Britten verkopen huizen vanwege de 90-dagen regel en het ETIAS registratiesysteem

Britten verkopen huizen vanwege de 90-dagen regel en het ETIAS registratiesysteem
Beeld: 123rf

Britten verkopen huizen vanwege de 90-dagen regel en het ETIAS registratiesysteem

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel Britse woningeigenaren verkopen hun huizen aan de Costa del Sol, Costa Blanca, Murcia regio, Balearen en de Canarische Eilanden. De reden voor deze beslissing is meestal de nieuwe 90-dagen regel die voor hen geldt na de Brexit en nadat het Verenigd Koninkrijk (VK) niet meer bij de Europese Unie hoort. In plaats van 180 dagen mogen Britten nog maar 90 dagen in Spanje verblijven. Daarnaast moeten de Britten vanaf 2022 voldoen aan het ETIAS-systeem wat een verplichte registratie is die kosten met zich meebrengt.

De 90-dagen regel is van toepassing op alle niet-EU-onderdanen die de EU- of Schengen-zone bezoeken. Het maakt niet uit wat de reden van het bezoek aan Spanje is, je kunt niet meer dan 90 dagen in een bepaalde periode van 180 dagen in het land doorbrengen zonder een zogenaamd Schengenvisum. Deze regel is van toepassing op vakanties, het bezoeken van een tweede huis of het doorbrengen van tijd met familie die in Spanje woont.

De 90-dagen regel is sinds 1 januari 2021 van toepassing op de Britten toen het VK de EU officieel de rug toekeerde. Deze regel wordt al veel langer toegepast op bezoekers uit Canada, Amerika, Australië en andere derde landen. Maar veel Britten hebben in Spanje een tweede woning en staan officieel niet ingeschreven in Spanje. Zij zouden dus nog maar 90 dagen naar Spanje mogen komen. Voldoe je daar niet aan dan kunnen boetes tot 2.500 euro gegeven worden en kan een reisverbod opgelegd worden.

Veel Britten willen dat de Britse en Spaanse regering rond de tafel gaan zitten om dit probleem op te lossen. Veel van hen zijn aangesloten bij online platforms zoals ‘180 days in Spain’. Daar komt bij dat vanaf 2022 de situatie nog moeilijker wordt want dan moeten Britten rekening gaan houden met het Europese ETIAS-systeem.

ETIAS-registratiesysteem

Het Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) moet een elektronisch systeem voor de verstrekking van reisautorisaties voor het reizen naar de Europese Unie (EU) worden. Het systeem zou vanaf 2022 in werking moeten treden. Deze uitgebreide veiligheidscontrole zal gelden voor niet-visumplichtige onderdanen van derde landen die naar het Schengengebied reizen en wordt voor aanvang van de reis verricht. Indien nodig kan de reisautorisatie voor deze personen worden geweigerd. Het doel is om de interne veiligheid in de EU te verbeteren en illegale immigratie te voorkomen, om de volksgezondheid te beschermen en om vertragingen aan de grenzen te verminderen door personen die op één van deze vlakken een risico kunnen vormen al op te sporen voordat ze aan de grens aankomen.

Burgers van derde landen moeten vóór hun afreis online een reisautorisatie aanvragen. Voor elke aanvraag moeten volwassenen een reisautorisatievergoeding van 7 euro betalen. Voor minderjarigen is de applicatie gratis. De ingevulde informatie wordt automatisch gecontroleerd aan de hand van EU-databanken en de relevante databanken van Europol en Interpol om te bepalen of er redenen zijn om een reisautorisatie te weigeren. Als er geen overeenkomsten met andere databanken of andere elementen die nader bekeken moeten worden, worden vastgesteld, wordt de reisautorisatie automatisch en onmiddellijk afgegeven. Dit zou voor de meeste aanvragen het geval moeten zijn.

Lucht- en zeevervoerders zullen vóór het instappen moeten controleren of burgers van derde landen die onderworpen zijn aan de reisautorisatieplicht in het bezit zijn van een geldige reisautorisatie. De reisautorisatie zal geen automatisch recht geven op toegang of verblijf; de uiteindelijke beslissing wordt genomen door de grenswachten.

Ga naar de inhoud