Algo de España – deel 66: dingen die veranderen als je emigreert

Algo de España – deel 66: dingen die veranderen als je emigreert
Beeld: Supergoedspaansleren

Algo de España – deel 66: dingen die veranderen als je emigreert

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Echt, zo richting het eind van het jaar, elk jaar weer dan denk ik, mijn god wat is de tijd weer voorbij gevlogen. Maar ook wat heb ik dit jaar weer intens beleefd. En ik vind dit dus één van de dingen die verandert als je emigreert.

Leef bewust

Als je in een nieuw land bent, een nieuwe omgeving, nieuwe mensen dan ben je heel bewust ineens aan het leven. Want ongemerkt vergelijk je. Je hebt namelijk een leven van voor de emigratie en na de emigratie. Zat je voor de emigratie in de automatische molen, alles draait in een razendsnel tempo. Snel werken, snel naar huis, snel eten, snel nog even sporten, snel m´n agenda vullen met allerlei dingen en snel nog even tijd maken voor je gezin en familie.

Na de emigratie kies je jouw tijd ineens bewust. Waar wil ik wel of geen tijd aan besteden? Je gaat tien tandjes terug qua snelheid. Je gaat bewust leven en je maakt bewust je keuzes. En je krijgt ineens een vrijheid dat is ongelooflijk.

Je gaat vergelijken

Heel veel dingen die ik hier in Spanje zie dan denk ik, tjonge jonge dat kun je ook veel handiger aanpakken. Veel sneller. Maar ja, wij Nederlanders zijn gefocust op snelheid, zo is een Spanjaard dat helemaal niet. Soms denk ik ook, tja wie doet het nu eigenlijk verkeerd. Die hoge snelheid die we hanteren in Nederland veroorzaakt stress en dus korte lontjes. Burned out, daar hebben ze hier in Spanje nog nooit van gehoord. Wel nee, maak je niet druk, rustig aan, het komt vanzelf wel goed. En het enige wat je daarmee kunt doen is erin mee gaan.

Het weer

Je kiest voor het langzamere en bewuste leven en je krijgt er mooi weer bij. Dat is toch heerlijk. 8 maanden per jaar in een korte broek en op slippertjes. Zonlicht heb je nodig en die krijg je jaarrond. Zelfs in de decembermaand geniet je van het zonlicht. Natuurlijk is het frisser, maar ik vind wisseling van jaargetijde lekker, altijd hetzelfde is ook saai. En dit is heerlijk genieten.

Je bent wijzer

Door een emigratie word je wijzer, ik bedoel niet slimmer, maar in ieder geval een ervaring rijker. Je doet het gewoon, je haalt het leven naar je toe en jij bepaalt zelf. Emigreren geeft het gevoel dat je leeft. Je gaat een avontuur aan alleen of met partner of met je gezin. Je maakt zelf een nieuwe ervaring. Je haalt meer uit het leven. En ik zeg echt niet dat iedereen dat moet doen hoor, want je moet hier wel geschikt voor zijn en een positieve instelling hebben. Want als jij je bijvoorbeeld gaat storen aan de bureaucratie dan kun je beter in Nederland blijven. Elke plek heeft zijn voor- & nadelen. En als je die positief bekijkt dan kun je zelf kiezen wat je wenst en je leven zo gaan leiden, waar dan ook. Maar je hebt wel weer een levenservaring erbij.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Ben ik in staat om een nieuw leven te beginnen? Gewoon op nul. Ik weet dat de kinderen (ten tijde van emigratie 10 en 12 jaar) dat een voordeel vonden. Gewoon ergens starten waar nog niemand je kent of een oordeel over je heeft. En het mooie is dat ze dat, de oudste gelijk en de jongste binnen 3 maanden voor elkaar hadden. Nieuwe vrienden, nieuwe school, nieuw leven. Supermooi en een ervaring waar geen enkele school tegenop kan. En ze hebben ook het voordeel dat ze moeiteloos 3-talig zijn, dat is mooi meegenomen.

1e Terugblik

En als je dan zo op de laatste dag van het jaar gaat terugkijken, niet alleen naar het jaar, maar ook naar je leven. Dan zie ik een bepaalde rode draad. Ik ben nu 53, mooi getal, maar ook om eens de balans op te maken. Bekijk eens voor jezelf, wat heb je gedaan en wat wil je graag de komende jaren nog gaan doen? Als ik terugkijk dan zie ik dat er bepaalde momenten in mijn leven belangrijk zijn geweest om het roer om te gooien. De eerste was een relatie beëindigen toen ik bewust werd van het vreselijke saaie leven dat ik leidde. En vervolgens ging reizen. Werken en reizen door Europa, ski-les geven, in een karaokebar werken in Portugal. Naar Tenerife en vervolgens de hotel-animatie in op Mallorca. Het gevoel van vrijheid en dat is zo fijn.

2e deel van mijn leven

2e moment in mijn leven, het overlijden van mijn vader. Weer na een periode van snelheid, leven zonder echt te leven. Niet echt bewust. Keihard rondjes draaien in de draaimolen, zoveel regeltjes en geen gevoel van vrijheid. Met als gevolg de emigratie naar Spanje, nu 7,5 jaar geleden. Sindsdien weer het gevoel van vrijheid, maximaal leven en beleven. Echt op zo´n manier dat ik denk, stel dat ik morgen omval en nooit meer opsta dan kan ik alleen maar denken. Zo dat heb ik maar eens even mooi gedaan. Ik heb eruit gehaald wat ik er tot nu toe uit wilde halen. Want uiteraard ben ik nog niet klaar. Nog genoeg te doen. Maar ja, hé ik ben pas 53, in de bloei van mijn leven en nog genoeg te doen.

Als eerste maar eens supergezellig dit laatste kwartaal afsluiten en dan op naar mooie nieuwe kansen en vooral heel veel genieten en het vrijheidsgevoel behouden in 2023. En wat zijn jouw plannen? Ik hoor ze super graag.

Vind je het leuk om mijn verhalen te horen word lid van de groep: www.facebook.com/groups/gratisspaanselessen of als je geen Facebook hebt: www.youtube.com/cintha_supergoedspaansleren

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud