België heeft reisadvies Spanje aangepast

123rf
Beeld: 123rf

België heeft reisadvies Spanje aangepast

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen vrijdag 16 oktober heeft het Belgische Buitenlandse Zaken het reisadvies voor delen van Spanje aangepast. Begin september werd praktisch heel Spanje (op de provincie Tenerife na) op rood geplaatst maar later kwamen daar veranderingen in door ook de Valencia regio een oranje kleur te geven. Nu is er zelfs een eiland van Spanje dat een groene kleur heeft gekregen.

België heeft een kaart waarop de kleurcodes (rood, oranje en groen) worden aangegeven voor wat betreft de reisadviezen. Dit zijn de covid-kleuren, gebaseerd op informatie van CELEVAL en de FOD Volksgezondheid:

Rood: reizen worden ten zeerste afgeraden door de Belgische autoriteiten of de autoriteiten van het land verbieden niet-essentiële reizen vanuit België.

Oranje: de Belgische autoriteiten adviseren een verhoogde waakzaamheid of reizen is mogelijk, maar de autoriteiten van dit land leggen reizigers uit België een COVID-test en/of quarantaine op (wat een lichtoranje kleur is).

Groen: reizen is mogelijk. Hygiëne en afstandsregels zijn nog steeds van toepassing.

Wijzigingen

Sinds vrijdag 16 oktober staan diverse delen van Spanje in plaats van rood op ORANJE:

  • Valencia regio (provincies Castellón, Valencia en Alicante)
  • Galicië (provincies Pontevedra, A Coruña en Lugo)
  • Cantabrië   
  • Canarische Eilanden (Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro)

Sinds vrijdag 16 oktober staan de volgende delen van Spanje op ROOD:

  • Canarische Eilanden (Tenerife en La Gomera)
  • De rest van Spanje (wat niet op oranje of groen staat)

Sinds vrijdag 16 oktober staat op GROEN:

  • Canarische Eilanden (La Palma)

Formulier verplicht

Sinds 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland waaronder dus ook Spanje naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. Dat formulier is HIER (externe link) in te vullen.

Nederland

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen wijzigingen aangebracht in het reisadvies en heel Spanje staat nog steeds op ORANJE (alleen noodzakelijke reizen) met de waarschuwing: Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Ga naar de inhoud