skip to Main Content
Spaanse YouTubers, Instagrammers en influencers verhuizen naar Andorra
123rf

Spaanse YouTubers, Instagrammers en influencers verhuizen naar Andorra

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse YouTubers, Instagrammers en influencers verhuizen naar Andorra

123rf

MADRID – De Spaanse regering heeft aangekondigd dat wanneer de staatsbegroting wordt goedgekeurd door het parlement de belastingen voor grootverdieners verhoogd gaan worden. Weliswaar wordt daar meer loonbelasting (IRPF) mee opgehaald voor de staatskas, de grootverdieners zijn er niet zo blij mee en zoeken naar mogelijkheden om het meer betalen van belastingen te voorkomen.

Onder de groep grootverdieners bevinden zich ook diverse bekende YouTubers, Instagrammers en andere influencers die goed geld verdienen en door de nieuwe belastingverhoging ook meer zouden moeten gaan betalen. Aangezien veel van deze vaak jongelui daar geen zin in hebben verhuizen ze massaal naar Andorra.

De in Spanje bekende Lolito, PokeR988, Vegetta, Chincheto, Poker, Staxx, Fargan, Abel en Ampeterby7 hebben leeftijden rond de 20 jaar en zijn nu al een nieuwe soort belastingontduikers. De hoofdreden dat deze jonge succesvolle YouTubers en influencers naar Andorra verhuizen zijn de belastingen die ze moeten betalen omdat ze in veel gevallen meer dan 140.000 euro en 300.000 euro per jaar verdienen.

IRPF Spanje

Op dit moment is de hoogste IRPF loonbelasting die men hanteert in Spanje voor inkomens vanaf 60.000 euro 45%. Als de belastingverhogingen doorgaan in Spanje dan zouden personen die een inkomen hebben van meer dan 140.000 euro 2% meer gaan betalen wat dus 47% wordt. Verdien je meer dan 300.000 euro per jaar dan komt er 4% bij wat dus neerkomt op 49% IRPF loonbelasting.

IRPF Andorra

In Andorra is de IRPF loonbelasting vastgesteld op 10% waarbij personen die minder dan 24.000 euro verdienen niets betalen en tussen 24.001 en 40.000 euro 50% van de 10% die men dient te betalen. Iedereen die dus meer dan 40.001 euro verdient moet 10% aan loonbelasting te betalen, dat is dus voor personen die meer dan 300.000 euro verdienen in de toekomst 39% minder dan in Spanje wat uiteraard veel geld is.

Eisen Andorra

De YouTubers, Instagrammers en influencers die vanwege de belastingen naar Andorra verhuizen moeten daar echter wel tenminste 183 dagen per jaar verblijven en daar als inwoner (fiscaal en sociaal) ingeschreven staan. Ook de commerciële activiteiten dienen plaats te vinden in Andorra, iets wat voor personen die op internet werken niet zo’n groot probleem is.

Overigens is het verhuizen vanwege de belastingen niets nieuws aangezien veel sporters, artiesten, zangers en ondernemers dat al jaren doen. Met name veel personen in Catalonië maken gebruik van de gunstige belastingen in buurland Andorra, een land dat niet meer als belastingparadijs gezien wordt en bankgegevens dient te delen met de Spaanse belastingdienst.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. De term belastingparadijs is toch al iets dat men vaak roept, maar geen idee heeft wat er daadwerkelijk gebeurd. Ook het delen van rekening gegevens en persoonsgegevens klinkt veel erger dan het is.
  Als je een goede adviseur bent of hebt, dan is het gewoon heel simpel nog altijd 100% legaal mogelijk om veel ter verdienen over de grens, zonder dat je daar al teveel last van hebt in het land waarin je woont.
  Ook de eisen van het zoveel dagen per jaar ergens wonen is een wassen neus, want dat is relatief makkelijk te omzeilen, de landen waar je dan zoveel dagen zou moeten wonen hebben er namelijk helemaal geen belang bij om mensen weer terug de grens over te jagen.
  Laten we wel wezen, als ze deze mensen allemaal zouden wegjagen, dan verdienden dit soort landen toch ook een berg minder aan belastingen.
  Landen die te hoge inkomstenbelastingen heffen, moeten niet jammeren dat ze mensen op papier het land uit jagen. Het is ook typisch een socialistische gedachte dat door de belastingen te verhogen bij de hogere inkomsten, dat je dan meer geld ophaalt en dus meer weg kan geven aan mensen die het volgens hen harder nodig hebben.
  Uiteraard is een systeem waarbij de hoogste inkomens de zwaarste lasten moeten hebben een logische, maar als je die mensen te vaak en te veel in de zak graait, dan zijn ze op den duur gewoon echt weg….
  En dan geldt nog altijd de wet van de grote getallen, beter minder heffen over meer personen dan meer heffen over minder personen.
  De Spaanse Liga voorziet ook problemen nu Spanje uit de pas gaat lopen met andere top-voetbal landen. Nu al gaan er spelers weg omdat ze vinden dat ze teveel moeten inleveren, of dat terecht is, laat ik in het midden, maar handig is het niet.
  Als je niveau daalt, dalen ook je totaal inkomsten en dus ook de belasting inkomsten.

 2. Dom van Spanje om zo hoge belastingen te eisen, iedereen is vanaf eerste euro belast en zo loopt Spanje veel inkomsten mis.
  Portugal is veel slimmer om nieuwe residenten te lokken O belasting eerste 10 jaar…

 3. Tja, als de overheid de helft van je inkomen opeist, is het niet zo gek daar een oplossing voor te zoeken. Deze youtubers zijn slimme gasten en geven de Spaanse belastingdienst het nakijken. Eigen schuld dus.

 4. Iedereen denkt toch aan zijn eigen portemonnee. Ze hebben nog gelijk ook,als ze dat kunnen dan moeten ze dat doen. Er is niets schandaligs aan

 5. Schandalig het voorbeeld dat deze jonge “influencers” geven. Ik denk dat geen van hen het in het saaie Andorra volhoudt dus als ze écht officieel vertrekken vallen ze snel door de mand.

   1. Dat is ook nog zo Rick hahaha.
    En in de winter schijnt het best aardig toeven te zijn daar, op de lange latten.
    Er zit hier in het dorp een Sushi tent en die gozer gaat na de zomer dicht om in een paar maanden in Andorra, winter met name, zoveel geld te verdienen, dat hij in de zomer hier eigenlijk open is voor de vorm en het mooie weer……

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken