Nieuwe vuurwerkwet in strijd met het feest van de ’toro del fuego’ (vuurstier)

Nieuwe vuurwerkwet in strijd met het feest van de 'toro del fuego' (vuurstier)
Beeld: Ayuntamiento de Ayerbe / facebook

Nieuwe vuurwerkwet in strijd met het feest van de ’toro del fuego’ (vuurstier)

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het feest van de ‘toro del fuego’ (vuurstier) is in vele Spaanse dorpen een belangrijke traditie. Na een verstrenging van de vuurwerkwet lijkt die traditie echter niet langer zo eenvoudig.

Antonio Biescas, burgemeester van Ayerbe, windt er geen doekjes om: “zonder vuurstier is er geen feest”. Zijn dorp Ayerbe is één van de vele dorpen waar de ‘toro del fuego’ deel uitmaakt van een heel oude traditie. Dit jaar moesten ze die gewoonte echter aanpassen aan de nieuwe wet voor vuurwerkgebruik.

De ‘toro de fuego’ (vuurstier) is een typisch Spaans feest. Een metalen of houten structuur in de vorm van een stier wordt door het dorp gedragen. Op de stier staat vuurwerk gemonteerd. Bovendien gooien de dragers voetzoekers en bommetjes naar de mensen terwijl ze met de stier door het publiek gaan. Na de komst van een strengere wet voor vuurwerk lijkt de traditie echter in gevaar.

“Niemand begrijpt goed wat die wet precies voorschrijft”, vertelt Biescas. “Uiteindelijk wordt alles zo moeilijk, dat er gemeentes zijn die de wet links laten liggen. Als dit richting verbieden in plaats van voorkomen gaat, zullen de mensen in opstand komen want deze tradities zijn echt in onze dorpen geworteld”. 

Omdat de burgemeester ook de stier draagt in Ayerbe, moest hij dit jaar al verplicht een cursus van vijf uur volgen bij een vuurwerkbedrijf. De nieuwe wet schrijft voor dat wie dat vuurwerk inschakelt een expert in het gebruik is. Enkel mensen die de cursus volgden, mogen met het vuurwerk aan de slag.

Ook moet men 15 dagen op voorhand een toelating aanvragen bij de overheid. Voor minder dan 50 kilogram vuurwerk is een simpele verwittiging voldoende. Wil men meer inschakelen, dan is het verplicht toelating aan te vragen. Op sommige plaatsen beslisten ze de praktijk toch links te laten liggen. In andere dorpen zal men de traditie echter allesbehalve eenvoudig loslaten.

Ga naar de inhoud