Meer dan 25.000 en 8.000 jongeren bijeen bij macrobotellones in Madrid en Barcelona

Meer dan 25.000 en 8.000 jongeren bijeen bij macrobotellones in Madrid en Barcelona
Beeld: Twitter

Meer dan 25.000 en 8.000 jongeren bijeen bij macrobotellones in Madrid en Barcelona

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID/BARCELONA – Vrijdagavond zijn in Madrid en Barcelona duizenden jongeren bijeengekomen om op straat te drinken en t feesten, iets wat officieel niet is toegestaan in Spanje maar wat, mede vanwege de corona-pandemie en gesloten nachtzaken, een steeds groter probleem aan het worden is in Spanje. In Madrid wordt gesproken over meer dan 25.000 jongeren en in Barcelona meer dan 8.000 hoofdzakelijk studenten van de Universiteit.

Voor de lezers die het fenomeen botellón nog niet kent: Een botellón is een gezelschapsfenomeen dat in Spanje in het begin van de jaren 90 is ontstaan. Een botellón bestaat uit een verzameling vrienden, vooral jongeren, die in een park of op een andere plaats in de buitenlucht samenkomen om alcoholische dranken te drinken. Sinds het einde van de 20e eeuw worden ook macrobotellones georganiseerd, waarbij zich duizenden deelnemers verzamelen, vooral in de Spaanse grote steden. Deze worden georganiseerd met behulp van sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter, WhatsApp en Telegram.

De macrobottelón van vrijdagavond in Madrid vond plaats bij de Universidad Complutense van de Spaanse hoofdstad en was via WhatsApp verspreid. De universiteit had de politie niet op tijd op de hoogte gesteld waardoor er geen speciaal team van agenten samengesteld kon worden om de macrobotellón te voorkomen. 

Toen het aantal jongeren eenmaal zo groot was geworden kon de politie niets meer doen want volgens de cijfers van de Policía Municipal waren er meer dan 25.000 jongeren bijeen. Weliswaar zorgde de aanwezigheid van de politie ervoor dat veel jongeren de botellón vroegtijdig verlieten maar vanwege het late tijdstip was er geen openbaar vervoer meer wat voor veel problemen zorgde.

Ook in Barcelona kwamen duizenden studenten bijeen tijdens een botellón. In de pers wordt gesproken over meer dan 8.000 deelnemers bij de macrobotellón bij de Universitat Autònoma de Barcelona in de randstad Cerdanyola del Vallès. Ook bij dit niet toegestane straatfeest had de politie moeite om dit te voorkomen en kon men niets anders doen dan wachten totdat de jongeren naar huis gingen.

Deze samenkomsten leiden vaak tot drinkgelagen, waarbij jonge mensen zwaar gealcoholiseerd raken en medisch verzorgd moeten worden. Ook de afvalproductie wordt door vele Spaanse gemeenten als een probleem ervaren. Andere bezwaren tegen botellones zijn dat het zou aanzetten tot alcoholisme, de soms voorkomende vechtpartijen, vandalisme, verkeerschaos, aanrandingen en omzetverlies voor winkels in de straat waar de botellón wordt gehouden.

Ga naar de inhoud