘Deze fervente natuurliefhebber deelt zijn kennis met een aanstekelijk enthousiasme, zodat wij in het verre noorden kunnen meegenieten van zijn idyllische habitat (…). Wij kunnen voorlopig niet naar Spanje, maar met deze Berichten uit de vallei komt Spanje gewoon naar ons toe.’ ★★★★ – Marijke Arijs, de Standaard.

‘Een grappig, fijnzinnig en poëtisch ooggetuigenverslag van een emotionele natuurfanaat, de opvolger van zijn alom geprezen Andalusisch logboek.’ ★★★★ – Iris Hannema, de Volkskrant.

Bestel het boek HIER als Paperback of als E-book.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.