De rijkste en armste wijken in Spanje volgens de belastingdienst

De rijkste en armste wijken in Spanje volgens de belastingdienst
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Recent schreven we nog over de rijkste gemeenten in Spanje volgens de gegevens van de Spaanse belastingdienst en dit keer kijken we naar de rijkste of welvarendste wijken in het land. Uit de door de Agencia Tributaria gepubliceerde IRPF of inkomstenbelasting cijfers uit 2018 blijkt dat La Moraleja (Alcobendas, Madrid) de rijkste wijk is en Carrús-Plaza Barcelona (Elche, Alicante) de armste wijk is met een verschil van meer dan 115.000 euro.

Uit de statistieken van de belastingdienst blijkt dat in totaal 40 grote Spaanse steden 43,6% (248,3 miljoen euro) van het totale bruto-inkomen in het land (569,5 miljoen euro) huisvesten. 

De lijst wordt aangevoerd door de stad Madrid (12,2%) wat meer dan het dubbele is van de stad Barcelona (5,8%) gevolgd door Valencia (2,1%), Zaragoza (1,9%), Sevilla (1,6%), Málaga (1,09%) en Palma de Mallorca (1,09%). Daarbij moet gezegd worden dat Madrid een gunstiger belastingklimaat heeft dan de andere steden in deze lijst wat waarschijnlijk een van de redenen kan zijn dat de rijken daar zijn gaan wonen. Daarnaast is Madrid ook de hoofdstad van Spanje.

Rijkste wijken

Als eerste kijken we naar de rijkste wijken waar dus de inwoners wonen met de hoogste opgegeven gemiddelde inkomstenbelasting van Spanje. Op de eerste plaats staat de wijk La Moraleja in Alcobendas (Madrid) met een gemiddeld jaarinkomen van 214.276 euro. Als tweede staat de wijk Vallvidrera-Tibidabo i Les Planes (Barcelona) op de lijst met een inkomen van 97.866 euro.

De inwoners van de wijk Somosaguas-Humera (Pozuelo de Alarcón) hebben een gemiddeld jaarinkomen van 96.930 euro terwijl dat in de wijk Salamanca-Goya (Madrid) 95.492 euro is en in de wijk Aravaca (Madrid) 92.053 euro.

De top 10 van rijkste wijken wordt verder aangevuld met de wijken Castellana (Madrid) met 91.283 euro; Muntaner (Barcelona) met 88.149 euro; Nueva España (Madrid) met 86.202 euro; alle andere wijken van de gemeente Pozuelo de Alarcón met 79.506 euro.

Armste wijken

Maar onderaan de lijst van inkomens per wijk staan de armste wijken van Spanje. Helemaal beneden staat de wijk Carrús-Plaza Barcelona in de stad Elche (Alicante) met 15.776 euro gevolgd door de wijk Garrapilos in Jeréz de la Frontera (Cádiz) met 17.123 euro. 

De wijk Sector Sur-Polígono del Guadalquivir in Córdoba staat met 17.321 euro ook laag op de lijst gevolgd door de wijk Altamira-El Toscar in Elche (Alicante) met 17.377 euro en de wijken Gea en Truyols in Murcia met 17.643 euro.

In de wijk Ciudad Jardín in de stad Alicante is het gemiddelde jaarsalaris 17.874 euro gevolgd door de wijk Los Ramos in Murcia met 18.171 euro; Alquerías (Murcia) met 18.504 euro; Bellavista-La Palmera-Cerro-Amate (Sevilla) met 18.707 euro; Guadalcacín in Jeréz de la Frontera (Cádiz) met 18.764 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.