IMSERSO seniorenreizen toch van start in oktober in Spanje

IMSERSO seniorenreizen toch van start in oktober in Spanje
Beeld: via canva.com

IMSERSO seniorenreizen toch van start in oktober in Spanje

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De IMSERSO-seniorenreizen voor het seizoen 2023-2024 zullen naar verwachting aan het eind van oktober beginnen. Dit is gebaseerd op een gerechtelijke uitspraak, waarin is bevestigd dat Ávoris Corporación Empresarial de verantwoordelijke is voor de drie pakketten van de IMSERSO-aanbesteding. Ávoris heeft in een persbericht bevestigd dat de reizen vanaf eind oktober of uiterlijk begin november 886.269 plaatsen te koop zullen zijn.

IMSERSO zijn speciale door de Spaanse overheid gesubsidieerde pakketreizen binnen Spanje voor residenten in Spanje tussen de 55 (voor weduwe/weduwnaar) en 65 (gepensioneerden) jaar en ouder. IMSERSO  is de afkorting van het Instituto de Mayores y SERvicios SOciales en zijn seniorenreizen gesubsidieerd door de Spaanse overheid. Dit wordt deels gedaan om de ouderen in Spanje een mogelijkheid te bieden voor een betaalbare vakantie in (meestal) eigen land maar ook om de senioren actief te houden en de werkgelegenheid in het toerisme in het laagseizoen te promoten.

Bij de IMSERSO gaat het om volledig verzorgde reizen in hoofdzakelijk Spanje maar ook in het buitenland. Deze reizen zijn veel goedkoper dan de normale pakketreizen in Spanje en bestaan uit vervoer, hotel met volpension, excursies (soms tegen bijbetaling), verzekeringen en reisbegeleiding.

Voor wie

Degene die voor de IMSERSO reizen in aanmerking kunnen komen zijn geregistreerde inwoners van Spanje (residentes en España) dus in principe ook buitenlanders die in Spanje wonen, een NIE-registratienummer hebben en ingeschreven staan in het bevolkingsregister (empadronado). Men dient aan enkele voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een IMSERSO reis zoals:

  • je moet resident in Spanje zijn (dus ook buitenlanders die officieel in Spanje wonen)
  • je moet een ‘pensionista de jubilación’ zijn en een Spaans pensioen ontvangen
  • je moet een ‘pensionista de viudedad’ (weduwe of weduwnaar) met een leeftijd van 55 jaar of ouder zijn
  • je moet een ‘pensionista por otros conceptos’ ofwel een gepensioneerde door middel van andere concepten of een ontvanger van een uitkering van minstens 60 jaar of ouder zijn.
  • je moet in het bezit zijn van een ‘Seguridad Social’ sociale zekerheid kaart in Spanje en 65 jaar of ouder zijn.

Prijzen

De prijzen voor de IMSERSO pakketreizen liggen tussen de 124 en 446 euro per persoon, waarbij deze afhankelijk zijn van de regio waar men naartoe gaat en of dat op de eilanden is, langs de Spaanse kust of in het binnenland van het vasteland. De pakketreizen zijn inclusief het vervoer (of zonder), verblijf op basis van volpension (behalve in hotels in de steden), een reisverzekering, een algemene gezondheidsservice en een excursie- en animatieprogramma. Enkele voorbeelden van prijzen:

Andalusië, Catalonië, Murcia en Valencia regio // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 290,07 euro en 8 dagen/7 nachten 228,93 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 253,65 euro en 8 dagen/7 nachten 210,72 euro.

Balearen eilanden // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 331,49 euro en 8 dagen/7 nachten 267,63 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 253,77 euro en 8 dagen/7 nachten 210,47 euro.

Canarische Eilanden // met vervoer voor 10 dagen/9 nachten 435,95 euro en 8 dagen/7 nachten 355,30 euro. Zonder vervoer is dat 10 dagen/9 nachten 253,65 euro en 8 dagen/7 nachten 210,39 euro.

Spaanse binnenland // culturele rondreis 6 dagen/5 nachten 293,16 euro / natuur rondreis 5 dagen/4 nachten 286,82 euro / provinciale hoofdsteden 4 dagen/3 nachten 124,68 euro / Ceuta of Melilla 5 dagen/4 nachten 286,82 euro.

Reizigers kunnen worden vergezeld door hun echtgenoot, partner of persoon met wie ze een stabiele relatie hebben, zonder dat deze aan de vereisten van leeftijd of pensioen hoeven te voldoen. Ook kunnen ze worden vergezeld door kinderen met een handicap van 45% of meer, als ze met hun ouders reizen en in dezelfde kamer verblijven. In het geval van kinderen met een handicap die niet in dezelfde kamer kunnen verblijven, moet een toeslag worden betaald die onderhevig is aan de beschikbaarheid van plaatsen. In ieder geval moeten gebruikers en hun begeleiders in staat zijn om de basisactiviteiten van de reizen uit te voeren, zonder extra hulp van derden.

Ga naar de inhoud