Vulkaan op Canarisch Eiland La Palma tot uitbarsting gekomen: bewoners geëvacueerd (UPDATE)

Vulkaan op Canarisch Eiland La Palma tot uitbarsting gekomen: bewoners geëvacueerd
Beeld: Twitter

Vulkaan op Canarisch Eiland La Palma tot uitbarsting gekomen: bewoners geëvacueerd (UPDATE)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De Cumbra Vieja-vulkaan op het Canarische Eiland La Palma is tot uitbarsting gekomen. De vulkaan begon 15.12 uur (Canarische tijd) de vulkanische activiteit nadat de afgelopen week duizenden kleinere en iets grotere aardbevingen het getroffen gebied teisterden, de grond rondom de seismische activiteit meer dan 10 cm was gestegen en er een aanwezigheid van een groot magma-reservoir was gesignaleerd.

Voor het eerst in vijftig jaar en sinds 1971 toen de Teneguia-vulkaan en daarvoor de vulkaan San Joan, beiden op het eiland La Palma, tot uitbarsting waren gekomen, heeft Spanje weer te maken met een vulkaanuitbarsting. Deze begon zondag 19 september om 15.12 uur (Canarische tijd) op het eiland La Palma bij de Cumbre Vieja-vulkaan in het gebied Las Manchas.

Diverse bewoners van Las Manchas de Abajo, Jedey, San Nicolás y El Paraíso, El Paso, Los llanos de Aridane, El Charco (Fuencaliente), La Bombilla (Los llanos de Aridane en Tazacorte) en el Remo en Puerto Naos (Los Llanos de Aridane) worden geëvacueerd. Als eerste zijn de personen met beperkte mobiliteit en ouderen aan de beurt. Daarna worden misschien andere bewoners van het getroffen gebied geëvacueerd, iets wat nu nog niet nodig blijkt te zijn. Journalisten moeten het gebied verlaten en wegen worden afgesloten.

De afgelopen week zorgden duizenden aardbevingen met verschillende krachten ervoor dat er veel seismische en vulkanische activiteit werd geregistreerd rondom de Cumbre Vieja-vulkaan. De grond in het getroffen gebied is meer dan 10 cm gestegen en er werd een klein magma-reservoir van 11 kubieke hectometer (11 Hm3) gevonden bij de actiefste vulkaan van de Canarische Eilanden.

(UPDATE 1) Diverse woningen (er wordt gesproken over acht tot tien huizen) in El Paso zijn door het lava dat uit de vulkaan stroomt gedeeltelijk verwoest en in brand gevlogen. Op videobeelden (zie onderaan) is te zien dat de lava over de weg een route zoekt naar de zee en daarbij ook diverse woningen raakt die in brand vliegen. Er zijn ook enkele kleine natuurbranden ontstaan door het stromende lava dat zich verspreid met 700 meter per uur en met 1.075 graden celsius.

Op het moment van schrijven is het vliegveld van La Palma nog geopend en kunnen vliegtuigen opstijgen en landen terwijl wel gevraagd wordt om zo min mogelijk naar La Palma te vliegen. Op dit moment is het luchtruim boven La Palma nog geopend maar de situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Diverse wegen zijn afgesloten voor al het verkeer en diverse gemeenten zijn ontruimt met meer dan 10.000 evacuees. Ondertussen zijn de brandweer en militairen van de UME bezig met hun werkzaamheden zoals het blussen van branden en het veilig houden van bepaalde gebieden. De Guardia Civil heeft meer dan 120 agenten in het getroffen gebied om de orde te handhaven en de mensen en het verkeer te controleren.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zijn geplande reis naar New York afgeblazen en is meteen in een vliegtuig gestapt om naar La Palma te reizen en daar ter plaatse op de hoogte gebracht te worden van de situatie. Ondertussen is bekend dat de scholen in diverse gemeenten voorlopig gesloten blijven. De vulkanische uitbarstingen zouden volgens experts weken kunnen duren.

Ga naar de inhoud