Waar gaat de kleding van de textielcontainers naartoe in Spanje

Waar gaat de kleding van de textielcontainers naartoe in Spanje
Beeld: Humana / Twitter

Waar gaat de kleding van de textielcontainers naartoe in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Kleding en schoeisel zijn geen afval en het is makkelijk om te recyclen zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Daarom kan men in Spanje de kleding of afleveren bij de goede doelen zoals Cáritas of de Cruz Roja of je kunt de kleding en schoeisel in de textielcontainers (contenedores de ropa) doen die op straat staan. Maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende textielcontainers in Spanje dat je niet meer weet welke goed en welke niet goed zijn. De Spaanse consumentenbond OCU heeft meer uitleg daarover.

Textielcontainers of ‘contenedores de ropa’ zijn overal te vinden in Spanje. Maar wie haalt deze containers leeg en wat gebeurt er met de verzamelde kleding en schoeisel. De textielcontainers hebben twee doelen: een is het verzamelen van kleding voor personen die dit kan gebruiken en twee is ervoor zorgen dat kleding en schoeisel niet op de normale afvalberg terecht komen.

In feite zijn er drie bestemmingen voor de ingezamelde kleding en schoeisel. Tussen de 40% en 50% van de ingezamelde kleding wordt hergebruikt nadat dit geselecteerd en gesorteerd is. In sommige gevallen gaat deze kleding dan via sociale instellingen zoals de Kerk, buurtverenigingen of gemeentehuizen direct naar personen toe die deze kleding kunnen gebruiken.

In andere gevallen wordt de kleding en schoeisel verzameld en gebruikt voor de verkoop in speciale winkels waarna men met de opbrengst sociale doelen kan bekostigen. En in een derde geval wordt de kleding geëxporteerd naar derdewereldlanden. Kleding en schoeisel dat vanwege de slechte staat niet hergebruikt kan worden wordt vernietigd via de speciale afvalverzameling plaatsen. 

De meeste textielcontainers zijn van Cáritas, Humana of Madre Coraje maar er zijn er nog veel meer in Spanje te vinden. Elke gemeente heeft overeenkomsten met de verantwoordelijken van deze textielcontainers. Deze organisaties staan op DEZE lijst op de website van de OCU vermeld. 

Op veel plaatsen kun je echter ook de kleding rechtstreeks naar een opvangplaats brengen zoals Cáritas die overal in Spanje te vinden is. Cáritas heeft daarnaast ook winkels waar ze kleding verkopen, net zoals Humana die ook de groene textielcontainers op straat heeft staan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.