Premier Spanje wil een administratieve decentralisatie door overheidsinstanties te verplaatsen

Premier Spanje wil een administratieve decentralisatie door overheidsinstanties te verplaatsen
Beeld: 123rf

Premier Spanje wil een administratieve decentralisatie door overheidsinstanties te verplaatsen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De premier van Spanje Pedro Sánchez heeft herhaaldelijk aangegeven dat er een administratieve decentralisatie moet komen in Spanje. Dat betekent niets meer dan de politieke en economische macht weg te halen uit Madrid, de hoofdstad van Spanje. Het is namelijk Madrid waar alle ministeries en overheidsinstanties gehuisvest zijn en de premier van Spanje wil dat gaan verspreiden over alle autonome regio’s om deels de verdere ontvolking uit landelijke gebieden tegen te gaan en om deels alle macht uit Madrid weg te halen.

Maar dat idee is niet bij iedereen goed gevallen en met name de regionale premier van de Madrid regio, Isabel Diaz Ayuso (PP), is fel tegen dat idee. Nu is dat niet verwonderlijk want Ayuso is tegen alles wat de Spaanse regering besluit of doet maar aan de ene kant is een dergelijke vergaande beslissing om functionarissen en overheidsinstanties uit de hoofdstad weg te halen ook erg vergaand en wellicht economisch ook niet haalbaar.

Maar Pedro Sánchez heeft het debat geopend en laat zien dat er diverse regionale overheden zijn in Spanje die wel open staan voor een soortgelijk plan van administratieve decentralisatie in Spanje. Er zijn namelijk veel regionale overheden die vinden dat alle aandacht altijd naar Madrid uitgaat waarbij er veel minder aandacht is voor de overige 16 autonome regio’s in Spanje. Met een decentralisatie van de macht in Spanje zou dat anders kunnen zijn.

De huidige coalitieregering wil een betere verstandhouding tussen de regionale overheden en autonome regio’s in Spanje en dat kan bewerkstelligd worden door een decentralisatie van de overheidsinstanties. Het probleem daarbij is echter dat maar liefst 29,17% van alle functionarissen, te weten 150.066 personen, werkzaam is in Madrid. In Andalusië zijn dat 83.512 functionarissen, in de Valencia regio 34.900 ‘personal del sector público’ en in Castilië en León zijn dat 33.840 functionarissen.

Wat betreft een administratieve decentralisatie in Spanje zijn er twee voorbeelden te noemen. De verplaatsing van de Comisión del Mercado de la Telecomunicaciones (CMT) van Madrid naar Barcelona wat 62 miljoen euro gekost heeft en waarbij honderden functionarissen niet wilden verhuizen. Een ander voorbeeld wat beter verliep was de verplaatsing van het Centro de Competencias Digitales de Renfe van Madrid naar Miranda del Ebro in BUrgos (castilië en León) waardoor een honderdtal nieuwe banen gecreëerd werd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.