Spaanse YouTubers, Instagrammers en influencers verhuizen naar Andorra

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft aangekondigd dat wanneer de staatsbegroting wordt goedgekeurd door het parlement de belastingen voor grootverdieners verhoogd gaan worden. Weliswaar wordt daar meer loonbelasting (IRPF) mee opgehaald voor de staatskas, de grootverdieners zijn er niet zo blij mee en zoeken naar mogelijkheden om het meer betalen van belastingen te voorkomen.

Onder de groep grootverdieners bevinden zich ook diverse bekende YouTubers, Instagrammers en andere influencers die goed geld verdienen en door de nieuwe belastingverhoging ook meer zouden moeten gaan betalen. Aangezien veel van deze vaak jongelui daar geen zin in hebben verhuizen ze massaal naar Andorra.

De in Spanje bekende Lolito, PokeR988, Vegetta, Chincheto, Poker, Staxx, Fargan, Abel en Ampeterby7 hebben leeftijden rond de 20 jaar en zijn nu al een nieuwe soort belastingontduikers. De hoofdreden dat deze jonge succesvolle YouTubers en influencers naar Andorra verhuizen zijn de belastingen die ze moeten betalen omdat ze in veel gevallen meer dan 140.000 euro en 300.000 euro per jaar verdienen.

IRPF Spanje

Op dit moment is de hoogste IRPF loonbelasting die men hanteert in Spanje voor inkomens vanaf 60.000 euro 45%. Als de belastingverhogingen doorgaan in Spanje dan zouden personen die een inkomen hebben van meer dan 140.000 euro 2% meer gaan betalen wat dus 47% wordt. Verdien je meer dan 300.000 euro per jaar dan komt er 4% bij wat dus neerkomt op 49% IRPF loonbelasting.

IRPF Andorra

In Andorra is de IRPF loonbelasting vastgesteld op 10% waarbij personen die minder dan 24.000 euro verdienen niets betalen en tussen 24.001 en 40.000 euro 50% van de 10% die men dient te betalen. Iedereen die dus meer dan 40.001 euro verdient moet 10% aan loonbelasting te betalen, dat is dus voor personen die meer dan 300.000 euro verdienen in de toekomst 39% minder dan in Spanje wat uiteraard veel geld is.

Eisen Andorra

De YouTubers, Instagrammers en influencers die vanwege de belastingen naar Andorra verhuizen moeten daar echter wel tenminste 183 dagen per jaar verblijven en daar als inwoner (fiscaal en sociaal) ingeschreven staan. Ook de commerciële activiteiten dienen plaats te vinden in Andorra, iets wat voor personen die op internet werken niet zo’n groot probleem is.

Overigens is het verhuizen vanwege de belastingen niets nieuws aangezien veel sporters, artiesten, zangers en ondernemers dat al jaren doen. Met name veel personen in Catalonië maken gebruik van de gunstige belastingen in buurland Andorra, een land dat niet meer als belastingparadijs gezien wordt en bankgegevens dient te delen met de Spaanse belastingdienst.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.