Search
menu
Search

Waar gaat de kleding van de textielcontainers naartoe in Spanje

Waar gaat de kleding van de textielcontainers naartoe in Spanje
Beeld: Humana / Twitter

Waar gaat de kleding van de textielcontainers naartoe in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Kleding en schoeisel zijn geen afval en het is makkelijk om te recyclen zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Daarom kan men in Spanje de kleding of afleveren bij de goede doelen zoals Cáritas of de Cruz Roja of je kunt de kleding en schoeisel in de textielcontainers (contenedores de ropa) doen die op straat staan. Maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende textielcontainers in Spanje dat je niet meer weet welke goed en welke niet goed zijn. De Spaanse consumentenbond OCU heeft meer uitleg daarover.

Textielcontainers of ‘contenedores de ropa’ zijn overal te vinden in Spanje. Maar wie haalt deze containers leeg en wat gebeurt er met de verzamelde kleding en schoeisel. De textielcontainers hebben twee doelen: een is het verzamelen van kleding voor personen die dit kan gebruiken en twee is ervoor zorgen dat kleding en schoeisel niet op de normale afvalberg terecht komen.

In feite zijn er drie bestemmingen voor de ingezamelde kleding en schoeisel. Tussen de 40% en 50% van de ingezamelde kleding wordt hergebruikt nadat dit geselecteerd en gesorteerd is. In sommige gevallen gaat deze kleding dan via sociale instellingen zoals de Kerk, buurtverenigingen of gemeentehuizen direct naar personen toe die deze kleding kunnen gebruiken.

In andere gevallen wordt de kleding en schoeisel verzameld en gebruikt voor de verkoop in speciale winkels waarna men met de opbrengst sociale doelen kan bekostigen. En in een derde geval wordt de kleding geëxporteerd naar derdewereldlanden. Kleding en schoeisel dat vanwege de slechte staat niet hergebruikt kan worden wordt vernietigd via de speciale afvalverzameling plaatsen. 

De meeste textielcontainers zijn van Cáritas, Humana of Madre Coraje maar er zijn er nog veel meer in Spanje te vinden. Elke gemeente heeft overeenkomsten met de verantwoordelijken van deze textielcontainers. Deze organisaties staan op DEZE lijst op de website van de OCU vermeld. 

Op veel plaatsen kun je echter ook de kleding rechtstreeks naar een opvangplaats brengen zoals Cáritas die overal in Spanje te vinden is. Cáritas heeft daarnaast ook winkels waar ze kleding verkopen, net zoals Humana die ook de groene textielcontainers op straat heeft staan.

Ga naar de inhoud